onsdag 26 mars 2008

Dinkelsallad med linser och grillad paprika


Visst kan det tyckas tokigt med all den snö här som faktiskt legat på marken i mer än 24 timmar. Helt unikt för att vara i götet! Visst har det töat och slaskat en hel del emellanåt och bitvis är det helt torrt och barmark. Men på det stora hela ligger det kritvit snö överallt och pryder staden. Jag njuter av fulla drag då jag väntat och väntat och nästan funderat på att gå i ide för det har inte varit annat än grått här sedan okt/nov förra året. Har det inte regnat så har dis, dimma och fukt trängt genom märg och ben. Luftfuktigheten har legat nära 100% och när den var under 40 nu i veckan känns det som man kan andas igen.


Bjöd på mat nyligen och på grund av platsbrist fick det bli lite bufféaktigt. Jag lagade flera av mina favoriträtter och tror det mesta uppskattades. Trots att alla gästerna var köttätare serverades inget sådant. Dock blev det ägg och ost men för övrigt helt vegetariskt. Inspirerad av Matdérivens linssallad resulterade en veganrätt i denna sallad/röra med dinkel och berglinser. Funkar säkert lika bra med t ex belugalinser, gröna linser, moths (som ser ut såhär) eller andra små linser eller mungbönor. Denna sallad kan ätas kall, ljummen och varm. Passar därför utmärkt som buffémat tycker jag. Och blir det något över så spara och värm till lunch nästa dag.Dinkelsallad med linser och grillad paprika
4 port (räcker till fler om den serveras som buffémat)

250 g (okokt) dinkel, KRAV
1 dl (okokta) berglinser, Ekologiska
2 stora rostade paprikor, en gul och en röd
olivolja, KRAV
2-3 lagerblad
timjan, färsk KRAV
ca 150-200 g mangloldskott (en hel ask)
flingsalt

svartpeppar, nymalen KRAV


Jag lät dinkeln dra i en skål vatten över natten och kokade den dagen efter, i nytt vatten, ca 30-40 min. Tror inte man behöver svälla dinkelkornen förstås men det gick av bara farten i förberedelserna. Sätt ugnen på dryga 200 grader och grilla paprikorna. Låt under tiden berglinserna dra i ca 30-45 minuter. Koka sedan i nytt vatten och med några lagerblad i ca 30 minuter. Blanda den kokta dinkeln och linserna tillsammans med olivolja, flingsalt och malen svartpeppar. Hacka en stor näve färsk timjan och rör i. Skär de grillade paprikorna, som du skalat, och vänd i dinkeln och linserna. Stek snabbt upp mangoldskotten som du till sist blandar i i salladen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer färsk timjan och/eller salt och peppar.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails