måndag 25 januari 2010

Stekt vitkål och fänkål


Kanske är ni trötta på all rödkål från julhelgen. Eller på rotsaker och kål i alla former som ju är vinterns val om man nu väljer att äta grönt efter säsong. Misströsta inte. Det kommer en vår i år igen. Det är i alla fall ett som är säkert. Kanske dröjer den i år men den kommer komma till oss. Tills nässlorna, rädisorna, rabarbern och sen den första sparrisen... ja, då får vi hålla oss tillgodo med kålen, palsternackan, svartrötter och rättikan.

En snabb och god rätt som går bra att spara i kylen några dagar och välja olika tillbehör för "nya" rätter - stekt vitkål och fänkål. Okej, jag erkänner. Fänkål är inte en vara av säsong nu men faktum är att jag lagade detta den 20 september förra året, och då var det ju fortfarande säsong för fänkålen :-) Så nu mina vänner, nu kan ni hoppa över den om ni vill. Jag tycker dock den ger en god brytning, eller snarare förstärker hela rätten.Stekt vitkål och fänklål
minst 4 port

1/3 - 1/2 vitkålshuvud
1 fänkålsstånd
1 stor gul lök
olivolja
1 pressad citron
örtsalt
svartpeppar


Strimla vitlöken, fänkålen och löken fint. Hetta upp olivolja och tillsätt först löken. Låt den fräsa på medelvärme någon minut eller två innan vitkålen och fänkålen tillsätts. Beroende på mängd och storlek på stekpanna/traktörpanna så lägg inte i allt på en gång. Låt det först mjukna lite och sjunka ihop innan du lägger nästa stora näve i stekpannan.
Rör om och låt kålen och löken fräsa en stund. Pressa över en citron och smaka av med örtsalt och nymalen svartpeppar. Låt allt bli tillräckligt mjukt och tyvärr tappa lite i färg. Det blir en lite gråbrundassig rätt som lätt piffas upp med biffar, lingon och kanske en morot eller så.

Vid servering kan du skvätta över balsamicoviäger om du gillar det. Jag äter gärna stekt vitkål som den är tillsammans med en skiva bröd. Det händer att jag också kokat spagetti och då gör vitkålen mer såsig med hjälp av balsamicovinäger och lite havregrädde. Eftersom det blir en hel del av detta receptet så passar det utmärkt att göra lunchlådor av eller spara i kylen ett par dagar. Så kan man alltså tillsätta fler ingredienser för att piffa till den för just den smak och känsla man har för dagen. Går också bra att servera till linsbiffar, rödbetsburgare, sojakorvar mm.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Gott, gott och enkelt!

Åsa sa...

nässelblom & choklad - och billigt :-)

Titti sa...

Detta receptet måste jag testa. Låter väldigt gott...

Åsa sa...

Titti - enkelt och gott och billigt - kan inte bli bättre ;-) Har tidigare år bloggat om liknande rätt med rödkål, lök och balsamicovinäger som jag tycker är suprgod. Tycker kål är godare om den tillagad och lite mjukare än rå. Absoluta favoriten är hemkokt rödkål! Det går också att ångkoka kålstrimlorna för att få de lite mer följsamma än den hårda råa kålen.

Related Posts with Thumbnails