onsdag 14 september 2011

Zucchini med het citron- och lakritsdressing


Det kan väl knappast ha ha undgått någon att Jamie Oliver är en av mina stora favoriter bland "kändiskockar". Det är över ett decennium den nakna kocken gjorde entré i våra tv-soffor. Personligen tycker jag bara han blir bättre och bättre. Jag gillar att han inte håller tillbaka med grönsakerna, trots att han lagar mycket fågel, fisk och mittemellan. Han är dessutom alltid noga med att använda råvaror av god kvalitet. Gärna ekologiskt och närodlat. Det märks inte minst i min absoluta absoluta favoritserie Jamie at home. För inte så länge sedan upptäckte jag att en ny serie jag inte sett tidigare; 30-minute meals, vilken tydligen visas på tv4+. Måste nog säga att det är min nya favvisserie med min matlagningsidol. Dessvärre är det en kanal jag allt som ofta glömmer av så jag har missat större delen av programmen. Men såklart finns en kokbok med alla recept i. Får väl se vad bokmässan har att bjuda på i år ;)

Förra veckan blandade han till en dressing till zucchini med bland annat chili men jag kommer verkligen inte ihåg resten. Minns bara den hyvlade zucchinin i hög med röda prickar på. Mer än så behövdes inte idag då jag ändå utgick från de och gjorde min egna dressing. Eftersom Jamie nog aldrig lagar något utan citron utgick jag såklart från både citron och chili. Och som ett galet infall i den annars så tradiga vardagen droppade jag i lite saltlakritsessens. Ja, det är inte helt lätt att få till lakrits i maten. Lakrits som ju förknippas med godis, sött och fungerar bra i bakverk, glass och diverse efterrätter. Men nu tar vi klivet fullt ut i laktrisdjungeln och kastar oss handlöst in i smakkombinationer vi bara kunnat drömma om tidigare.


Zucchini med citron- och lakritsdressing
2 port

400 g zucchini
1 salladslök
1 citron
1/2 chili (eller mer om du är en chiliälskare)
2/3 tsk saltlakritsessens
flingsalt
2-3 msk olivolja

Tvätta och finhacka salladslöken. Dela chilin, skrapa bort kärnorna och finhacka. Är du ett stort fan av chili så är det bara att hacka i en hel. Pressa ur citronjuicen i en skål. Droppa i lite lakritsessens. Anpassa lite beroende på hur mycket citronjuice det blir av just din citron. Jag hade en riktigt saftig citron och fick drygt 1/2 dl. Snåla dock inte för mycket, det är trots allt meningen att lakritssmaken ska kännas. Rör i salladslöken och chilin i citron- och lakritsblandningen. Tillsätt lite olivolja.

Tvätta och hyvla zucchinin. Lägg i skål/på fat och ringla över olivolja och några nypor flingsalt. Häll över dressingen och vänd om i skålen så att all den hyvlade zucchinin får dressing på sig. Jamie hade ugnsbakat fisk till detta men jag åt tillsammans med ett par vietnamesiska vårrullar som jag hade över från dagen innan.

Klockan 21:30 sitter jag bänkad framför tv:n för att se
vad Jamie ska hitta på att laga ikväll.


Smaklig spis!


***

8 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Spännande!
Jag kan tänka mig att lakrits passar i massor med matlagning och detta lät ju toppengott.
Tycker fröken Dill som också är en stor fan av Jamie Oliver

görel sa...

Du är ju inte riktigt klok! :-)
Men det låter väldigt spännande. Vad du tyckte själv?

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

Du, helt ärligt har jag knappt sett Jamie Oliver en enda gång (SKAMLIGT) - det blev en sådan hype runt honom att jag blev helt anti och bytte kanal varje gång han nämndes i rutan. Nu som först börjar jag förstå vad jag missat, så jag ska se om jag kanske ska följa ditt exempel och börja titta till hans program.

Lakrits i låter helt uppåt väggarna tokigt! Ibland är det sådant som överraskar mest så jag är spänd på att höra: Vad tyckte du?

Åsa sa...

Fröken Dill - hehe ja, jag läser i din blogg med glädje och nickar instämmande när du skriver om Jamie. Jag tänker att det bara är att testa sig fram. Använder ju anis i diverse kryddblandningar men saltlakrits är ändå väldigt förknippat med godis tycker jag. Risken att det ska smaka som man hällt i en skvätt hostmedicin finns ju också.

Görel - Haha, ja med häxägg i trädgården kan man inte vara annat än galen emellanåt och hitta på oklokheter ;)
Jag inser nu att jag visst glömt skriva om det i inlägget men jag tyckte det smakade bra. Reagerade nog mest på att det var väldigt mkt citron jag hade i. Funderade efteråt på om lite socker skulle förändrat det eller mer olja, mer salt, lite vitlök. Men nä, jag är faktiskt nöjd ändå med resultatet. Kanske testar med vitlök i också nästa gång.

Alexandra - Jag tyckte inte det var så mycket hype just då för över 10 år sedan utan det kom några år senare. Konkurrensen bland tv-kockar var inte så stor då och inte fanns det särskilt många välproducerade och intressanta matlagningsprogram då heller. Tyckte hans enkla förhållning till matlagningen var så befriande. Han tog (tar) i allt med händerna, blandade sallad med händerna, proppade in kryddor under skinnet på kycklingar osv (vilket jag iofs tycker är äckligt nu eftersom jag inte äter djur) och ja, allt behöver liksom inte vara perfekt skuret och hackat för att det ska smaka bra. Så lagar han "vardagsmat". Haha, ja ja jag skulle kunna gå på här ett bra tag till och skriva om allt han gjort och gör ;)

Ibland måste man vara lite tokig och kasta sig ut i det okända ;) Tycker det blev förvånansvärt gott! Ska nog ta mer chili och ev vitlök i nästa gång :)

Kim sa...

Jag håller med dig, tycker också att han bara blir bättre och bättre.
Zucchinisalladen verkar toppen, hoppas jag också vågar blanda i lite lakrits om jag gör den. Kanske får göra en med och en utan?

Kristiina sa...

Dear Miss Meister var hittar du lakritsessens??? Och tack för inläggen på min blogg. Ska åka till Rom nu i november och ta massor av kort på härlig italiensk mat (+ kanske dryck med vem vet!!??)Lilla My är ju min favorit så det blir nog mera av den varan...Kanske en träff i höstliga tecken med matbloggargänget?? hade varit trevligt!! Ha det/Kristiina

Åsa sa...

Kim - ja det kan vara en bra idé. Och smaka av innan du häller den över zucchinin. Citron och lakrits är ju annars en välkänd kombo - för godis ;)

Kristiina - Så himla härligt! Mitt i höstrusket. Ja, jag funderar också på en höstträff för matbloggarna. Känns som att tiden bara rusar iväg och innan vi vet ordet av det är det väl jul :/

Charlotta sa...

Lakrits i mat alltså, det måste nästan bli nästa grej för mig, nu när jag gillar lakrits som godis och i efterrätter :=)

Related Posts with Thumbnails