fredag 21 januari 2011

Kladdkaka med vit choklad


Av flera olika anledningar blev det varken pepparkaksbak eller andra småkakor bakade till jul. Inte heller så mycket godis. Gjorde förvisso en supergod kokos- och chilichokladtryffel och hade intentionen att även göra vit chokladtryffel. Försökte också mig på att göra macarons med saffranstryffelfyllning. Men ack vad svårt det var med dessa macarons. Jag som tyckte mina allra första var lite si och så att komma med har visat sig vara de allra bästa jag gjort hittills.
Hur som helst, efter inbrottet innan nyår och det faktum att jag var sjuk första veckan på året gör att jag faller pladask för allt som är sött, fett och gott. Länsade frysen på lussebullar. Ät glass (för halsen värkte så det kändes som att den skulle trilla av). Dessutom uteblev, på grund av förkylningen, en hel del träning. Då blir det ingen ordning alls på min mat- och sovklocka. Den onda cirkeln är på tok för lätt att hamna i.

Precis innan trettondagsaftonen tyckte jag oerhört synd om mig själv och slängde ihop en helt vanlig kladdkaka. Piffade dock till den med 100 g vit choklad. Jag skäms att tala om den var slut på två dagar. Men så var det. Nu får jag passa mig. Ett halvårs slit med vikten/kroppen/maten kan, av erfarenhet, raseras på en förvånansvärd kort tid.
Härmed dras svångremmen åt lite hårdare igen och jag kommer att få välja ut en av alla mina svagheter istället för att vräka i mig alla på en och samma gång. Det faktum behöver såklart inte betyda att ni läsare inte ska få recept på godsaker. Det finns en hel del på lager bland bildmapparna samt ett och annat påbörjat inlägg. Det här med bilder och fotograferande mitt i mörkaste vintern är inget att rekommendera. Ni får helt enkelt ta mig på orden när jag säger att kladdkakan blev något av en succé.



Kladdkaka med vit choklad

2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
1 tsk anis (valfritt och högst en personlig smaksak)
3 msk kakao
100 g smält smör
1-1 1/2 dl vetemjöl
100 g vit choklad


Vispa ägg och socker pösigt. Smält under tiden smöret. Blanda i smaksättningen samt kakao. Häll i det smälta smöret. Vispa sedan i vetemjölet. Ta bara 1 dl först. Smeten ska inte bli för torr och trög men ändå inte vara helt lös och rinnande som en sockerkakssmet. Mjölmängden kan skilja lite beroende på storleken på äggen, om man höftar lite och råkar få 105 g smör eller kanske bara 95 och så vidare.
Bryt eller hacka den vita chokladen i mindre bitar och rör till sist ner i chokladsmeten. Smöra en springform och ströa med riven kokos och vänd i smeten. Grädda i 150-175 grader i ca 20 min.
Låt svalna lite.
Kan serveras med vispad grädde men går lika bra utan. Gott också att äta tillsammans med färska bär som hallon, några skivor kiwi eller varför inte koka ihop en enkel bärsås på hallon och blåbär. Om det skulle råka finnas någon kaka kvar dagen efter kan du se fram emot att njuta riktigt ordentligt av kakan då den egentligen smakar lite bättre då den fått vila och riktigt gotta till sig.


Smaklig fika!

***

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Verkar väldans gott! Ha en bra helg! Kram/Eva

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - mmmm, det var den. Har av någon anledning fastnat för vit choklad nu i mörkaste vintern. Aldrig varit särskilt förtjust i det tidigare. Ser det inte riktigt som choklad utan mer som sött, fett och gott godis ;)

Related Posts with Thumbnails