torsdag 24 mars 2011

Kopparformen


Jag har en kopparform stående. En alldeles speciell kopparmanick. Den åker in och ut i skåpet. Kan inte bestämma mig riktigt för om jag vill ha den framme eller ej. I helgen fick jag för mig att städa i ett köksskåp och insåg att det var dags att putsa den igen. Jag försökte mig på att vara sådär ekoreko och använde mig av vinäger och salt. Men alltså hallå? Det fungerade inte särskilt bra. Flammigt blev det och svårt att få lösningen att så att säga fastna på formen. Det gick liksom inte att gnugga på med vinägerindränkt trasa utan kopparn verkade vilja ha lite vinäger- och saltlösning på sig en stund först.

Nä, efter en hel evighets kladdande, gnidande och torkande lade jag ner det projektet. Jag får helt enkelt skaffa mig något annat putsmedel. Är bara inte i behov av det då jag inte äger några andra saker som behöver putsas annat än en liten mässingsljusstake. Saken är den också att jag gärna skulle vilja använda kopparformen.


Det är ju nämligen en kakform. Jorå, till att baka till exempel sockerkaka i. Oj oj, det ska bli spännande. Jag äger ingen kastrull, gryta, sauteuse eller annat kok- eller stekkärl gjord av koppar. Är det något speciellt man ska tänka på när man använder kopparkärl? Känner på mig att kopparkärl beter sig annorlunda än min aluminiumkastrull och teflonbelagda stekpanna. Men den ser inte så trevlig ut inuti. Hur gör jag rent den tro? Eller behövs det alls? Kan jag baka sockerkaka i den ändå tro? Den bör nog förtennas först förstås. Men var i allsindar kan man göra det?


***

2 kommentarer:

em sa...

Jag är inte så kunnig på området, men jag vet att kopparkärl måste vara riktigt förtenta. Det beror förmodligen på vad man lagar i kärlet, men vissa ämnen kan ingå en förening med metallen och avge gifter.

En lärare jag hade i smide, sa' att det var en dödssynd att putsa koppar, han tyckte bara att man skulle tvätta med tvål och vatten. Men vill du ha den blank får du nog köpa kopparputsmedel - om inte det gamla beprövade bikarbonatet klarar att få det blankt. Jag ska kika i några gamla böcker lite senare.
Margaretha
som tycker att din form är väldigt vacker

Åsa sa...

Margaretha - Ja, visst är den fin :) Ska man baka en kaka i den ska den visst vara belagd med tenn inuti så inga avfällningar av olämpliga metaller görs.
Letade i "husmorsboken" om kopparputs som ju också är eko om man använder vanliga varor som oftast finns i skafferiet. Får helt enkelt ta med i beräkningen att det kan ta lite längre tid bara än särskilda kopparputskemikalier. Bikarbonat testade jag på spisen för ett tag sedan men det var mer eller mindre verkningslöst där med.

Related Posts with Thumbnails