onsdag 12 mars 2008

Anishonungsglaserade rotfrukter

Det har blivit lite av en rutin att vara med i bildkedjan Ordlös onsdag på just onsdagar. Mycket motsägelsefullt till titeln ordlös innebär denna dag då det kommenteras bra mycket mer än vanligt. Det går säkert åt ett par, tre timmar under dagen och/eller kvällen framför datorn till detta. Men det är sååå kul! Många av de som är med återkommer varje vecka med bilder. Visst kan man väl bara titta på varandras foton men det är ju kul att kommentera och på så sätt kommunicera med alla andra bloggare. Det är nästan så att man lär känna varandra till slut :)


Hur som helst hade jag inte riktigt tid idag (och det har visst hunnit bli sen torsdagkväll innan detta inlägg gått att posta p g a en himla massa datatrubbel stup i kvarten...) men visst har jag kikat in lite hos de andra idag ändå. Det verkar fortfarande vara trubbel med Nejmas Internet så Krokofanten i Frankrike fortsätter "vikariera" vad gäller administrationen för oss så vi hittar varandra. Tack Krokofanten!Anishonungsglaserade rotsaker
2 port

2 morötter KRAV
några små eller en stor palsternacka KRAV
en bit rotselleri
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 citron KRAV
rapsolja KRAV
ev flingsalt/havssalt

Till honungsglasyren:
1-2 msk anishonung KRAV (eller vanlig honung och kryddan anis, malen)
1-2 msk rapsolja KRAV
1-2 tsk rödvinsvinäger


Sätt ugnen på 225-250 grader. Skala och skär rotfrukterna i vilka bitar du själv föredrar. Häll rapsoljan i botten av en ugnsfast form och lägg i rotsakerna. Vänd runt dem lite så de blir lite oljiga. Skala och dela en gul lök i fyra bitar samt kläm till ett några vitlöksklyftor och blanda med rotfrukterna. Pressade en tredjedel av citronen och lägg resten av den på rotsaksblandningen. Glöm inte tvätta citronen innan du delar den! Salta om du vill. Ställ in i ugnen. Tiden kan variera. Jag ville ha lite större bitar men hade inte riktigt tiden till det så jag kokade rotfrukterna en stund i en kastrull innan de åkte in i ugnen. Annars tar det säkert upp till en timma innan det blir klart. Av bilden att döma stod mina rotfrukter inne en liten stund för länge vilket var ca 45 minuter.

Blanda nu till anishonungsglasyren. Jag hade någon matsked eller två kvar i burken så jag blandade direkt däri. Ungefär lika mycket olja och så en skvätt rödvinsvinäger. Häll honungsblandningen över rotfrukerna efter ungefär halva tiden. Vänd samtidigt lite om bland rotfrukterna.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Ordlös onsdag är verkligen en bra idé. Det är kul att se alla olika bilder och att kommunicera med alla spridda bloggare. Men visst tar det tid, ibland måste man bara avstå för att hinna annat. Gjorde just grönsaker i ugnen igår, dock inte honungsglaserade. Det ser väldigt gott ut!

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Det är sant, men det är svårt att låta bli bilderna på onsdagarna ändå. Om jag inte lagt in bild brukar jag ta en tittarrunda i alla fall :)

Titt som tätt åker ju grönsaker in i ugnen på liknande vis men det blev en lite annorlunda smak denna gången.


Nu får du hålla utkik bland posten!

Linnéa sa...

Hej!
Jag visste inte vart jag skulle vända mig så jag ställer frågan här istället. Recepten du har lagt ut på hemsidan, till hur många personer är de? En? Eller fyra?

Åsa sa...

Linnéa - Hej! Tack för din fråga.
För det mesta är det en eller två. Sällan fler. Vanligtvis skriver jag, precis som jag gjort i receptet till detta inlägg du just kommenterat, hur många portioner det är tänkt att vara. Dock kan det hända jag missar ibland men då framgår det oftast i texten. Gör jag storkok/matlådor så är det oftast 4-6 port. Men som sagt, vanligtvis bara 1-2.

För övrigt så är jag bara en enkel matbloggare och kommunicerar främst här genom kommentarsfältet, genom Miss Meister's mat:s Facebooksida eller genom kommentatorns egna blogg.
Intressant att du valde ett 4 år gammalt inlägg så nu hoppas jag bara att du hittar tillbaka hit eftersom jag inte hittar varken blogg eller adress att svara dig genom.

Related Posts with Thumbnails