fredag 28 mars 2008

Koriander


Till sommaren är det fjorton år sedan jag blev förälskad. Och kan ni tänka er, jag är fortfarande lika kär. Nä, det handlar inte om någon fysisk person. Jag är (och verkar väl förbli så) evigt singel. Det handlar om en krydda/ört. Koriander. Färsk grön koriander. Jag befann mig för tillfället, sommaren 1994, i Seattle WA där jag fick smaka hemmagjord salsa. Jag kunde inte sluta äta den och lärde mig snabbt att det var "cilantro" i den och förälskelsen var ett faktum. Vi köpte stora tjocka buntar, ca 40-50 cm långa, färsk cilantro med ganska mörkt gröna och lite kraftiga blad. Jag hade aldrig tidigare smakat något liknande så vad var nu denna gröna färska cilantro för krydda/ört? Koriander heter ju coriander på engelska och cilantro hittade jag inte i ett endaste engelskt lexikon.


Så började de ploppa upp färska krukodlade kryddor i affärerna här hemma. Och plötsligt en dag fick jag syn på något som lite liknade den cilantro jag stött på tidigare. Jag nöp av ett par blad och visst var det cilantro! Eller koriander som den nu heter på svenska. Den var, och är, långt ifrån den kraftiga cilantro jag åt i Amerika men smaken fanns där. Den gick inte att ta miste på. Den går att använda till det mesta. Och jag skulle definitivt aldrig - och då menar jag ALDRIG - byta ut koriander mot bladpersilja vilket mången kockar föreslagit genom bland annat TV-rutan och i tidningar, trots att koriander ibland kallas för kinesisk eller asiatisk persilja.

Under åren har jag letat och hittat koriander i fler butiker och i de asiatiska butikerna finns en lite kraftigare (och billigare, men ej KRAV-märkt) sort än de krukodlade. Dessutom finns det hackad färsk koriander på burk. Finns ALLTID som backup i min kyl.


Det känns som väldigt länge sedan nu, men var det kanske inte förrän under 2005 då MatNiklas hade premiär i TV-rutan, han ni vet som tog över den brinnande matfacklan efter MatTina, som jag såg en passionerad kvinna prata sig alldeles varm om koriander. Jag har för mig jag sett henne i tidigare inslag, men kanske var koriander det första. Hur som helst imponerades jag av hennes inlevelse och att man liksom kan förlora sig i smakerna. Att man kunde prata om och känna så inför mat och dess olika smaksättare. Det var inte längre bara jag som gillar och använder koriander :) Och inte kunde jag väl då ana att jag några år senare skulle hamna i "bloggträsket" ;-) och både skriva, och få kommentarer, till och av självaste Lisa Förare Winbladh! Redan 2005 startade hon sin blogg Matälskaren som numera finns att hitta under Taffel.se.


Kanske är det till och med som Linda Gilbert skriver, att världen uppdelad mellan två olika typer av människor; de som älskar och de som hatar korianer ;-) Jag tillhör i alla fall de som älskar koriander!

8 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Koriander är sååå gott. Jag använder gärna koriander, men ofta blir det förstås torkad malen som alltid finns hemma. Färsk blir det bara ibland.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - åh, där sa du något, jag glömde ju den torkade! Både de små runda fröna och torkade blad har jag ju.
Men du, hittar du en sådandär liten burk med hackad koriander, så har du färsk hemma hela tiden :) Burken kostar ca 20 kr och man behöver bara någon liten tsk på slutet för "den goda smakens skull" ;-)

Kinna sa...

Jag älskar också koriander. Jättegod i sallad med tomater och chili. KUl att du hänvisade till Lisas filmer med smaker. =)

Åsa sa...

kinna - Åh, kul att det finns fler korianderälskare :) och visst är tomat och koriander en hit!

Jag hade fö tur som hittade Lisa på nätet. Letade på You Tube först, trodde det var med Tina hon gjort inläggen. När jag började blogga tog det faktiskt ett tag innan jag riktigt kopplade att den passionerade smakletaren och Matälskaren är en och samma!

Linn sa...

I jakt på korriander recept hittade jag in här... såg att cilantro var en stor fråga. När jag bodde i USA så servarades ju det på de flesta Mexikanska ställen och jag blev nyfiken och hade samma översättnings problem. Men det är korriander, ordet härstammar från det spanska namnet på koriander växten... och varför den blivit populär i södra usa som just cilantro i stället för coriander är tackvare mexikanarna...

Åsa sa...

Linn - Eller hur! Mycket texmexställen fanns där. Saknar det här hemma. Finns mer indiska, kinesiska, japanska och italienska restauranger ju.
Och tänk att det "cilantro" ändå spridit sig från södra till norra landet som t ex Seattle, där jag höll till.G Gott, gott är det hur som helst - oavsett namn :)

Leif sa...

Använd för allt i världen inte korianderblad i människoföda. De smakar ju som en unken gammal disktrasa...

Åsa sa...

Leif - Nämen usch, gammal unken disktrasa har jag aldrig smakat. Jag föredrar färska grönsaker och örter.

Related Posts with Thumbnails