tisdag 19 mars 2013

Rostad brysselkål i apelsinsås

Än så länge råder vintern över oss. Svårt att tro det är vårdagjämning imorgon. Ljuset och den blå himmel vi sett ett tag verkar ha ångrat sig och det är nu grått och iskalla vindar viner runt husknutarna. Det är inte utan att en vill stanna inne och kura i soffan. Maten går helt i säsong består fortfarande främst av diverse kål- och rotsaksanrättningar. Det var egentligen inte alls många år sedan jag överhuvudtaget inte åt brysselkål men nu händer det titt som tätt. Särskilt efter det jag fick tips från em att rosta i ugnen istället för att koka. Brysselkålen blir mycket mindre besk då.
För en del år sedan gjorde jag en helt vegansk apelsinsås till kokt brysselkål. Nu blev det istället en apelsinsås av en helt vanlig bottenredning på mjölk som jag sedan smaksatte med rivet apelsinskal, salt och vitpeppar.

Rostad brysselkål i apelsinsås
2 port

1 påse brysselkål (200g)
olivolja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk (eller mer)
1 apelsin
flingsalt
vitpeppar

Skölj och ansa brysselkålen. Halvera dem och lägg i ugnsfast form. Riv en vitlöksklyfta, ringla över olivolja, salta och rosta i ugnen på 180-200 grader i ca 40 minuter. Det gör inget om brysselkålen blir rätt så mörk. Bara inte helt bränd.
Tvätta apelsinen. Gör en bottenredning (smält smör, rör i vetemjöl och tillsätt mjölk under ständigt vispande. Låt koka upp och tillsätt mjölk till lagom lös konsistens) och smaksätt med rivet apelsinzest, salt och vitpeppar. Skär sedan bort skalet av apelsinen och skär i bitar.
Häll över brysselkålen i såsen och vänd i apelsinbitarna.
Servera med kokt fullkornspasta.

Smaklig spis!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails