lördag 2 mars 2013

Galette de Pérouges

Det är över tio år sedan jag senast hade en riktig semester. Det vill säga ledig tid från ett arbete. Jag hade sparat ihop pengar för en resa ända till Frankrike. Till Lyon. Jorå. Tro det eller ej men det fanns en gång en tillvaro värdig kallas normalt liv även för Miss Meister. Det var före bloggarnas tid och själv hade jag inte ens någon dator. Kameran var av det analoga slaget (hjälp så många osorterade foton jag har i garderoben!) och jag tror ta mig tusan jag har en oframkallad rulle liggande någonstans.

Resan bjöd på så många nya intryck, på alla sätt och vis. Nya smaker och så många olika platser jag fick besöka. En favorit var den medeltida staden Pérouges, som nås efter en stunds bilkörning norrut från Lyon. Det var en råkall, dag då våren bestämt sig för att hålla sig undan, som vi vandrade upp och ner bland kullerstensgatorna. Självklart lämnade vi inte den lilla staden utan att först ha ätit en bit av den berömda Galette de Pérouges och druckit lokaltillverkad äppelcider. Jag har aldrig smakat något liknande sedan dess och det tog mig nästan tio år innan jag försökte mig på att baka en själv.

Med mig därifrån har jag nämligen ett vykort med receptet på Galette de Pérouges tryckt på framsidan. Texten är dock på franska, vilket inte riktigt är mitt starkaste språk, men tror jag fått till det hyfsat. På plats gräddas de flesta där i riktiga bakugnar, precis som vilken pizza som helst och någon ugnstemperatur framgår dessvärre inte på vykortet. Efter en stunds googling hittade jag variationer mellan 180 grader till 250 (och till och med mer!). Så, för att vara en som bor i mellanmjölkens land gräddade jag min i 225. Dock glömde jag av att vika upp kanten innan gräddning, så hälften av smöret rann av. Men låt inte det hindra dig från att pröva baka egen Galette de Pérouges. Och snåla inte med citronen.

Galette från Pérouges

350 g mjöl
2 ägg, rumsvarma
zest av en citron
200 g smör, rumsvarmt
30 g socker
1 nypa salt
15 g jäst
5 cl fingervarmt vatten (40 grader)

TOPPING:
150 g smör (kallt)
50 g socker

Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tvätta citronen noga och riv av zesten. Häll upp mjölet på bakbordet och forma som en ring med en grop i mitten. Tillsätt äggen, citronzest, smör, socker och salt i mitten. Blanda allt väl och häll i den lösta jästen. Arbeta degen tills den är jämn och slät. Låt jäsa i bunke under duk i en timma.

Stjälp upp degen på bakbord och kavla ut en stor galette. Och ungefär här brast min franska och jag tydde inte resten av receptet som talade om att en kant skulle göras. Alltså, lämna kanten lite tjockare och vik upp så att smöret stannar kvar uppe på kakan när den gräddas.

Lägg över galetten på en bakblåtspappersklädd plåt. Hyvla det kalla smöret och fördela över den utkavlade degen. Strö över socker. Jag strödde även över mer citronzest.
Grädda i 180 grader, längs ner i ugnen i 5 minuter och sedan 3 minuter högt upp för att karamellisera sockret ordentligt. 

 

Galette de Pérouges - Dans la français

INGREDIENTS:
350 g de farine
2 oeufs
1 zeste de citron
200 g de beurre
30 gde sucre
1 pincée de sel
1 noix de levure de boulangerie
5 cl d'eau tiède

GARNITURE:
150 g de beurre
50 g de sucre


Bon appétit!

***

4 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Citron i bakverk gillar jag och denna ser god ut! Önskar dig en fin söndag!

tina sa...

Så gott, men den franskan sitter nog längre in än vad jag vill erkänna! :-)

Nässelblom och choklad sa...

Vilket mysigt minne. Kan tänka mig att det är väldigt fint där du var. Galetten ser jättegod ut!

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja det har du rätt i. Citron är inte helt fel när det kommer till sötsaker. Bra balans.

tina - säger som mina föräldrar gjorde när jag var liten - "tur att man inte måste prata med kakan".

Nässelblom och choklad - Oh ja! Jag längtar så mycket tillbaka. Lyon är en superfin och riktigt trevlig stad.

Related Posts with Thumbnails