lördag 9 mars 2013

Sötpotatispaj

Dagens rubrik skulle lätt kunna vara middagsmat men eftersom det är lördag är det såklart lördagsgodis. Dessa söta små portionspajer gjorde jag i höstas då jag slutade på Göteborgs universitet. De serverades med en klick Smetana. Inspiration fick jag från bland annat en matpaj som Beata lagat och sen är det som så att jag aldrig bakat amerikansk pumpapaj och fick för mig att göra ett litet bakexperiment i köket. Dock hade jag varken butternutpumpa eller den stora klassiska orange pumpa (mer känd som Halloween pumpkin) utan hade köpt en utskuren bit Muscatpumpa. Sen var det bara att freestyla. För omväxlings skull gjorde jag annat pajskal än den jag brukar använda när det handlar om söta pajer och använde ett recept på Klassisk pajdeg från Sött sweet dulce av Anna och Fanny Bergenström.

Vill ni hellre göra en matpaj så föreslår jag att ni kikar in på Lilla Matderiven och Ann-Louises minst sagt lockande sötpotatispaj med svamp och grönkål.
Sötpotatispaj
ca 20-25 st

PAJDEG
4 dl vetemjöl
1 msk socker
ev 1/3 vaniljpulver (ej i Annas recept)
175 g kallt smör
 4 msk iskallt vatten (eller 1 ägg)


FYLLNING
1 stor sötpotatis (ca 200 g)
ca 150 g Muscatpumpa (eller annan som finns tillgänglig)
1 burk Kesella (naturell 10 %, 250 g)
2 ägg
1/2 dl socker
1 dl brun farin
1 tsk ingefära, malen
en nypa kanel (eller ca 1/2 tsk om du gillar kanel) 
en uns riven muskotnöt
en nypa salt

Ugnsbaka sötpotatisen och pumpan i 220 grader i ca 45 min eller tills de är riktigt mjuka. Skalet kan med fördel sitta kvar på sötpotatisen men glöm inte pricka den först (ugnsbakad sötpotatis med skal) Gör under tiden degen till pajskalet och förbered de små pajerna. Kör företrädesvis ingredienserna i en mixer. Använder du ägg istället för vatten kan du kavla ut den direkt. Annars lägg den i kylen ca 20. Kavla sedan ut degen ganska tunn och tryck ut lagom stora runda bitar för att klä formarna med. När sötpotatisen och pumpan är klar i ugnen så sänk värmen till 200 och grädda pajskalen ca 5 min. Tag ut och ställ åt sidan så länge. 
 
Kör sedan pumpaköttet i mixer tillsammans med kesella. Separera äggulan och äggvitan. Vispa gulorna med socker och kryddorna och blanda med sötpotatis- och pumpamixen. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Klicka smeten i formarna och grädda i ca 10-15 minuter. Eventuellt lite längre. Tiden kan variera beroende på storlek, ugn och så vidare så håll koll att de inte bränner vid (vilket mina gjorde lite på topparna). Dessutom fick jag en del smet över (då pajdegen inte räckte till fler än dryga 20 st) som jag gräddade i en lite ugnsfast glasform. Det blev som en slags pudding. 

Låt svalna lite och servera med en klick Smetana. 
 
Smaklig fika!

***

3 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Vilka söta godingar! Söt sötpotatispaj har jag ännu kvar att laga och det låter som något som hade passat perfekt till en brunch.

Åsa sa...

Ann-Louise - Ja, eller till eftermiddagsteet. De blev faktiskt inte helt fel. Som vanligt är bilderna lite missvisande och de ser inte alls så goda ut som de faktisk var.

em sa...

Hm, jag har gjort sötpotatispaj en gång (utan pumpa) och gillade den inte. Men pumpapaj gör jag varje höst - och gillar - men jag mycket, mycket mer kryddor i mina än vad du har.
Har prövat med palsternacka också, men tycker fortfarande att pumpan är oslagbar. Fast det egentligen är kryddorna som gör susen, så jag borde gilla även andra sorter, om de är rätt kryddade.
Margaretha

Related Posts with Thumbnails