Vem kan väl undvika rabarberfebern som råder varje försommar? Det syltas, saftas och inte minst bakas det nu rabarberpajer på löpande band ut i landet.
Precis som tidigare år håller jag mig ifrån bakverk och söta saker så mycket det går men säsongens första rabarberskörd blir alltid till en paj. I år med något annorlunda pajbotten då jag bytte ut allt mjöl (utom 3 msk) mot kokosmjöl och hasselnötsmjöl. Toppade rabarberna med riven kokos, kruskakli och muscovadosirap.
Så drabbades jag av ett plötsligt infall och ville koka egen vaniljsås. Men. Varken grädde eller fet mjölk finns i
Miss Meisters kök så efter en del sökande bland recept fastnade jag för ett i
Werners grunder (Werner Vögeli, 2004), på vaniljkräm istället för vaniljsås. Den blev lite i stabbigaste laget och om jag haft huvudet på skaft skulle jag tagit det lite varligare med majsstärkelsen. Vaniljkrämen skulle däremot passa utmärkt att fylla bullar med och som lager i tårta m.m. Bra att komma ihåg till en annan gång.
Rabarberpaj med kokosmjöl
175 g smör, krav
1 1/2-2 dl socker, krav
en nypa salt
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
ca 1 1/2 dl kokosmjöl, eko
1 dl hasselnötsmjöl, eko
300-400 g rabarber
nån msk kruskakli, eko
nån msk riven kokos, eko
muscovadosirap, eko och Fairtrade
Smält smöret i en kastrull. Ta kastullen av plattan och rör i socker och salt i det smälta smöret.
Blanda bakpulver med några matskedar vetemjöl och rör i smörsockret. Vänd sedan i kokosmjöl och hasselnötsmjöl. Observera att kokosmjölet sväller en hel del då det suger åt sig mycket vätska så ta inte allt på en gång. Mängden kan komma att behöva justeras. Pajdegen ska inte bli allt för hård utan den ska gå lätt att trycka ut i en pajform.
Tryck alltså ut degen i en pajform (24 cm/diameter). Fyll till bredden med färsk rabarber (skuren i stavar/bitar). Toppa med kruskakli, kokosflingor och ringla till sist över muscovadosirap (eller strö över mörkt muscovadosocker).
Grädda i mitten av ugnen (180-200 grader) i ca 20-25 min. Då min paj började bli svart på toppen innan en var klar la jag folie över och fortsatte grädda en stund. Trots det blev pajobotten något blötare än med vetemjöl. Troligtvis är det min ugn som är knäpp. Du känner din ugn bäst så anpassa temeperatur (ev något varmare än vad angivet här) och titta med jämna mellanrum så pajen inte bränner vid.
Servera ljummen med, förslagsvis färdigköpt, vaniljsås eller vaniljvisp.
Vaniljkräm
drygt 3 dl
1/2 vaniljstång, eko
4 msk strösocker, eko
2 1/2 dl mellanmjölk, eko
1 msk smör, eko
3 äggulor, eko
2 1/2 msk maizena (mindre för mindre stabbighet)
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur innanmätet och blanda noga med 2 msk strösocker (för att vaniljen inte ska klumpa sig).
Häll mjölken, vanilj- och sockerblandningen och den urskrapade vaniljstången i en kastrull och koka upp.
Vispa under tiden äggulorna, resterande socker (2 msk) och maizenastärkelsen poröst.
Ta ur vaniljstången och häll den kokande mjölken i äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka på svag värme i någon minut. Häll sedan vaniljkrämen i en skål och låt svalna.
Tips från Werner:
Täck krämen med plastfilm eller spraya med formfett eller sikta lite florsocker över så att det inte bildas skinn på ytan när krämen kallnar.
Smaklig fika!
* * *