fredag 15 januari 2010

Olivbaguetter


I veckan som gått har jag bakat frallor, lagat löksoppa, indisk palak paneer (utan paneer), spenatrullar med ricotta och tomatsås, frästa grönsaker med borlottibönor mm. Tyvärr är min dator fortfarande inte lagad så bilder har jag fortfarande kvar inne i kameran. Jag har äldre bilder från gamla (döda) datorn och jobbdatorn i USA sparade på extern hårddisk men inte från i höst och vinter. Ja, det är ju den splirrans nya datorn som helt lagt av. Och som jag har skrivit om så många gånger har jag tusentals bilder jag inte vet vad jag ska göra med.
Jag öppnar mapparna och försöker mig på att namnge/numrera/sortera och kategorisera bilderna men jag har inget bra fungerande system så det slutar alltid med att jag gör någonting annat.
Där finns en hel massa matbilder som jag aldrig bloggat om. Det beror delvis på svårigheter med sorterandet men också på att jag började slarva så mycket med att skriva ner vad jag höll på med vid spisen och litade på tok för mycket på huvudet, som inte alls fungerar som jag föreställer mig det ska göra. Go figure!


Idag blir det därför ett bröd från i somras och bilderna är tagna med en mobilkamera och är därför väldigt gråa och ganska färglösa. Brödet var desto godare!


Receptet är hämtat från Anna och Fanny Bergenströms bok Kärlek, timjan och oliver och deras Olivbröd från Provence - med viss modifikation ska sägas. Jag uteslöt rosmarin, bytte ut lite av mjölet till annan sort, hade inte tillräckligt med valnötter och använde smaksatt honung. Så här blev mitt bröd:



Olivbaguetter
4 st

1 dl utkärnade svarta oliver
resterande valnötter i påsen (knappt 1 dl)
1/2 paket jäst (25 g)
1 rågad tsk salt
1 msk anishonung
3 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
3 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl

flingsalt till garnering

Skiva de svarta oliverna och grovhacka valnötterna. I det ursprungliga receptet ska det vara 100-150 g valnötter så det är bara att hacka ner mer. Jag tog vad som fanns i skafferiet.

Smula ner jästen i en bunke och häll över salt och honung. Häll över lite av det fingervarma vattnet. När jästen är löst slår du över resten av vattnet, olivoljan, oliverna och de hackade valnötterna. Så är det dags för mjölet. Receptet från boken innehåller bara vetemjöl men jag valde att byta ut en del till rågsikt och minskar därför lite på den totala mängden mjöl. Degen ska vara ganska lös innan du låter den jäsa i ca 1 timma. Värm ugnen till 250 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakpats och häll över mjöl på degen. Platta ut den och skär i fyra avlånga delar som du försiktigt flyttar över till bakplåtpappersklädd bakplåt. Vrid gärna längderna. Pensla med vatten och strö över flingsalt. Grädda på direkten (utan att jäsa igen) i 5 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt bröden stå kvar och gräddas i eftervärmen ca 10-12 minuter. Låt de svalan under handduk.



Smaklig spis!

3 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Jag tycker att de ser supergoda ut! Nu blir jag sugen på att baka, men borde nog snarare skynda mig att laga middag. Vad mycket kul du har lagat/bakat i veckan. Låter som om du har en hel del energi trots allt. Ha en bra helg! Kram/Eva

Anonym sa...

Har du ngt bra recept pa löksoppa??

Åsa sa...

Nässelblom & choklad - Dom var faktiskt hyfsat enkla att göra och de blev lite saftiga också med oliverna i. Jorå, lite energi finns det allt men laga mat gör ju vi alla :-) Det är bara resten av dagen som borde kunna utnyttjas lite mer. Känns inte särskilt energiskt när det enda jag gjort en dag är att laga middag.

Anonym - Patrik? Äh, vem du nu är - här kommer receptet: Löksoppa Lycka till!

Related Posts with Thumbnails