torsdag 20 mars 2008

Noorooz och lånad valnötspaté


Då vart det nyår igen. Ok, har hon gått och blivit tokigt tänker ni. Alldeles snöförvirrad och solljusskadad kanske. Men det är sant. I alla fall om man firat Noorooz - iranskt och persiskt nyår. En flertusenårig tradition som äger rum under vårdagjämningen. Det betyder fest i ca två veckor och inleds med det traditionella hoppet över öppen eld. Man lämnar det gamla bakom sig och ser framåt det nya året. Tidigt i morse firades nyåret här i Sverige och man har ett särskilt nyårsbord uppdukat med haft sin - sju saker (mat) som börjar på bokstaven S.

Senjed: en sorts söta frukter som påminner om dadlar. Frukten symboliserar tålamod.
Somaq: en sur krydda. Med den önskar man maten en god smak i framtiden.
Sabzeh: en bricka med groddar av vetekorn, linser eller liknande. Med detta önskar man att det ska bli ett år med bra skörd.
Sib eller Seeb: ett rött äpple och symboliserar glädje.
Sonbol: hyacinter som symboliserar skönhet.
Sekkeh: guldmynt. Symboliserar kampen mot fattigdom.
Sir: vitlök. För hälsa.
Serkeh: vinäger som symboliserar rörelse i livet.
Och det är inte bara mat på bordet utan det kan också finnas en spegel som symboliserar renheten, målade ägg, diktsamling av poeten Havez eller Firdausi som symboliserar den rika persiska kulturen, kakor och nötter samt en skål med en guldfisk i. Noroz är ingen religiös högtid utan en gammal tradition. Sedan araberna ockuperat Iran för över tusen år sedan, och då gjorde landet till en islamisk republik, har firandet av noroz förbjudits. Men här i Sverige pågår det för fullt!I år infaller påsken väldigt tidigt då den regleras efter fullmånen. Jo, faktiskt. Påskdagen ska infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Och nu är det ju fullmåne och vårdagjämning samtidigt så det är mycket på gång denna helgen.

Har ni idétorka för vad ni ska laga för mat i helgen? Då kan jag tipsa om en smarrig valnötspaté. Jag hittade receptet hos Nässelblom & Choklad och bakade den i julas. Den var hur god som helst! Till och med min köttätande släkt gillade den. Dock inte kusinen som inte tål nötter!!! Så tänk på det innan ni bjuder på den. Såhär i äggtider kanske det kan bli lite väl mycket ägg förstås och det är definitivt ingen paté för veganer då den bland annat innehåller 3 ägg och 3 dl riven ost. Den tar en stund att laga men jag lovar - det är absolut värt tiden!
Må ni alla ha en framgångsrik noorooz!

9 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Intressant, det visste jag inte! Vilket vackert nyårsbord med de sju sakerna; hyacinter, äpplen, groddar osv. Nyår vid vårdagjämningen låter som en bra idé! Vad kul att du gillade valnötspatén. Det är mycket ägg och ost i den, men man ska nog inte äta så många skivor en eller två kanske - då blir det inte så mastigt. Kul att dina gäster också gillade den, men nötallergiker får verkligen passa sig. Här syns det ju hur patén ser ut också! Glad Påsk!

görel sa...

Det var roligt att läsa om noorooz, jag hade bara en vag aning om denna tradition. Valnötspatén ser väldigt god ut också!

Åsa sa...

Glad påsk!

nässelblom & choklad - ja men visst känns det mer hoppfullt med nyår nu när knoppar brister och ljuset kommer åter! Hihi, det var meningen att randen skulle hamna i mitten men jag la väl i för mycket smet i botten först. Det var bara hur god som helst!

görel - jag tycker det är synd att den traditionen lite hamnat i skymundan. Känns mer naturligt tycker jag att fira nytt år nu i vårtider, då allt liv sprudlar, än mitt i mörka vintern. Kanske får vi höra mer om den för varje år.

Och, du den patén var sååååå god!

Miho sa...

Det var väldigt intressant att läsa om Noorooz, jag visste inte alls. Och vilken ljuvlig mattradition med de här sju sakerna. Det kan vara trevligt att komma ihåg att fira den nästa år :-)
Glad Påsk förresten!

Åsa sa...

miho - Kul att fler får veta om denna vårsprudlande tradition. Kul att hoppa över elden också. Ibland behövs symboliska ritualer för att komma vidare i livet.

Har kikat på ditt inlägg om kakor med te i som jag tänkt baka. De verkar hur smarriga som helst!
Glad påsk på dig med!

Daniel Roos sa...

Det här tycker jag var kul och intressant kanske jag borde prova fin blogg har du också hoppas påsken var bra mvh Daniel Rooz ;-) kunde inte låta bli Noorooz är ju lite likt Roos i allafall

Åsa sa...

daniel "rooz" - hihi, jo lite likt är det juh. Ny stavning på gång för dig kanske ;-)
Kul att du tittade förbi! Jag är dålig på att kommentera dina mästerverk då jag liksom tappar andan och drömmer mig bort till en socker- fett- och chokladfylld värld när jag kikar in hos dig! Det ser bara för läckert ut. Vill man inte bara äta upp allt på en gång?

Daniel Roos sa...

Hej Åsa jo i bland vill man bara äta allt men i bland vill man bara inte äta ett skit för man står i det hela dagarna :-)Hoppas påsken var bra mvh Daniel

Anonym sa...

Hej Jag är iranier själv och ville bara säga att det inte stämmer att det har förbjudits att fira nourooz längre. Nouroozen är något vi iranier ser fram emot varje år eftersom det är då hela släkten samlas såsom svenkar samlas vid julen. :) tack för en fin blogg
Take care <3

Related Posts with Thumbnails