tisdag 29 mars 2011

Blomkål- och rotsellerisoppa


Hur gick det till? Jag har missat att det inte längre är säsong för pumpor. Nyligen (vilket i er verklighet säkert är sådär för två månader sedan) lagade jag soppa av en butternut. Precis en sådan här soppa skulle jag bjuda på då men inte en pumpa så långt ögat nådde. Att jag "missat" det beror väl egentligen på att jag inte riktigt hänger med i tiden. Jag är inte i fas med världen som snurrar på utanför min bubbla. Jag är fortfarande mitt i vintern och tycker julen nyss är över. Gillar kylan, solen och den höga luften. Blir riktigt irriterad när det är + 1 grad, snöslask (som inom ca 24 timmar fryser till is) och grådis.
För en månad sedan skrev jag att jag förmodligen skulle komma att vara helt överrumplad och säkert lite nedstämd över ljuset som varje år kommer alldeles för fort. Sanna mina ord. Idag är snön så gott som borta, trots ett vansinnigt snöande under lördagen, och vi har till och med ändrat tiden. Trots att jag är en stor förespråkare om att välkomna "nyåret" och vårdagjämningen tycker jag ändå våren är en svår tid och delar inte de flesta andras entusiasm. Kanske skäms jag så över mig själv, mitt liv, min situation mm som liksom blir så mycket tydligare under våren då allt och alla ska ut och vädras. Nä, hösten och vintern är mer min grej.

Hur som helst. Jag besökte fem butiker av olika sort och storlek i jakten på en pumpa men utan resultat. Det fick helt enkelt bli soppa på blomkål och rotselleri. Fast det i mitt huvud blev fel fick soppan ändå väl godkänt med beröm. Det är väl förvisso inte så svårt att imponera på någon som själv inte gillar att laga mat och att få sätta sig till dukat bord gör ju vem som helst glad och tacksam.
Då jag inte vid tillfälle hade kamera har jag lagat samma soppa hemma igen men alltså, jag vet inte om det är livet självt, men jag får inte till annat än brun och beige mat nu för tiden. Garanterat mycket godare soppa än bilderna visar!


Blomkål- och rotsellerisoppa
3-4 port

200 g blomkål
200 g rotselleri
3 potatisar, Asterix
1 hel vitlök
timjan
olivolja
örtsalt
svartpeppar (ev svartpeppar/citron)

1 liter vatten
1-2 puckar grönsaksfond (alt grönsaksbuljong)
1/2 pressad citron
2 1/2 dl havregrädde

Tvätta och ansa blomkålen och potatisen. Skala rotsellerin och skär allt i bitar. Dela vitlöken på hälften och lägg alltsammans i ugnsfast form. Häll över olivolja och krydda innan du rostar det i ugnen på ca 200 grader i ca en timma.
Koka upp vatten och smält i fonden/buljongen.
Fram med stavmixern och mixa allt till en slät och krämig soppa. Glöm inte att klämma ur de mjuka vitlöksklyftorna och släng bort skalet innan du mixar ihop ingredienserna. Tillsätt havregrädden, vars mängd kan variera beroende på hur du gillar din soppa. Smaka av med pressad citron och ev mer salt och peppar. Servera soppan som den är eller alternativt med stekt skogssvamp i botten på sopptallriken.


Smaklig spis!


***

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Då är min "Blue Hubbard" sparad från i höstas en raritet. Önskar att jag kunde skicka en bit, men den riskerar nog att bli rätt äcklig på posten.
Många hälsningar från fröken Dill

em sa...

Den kombinationen har jag aldrig provat - låter gott.
Hos mig kan jag bara få jättepumpor att karva i, till Halloween. Att man kan äta dem har nog inte gott upp för våra affärsmän.
Margaretha

Åsa sa...

Fröken Dill - Oh, det är väl en riktigt stor en? Men köttet? Är det också blått eller orangeaktigt som i de flesta pumpor?

Margaretha - Jo men lite så är det nog här också att butiker inriktar sig mest på Halloween när det kommer till pumpor. I övrigt får man ha tur och vara beredd att hugga när tillfälle bjuds :) Butternuten är ändå så tacksam för den är ju inte så stor. En räcker till två middagar (eller fler såklart om man blandar upp med annat)

Related Posts with Thumbnails