måndag 14 mars 2011

Indisk pastasås


Då var det måndag igen. Bra eller ej - om det tvistar väl de lärde. Oftast känner jag en läskig samhörighet med katten Gustav när det kommer till måndagar. Ibland är det helt annat och jag bara längtar efter att den tradiga tillintetsägande helgen ska vara över. I år har min tillvaro varit ovanligt svängig och veckodagarna går in och ut i varandra. Anledningarna är många. Arbetslösheten är en. Men jag tror faktiskt det faktum att jag på grund av en skada inte längre kan träna Taekwon-Do som ställer till det allra mest. Jag har i flera år tränat Taekwon-Do på bestämda dagar (sön, mån och ons) och bestämda tider. Övrig träning varierar beroende på väder, vind och humör.

Det kan förvisso vara bra att bryta och byta rutiner emellanåt men alltså, när min enda fasta rutin i tillvaron inte längre finns blir det mesta snurrigt. Det är lite som att famla i mörkret efter ljusknappen, samtidigt som lederna värker och magen är orolig. Det tar nog ett litet tag att hitta rätt igen.
Ett första steg är att rycka upp mig vad gäller maten. Måste vara stenhård nu. Det gick bra för ett par veckor sedan men har trillat dit igen. No no för mjölkprodukter.


Indisk pastasås
3-4 port

1 tsk spiskumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 kapsel svart kardemumma (endast fröna inuti kapseln)
1 tsk bockhornsklöverfrön
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
solrosolja
1 tumstor bit riven färsk ingefära
8 cocktailtomater
1 burk (400g) krossade tomater, Mutti
250 g kikärter, kokta


Rosta kryddfröna i torr stekpanna och mortla sedan innan de ska blandas med övriga ingredienser. Skala och hacka den gula löken. Fräs i upphettad olja och riv i vitlöksklyftorna. Skala och riv även i den färska ingefäran. Dela cocktailtomaterna i halvor och låt fräsa med en stund i löken. Tillsätt de malda kryddorna. Häll i en burk krossade tomater och låt puttra några minuter. Blanda till sist i de kokta kikärterna. Om de är rumsvarma, eller alldeles nykokta, är allt snart klar. Tänk på att låta din indiska pastasås puttra lite längre om de är kylskåpskalla.
Servera med fullkornsspagetti.


Smaklig spis!


***

5 kommentarer:

Andreas sa...

Verkar super gott måste testa. Angående mandelmassa så fungerar det utmärkt med vatten!

karin sa...

Gott!!

Fröken Dill sa...

Låter nyttigt och toppengott! Även jag frossade
veg igår - grönärtsoppa o palak paner. Gav
mersmak!
Hälsningar från fröken Dill

Åsa sa...

Andreas - Tackar för info!

Karin - instämmer

Fröken Dill - Oh, palak paner är en av favoriterna bland indiska vegetariska rätter :) Har gjort själv men aldrig gjort egen paner. Brukar använda tofu, getfeta eller köpt paner.

Andreas sa...

Litet tips: Vediska läckerheter av Rosemarie Klangerstedt, The bhaktivedanta book trust. Bra recept på bla panir.
/Andreas

Related Posts with Thumbnails