onsdag 9 mars 2011

Sassa brassa mandelmassa


Äntligen är det dags! Idag (läs igår) på fettisdagen får man äta semlor. Jag hör till den skaran som inte äter semlor redan till jul och inte heller i januari men kanske fram i februari att det kan slinka ner en eller annan. I år bakade jag släta bullar för länge sedan, la i frysen och hör och häpna, idag fanns inte en enda slät bulle kvar!
För sju veckor sedan hade jag helt andra idéer för dagens inlägg och planer på egen mandelmassa och allt. Livets vedermödor har dock gjort sig påminda och jag har helt tappat orken för att fixa med bilderna, skriva och koncentrera mig till ett inlägg i taget. Jag har dessutom lekt datordoktor. Efter många timmars felsökning, scanning och otaliga åtgärder bestämde jag mig till slut för att omformatera den. Nu är den som sprillans ny och fin igen och absolut inget fel på grafiken, vilket jag först befarade. Som sagt, lite splittrad.

I år blev det också till slut, för allra första gången, en egen (valnöts- och)mandelmassa. Det såklart för att jag för fösta gången i mitt liv äger en mandelkvarn. Men av någon outgrundlig anledning finns inte heller den kvar i kylen.


Det har alltså inte blivit en enda semla i år (förutom en halv liten semla de bjöd på gymmet igår) Trots att det inte är mitt favoritfika direkt, det finns så mycket fler och godare sötsaker att mumsa i sig, så skulle det såklart suttit fint med en semla idag. Men men, det kommer fler fettisdagar som tur är :)
För er som inte kan stå emot den till trots mycket fina och lockande kreationen så hittar ni recept på släta kardemummabullar här (vilket för är den post i min blogg som fått flest träffar de två senaste månaderna - go figure! ) och varför inte pröva som jag och pröva Anne's recept och balanda både valnötter och mandlar till en massa. Mums! Fördelningen mellan de malda nötterna var lite annorlunda för mig p g a att jag hade bara 100g mandel hemma men desto mer valnötter. Och det där med en halv äggvita var inte lätt och för mig blev det så torrt så torts så för att jag ens skulle få ihop det till en massa fick jag röra i resten av äggvitan också.

Så går tankarna till alla veganer där ute som såklart inte äter mandelmassa med äggvita i. Så vad använder man då? Vatten? Kanske räcker det helt enkelt med att köra mandel och socker i en mixer? Ja, det finns uppenbarligen en hel del sätt att få ihop sin mandelmassa på. Det är bara att pröva sig fram och hitta den som faller en bäst i smaken.Hoppas ni hade en smaklig fettisdag!


***

4 kommentarer:

charlotta sa...

jag åt faktiskt bara en halv semla igår. jag vet inte om jag fattar grejen faktiskt, de man köper är ju helt sprängfyllda med alldeles för mycket mandelmassa och grädde. nä, jag föredrar mina semlebullar med en stor klick smör istället!

Nässelblom och choklad sa...

Åt inte heller någon semla igår. Barnen brukar få det i skolan (dock utan mandelmassa pga att nötter och mandlar inte får förekomma i skolmiljön). Snopet nog hade de slutat med semlorna så de fick inte heller några. Nåja det går väl att göra semlor en annan dag också - jag bakade pepparkakor i söndags!

Mikkan sa...

Asså, sjukt nog inga semlor här heller, men jag hoppas ta igen det med råge på fredag! :D

Åsa sa...

Men hjälp! Förlåt att jag inte svarat er!! Vad är det som händer med mig :/

charlotta - jag fick också bara i mig en halv semal (på gymmet). När jag var liten gillade jag inte mandelmassa så mamma gjorde specialsemlor till mig. Också med lite grädde då jag aldrig varit någon större fan av vispad grädde. Nu slinker dessvärre det mesta ner ;) Men gillar nog egentligen en slät kardemummabulle bättre än en semla.

Nässelblom och choklad - Åh, vad gott! Tror nog jag skulle gilla och uppskatta pepparkakor annan tid på året än just vid jul för då är det ett sådant måste med pepparkakor. Haha, gillar ju inte måsten så mycket ;)

Related Posts with Thumbnails