lördag 19 mars 2011

Förbud mot transfetter


Sverige förbjuder transfetter. Så lyder rubriken i tidningen. I torsdags (17/3-11) beslutade Riksdagen att regeringen så snart som möjligt ska lägga fram ett förslag på en lag som förbjuder industriellt tillverkade transfetter i mat (Förbud mot transfetter i mat MJU14)
Transfetter är inte bra för vår hälsa sägs det. Kopplingar görs mellan intag av transfetter och förhöjt "ont" LDL-kolesterol respektive minskat "gott" HDL-kolestorol som kan leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är såklart inte bra. Här och där läser jag texter som att det även skulle finnas samband mellan transfetter och sjukdomar som cancer och diabetes.
Mer om fetter och kolesterol kan ni läsa här (in English)

Bara det faktum att transfetter finns naturligt, om än i små mängder, i mejeriprodukter samt i kött från kor och får så tycker jag det är ett korkat förbud. Enligt Livsmedelsverket finns heller inga säkra studier på någon skillnad mellan industriellt framställda transfetter och de animaliska redan existerande transfetter. En annan STOR faktor till att jag tycker förbudet är korkat är för att det gäller just produkter som i sig inte är något nödvändigt. Transfetter finns till stor del i just friterad mat, industriellt tillverkade pajer, piroger, kakor, kex, chips och godis. Alltså i een hel del produkter vi inte på något sätt behöver i vår diet. Det finns alltså fullt av andra aspekter med dessa produkter som talar för inte alls äta dem eller i alla fall i en mycket begränsad mängd.
Det kan väl ändå inte komma som en nyhet för någon? Det säger väl sig själv att det inte enbart går att skylla på sambandet mellan transfetterna och sjukdommar? Eller?

Livsmedelsverket skriver såhär på sin hemsida:

De flesta svenskar äter cirka 2 gram transfett per dag. Det är den mängd som WHO anser att man högst bör äta varje dag. Däremot äter vi mellan 30 – 40 gram mättat fett varje dag, vilket är 10 till 15 gram mer än rekommenderat (1,2). Även om transfett är ”farligare” än mättat fett, har det mättade fettet mycket större betydelse för hälsan, eftersom vi äter så mycket mer av det.
För den som vill äta hälsosamt är det bra att äta mindre av både transfett och mättat fett.

I Livsmedelsverkets rapport nr 18/2009 kan man läsa om transfetthalter i kakor och chips. Produkter tillverkade i Sverige visade sig ha en transfetthalt på mellan 0,1-1,1 gram/100 gram fett. Majoriteten av produkterna som låg över 2 gram transfett/100 gram fett var importerade från länder utanför EU. En intressant iakttagelse är de produkter som på sin förpackning påstår sig innehålla 0 % transfetter, enligt undersökningen innehåller mellan 0,2-0,9 % transfetter.
Genomsnittsintaget av transfettsyror i den svenska befolkningen är lågt men för grupper eller individer som har en alltför ensidig kost kan det totala intaget av transfetter dock vara för högt.

Självklart är det bra att undvika transfetter vid tillverkning av kakor, kex, pajer med mera eller i alla fall minska mängden men att gå så långt som att förbjuda tycker jag är löjligt. Då kan vi lika gärna förbjuda cigaretter som år 2000 dödade ca 8000 personer i Sverige, alkohol som dödar över 2000 personer/år bara i Sverige, socker, godis, glass, kakor, bullar, mackedånnalds, för stora portioner mat och varför inte småätande som ger oss hål i tänderna.

Nu ska jag ta en långpromenad för att handla doughnuts vilka förmodligen är fullproppade med transfetter. Men det är jag värd idag när jag är yr i skallen, har rinnig näsa och är allmänt ruggig.


Ha en skön lördag!


***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails