söndag 17 januari 2010

Löksoppa

Löksoppa som inte ser mycket ut för världen men smakar desto mer

Det är så kul med kommentarer här på bloggen! Jag har på senare tid till och med fått en del kommentarer från anonyma personer! Det är extra spännande och kul tycker jag. Det betyder att det finns läsare som inte själva bloggar :-) Synd bara att jag inte vet vem ni är! Eller snarare är det kanske så att jag säkert vet vem ni är på riktigt, men jag kan bara inte klura ut det från kommentarfältet i bloggen. Ni "anonyma" som skriver kommentarer och som inte har egen blogg eller annat id, får gärna skriva under med namn/signatur eller på ngt sätt visa mig vem ni är.
Hur som helst. Idag skriver jag ett inlägg på allmän begäran, eller snarare från anonym ;-) och lägger ut receptet på löksoppan jag lagade nyligen. Varning för mobilkamerabilder samt att den bruna soppan definitivt smakar både mer och bättre än den ser ut!

För er som känner mig på fb också har säkert inte undgått min status om att det blir ett herrans "väder" några timmar efter intaget av löksoppan. Euhm, jag har inget bra språk kring detta dilemma men funderar ganska ofta kring vad det är som gör att viss mat så att säga är värre än annan på just det området. Det förstör ganska mycket för mig i alla fall och det finns en del mat jag undviker eller så måste jag planera och tänka framåt vad jag ska göra/vara inom det närmsta dygnet. Är det någon som vet varför? Vad är det med viss mat som t ex lök och blomkål som liksom producerar luft i magen och tarmarna?

Uppvärmning av en portion löksoppa

Jag hade tänkt baka bröd till soppan men brödet kom inte till förrän ca 5, 6 timmar efter det att jag ätit soppan. Först hade jag tänkt mig laga Jamie Olivers English onion soup men det blev istället till att använda Leif Mannerströms löksoppa som förlaga. Dock hade jag inget vitt vin hemma så det blev bara vatten, använde grönsaksbuljong istället för hönsbuljong och ja, brödet var jag då utan liksom osten. Vanligtvis serveras nämligen löksoppa med rostat vitt bröd och riven ost. Man kan t ex hälla upp den färdiga soppan i skålar, lägga i brödet täckt med ost och gratinera i ugnen på 200 grader tills osten är frasig och gyllenbrun.



Löksoppa
4 port


3-4 stora gula lökar
8 små Rattepotatisar (ca 2-3 vanliga potatisar)
1/2 dl olivolja
25 g smör
2-3 st lagerblad
grönsaksbuljong (1- 1 1/2 tsk)
5-7 dl vatten (varav 2 dl kan bytas ut mot vitt vin)
svartpeppar
salt

Skala och strimla löken fint. Går snabbt och enkelt med hjälp av en mandolin. Potatisen tvättar du och skivar tunt (behåll skalet på). De potatisarna jag använde hade storleken av mina lillfingrar typ. Därav mängden. Om du inte använder min lilla älsklingspotatis Ratte, kanske du ska skala potatisen och såklart räcker det då med 2-3 stycken.

Hetta upp oljan och smöret i en stor kastrull och fräs löken tills den blir blank och genomskinlig tillsammans med de skivade eller hackade vitlöksklyftorna och potatisen. Koka upp vatten till buljongen och häll över löken och potatisen. Lägg i lagerbladen. Koka upp och låt småkoka tills potatisen och löken har mjuknat. Smaka av med peppar och salt. Tänk på att buljong oftast är ganska salt så ta det försiktigt med saltet. Klar att servera.


Smaklig spis!

7 kommentarer:

Sara sa...

Jag älskar löksoppa! Mums!
Tyget med träden kommer från åhlens, jag köpte det i höstas, så det är stora chanser att det finns kvar!

Sara

Titti sa...

Hej och tack för receptet. Det får bli morgondagens middag. Jag upptäckte din blogg för ett par veckor sedan och tycker att den är jätte bra. Mycket interessant läsning, fina bilder och läckra recept. Skriv på!!! Det skulle vara kul att träffa dig nästa gång jag kommer till Sverige, det var ett tag sedan sist...Sköt om dig. Kram

Åsa sa...

Sara - Åååååhléns :-) Tack! Jag vågade nästan inte fråga för jag trodde såklart det skulle vara från Frankrike. Det brukar vara så när jag hittar ngt jag tycker är fint och snyggt som kläder och så.

Titti - Heeeej! Vad kul, tack söta! Löksoppa är mums. Lycka till med den och du, det är på egen risk när jag t o m varnat dig om följderna ;-)
Jaa, hör gärna av dig när det vankas Sverigeresa igen :-)

Titti sa...

Hej Åsa. Soppan blev jättegod. Idag ska jag prova mig på en squashsoppa. Trevlig kväll.

Åsa sa...

Titti - ahh, vad kul! Och du, ge mig länken sen till din egna matblogg ;-) Det är svårt att sluta när man väl börjat. Vill du börja lite lätt får du gärna gästblogga här :-) Det är bara att höra av dig, så fixar vi det!

em sa...

Det var länge se'n jag åt löksoppa - det får bli någon dag i veckan.
jag är ingen expert på flatulens, men det har att göra med att sockerarterna i en del mat inte tas upp i tunntarmen. Då förjäses det av tjocktarmens bakterier - och odör och ljud kan uppstå!
Men det hjälper faktiskt att tugga maten ordentligt (tugga soppa?). och jag tror att man vänjer sig - jag äter mycket baljväxter och har sällan några problem.
Margaretha

Åsa sa...

Margaretha - Åh, men flatulens! Ett ord jag sällan använder. Jomenvisst jäser maten i tarmarna. Jag är ju vegetarian och äter inget annat än just baljväxter samt både råa och tillagade grönsaker och mycket frukt. Magen är oftast i god form ;-) Dock sväljer vi den mesta av luften och snarast själva odören som ju skiljer sig beroende på vilken mat vi äter. Och det har jag inte riktigt lyckats klura ut riktigt än men kål i alla former och sorter, russin och ja tydligen lök också sticker väl ut lite i mängden ändå ;-)

Related Posts with Thumbnails