måndag 24 juni 2013

Grönkål och grekisk olivolja med apelsinsmak

För ett par veckor sedan fick jag en långväga present. Ända från Kreta. Min bloggväninna Kristiina hade varit där på semester och med sig hem till mig hade hon en ljuvligt god olivolja med apelsinsmak. Scrolla ner en bit bland hennes bilder vetja, så ser ni bildbevis från besöket hon gjorde i självaste olivoljefabriken.
Först smakade jag olivoljan på med en bit rågsurdegsbröd från Boulangerie Ducoin (bageriet på Koopmansgatan) och hjärnan började genast jobba; vad göra med denna goda och starkt apelsinsmakande olivolja.
Så fick jag förra veckan tag på, tro det eller ej, färsk grönkål (Tack, Ann-Louise!)! Och vad passar väl bättre ihop är grönkål och apelsin.

Enkel potatissallad och grönkål
små färskpotatisar 
blandade bönor 
kapris 
olivolja
flingsalt (med dill)
ngr droppar citronjuice
 samt 
stekt grönkål (förväll stammen först)
schalottenlök
vitlök
olivolja med apelsinsmak*

Nedan kan ni se en kort film från BIOLEA om hur de tillverkar sina olivoljor


 Smaklig spis!
***
* Har du ingen olja med apelsinsmak så går det lita bra att riva i lite apelsinzest och pressa apelsinjuice över också.

3 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Åh vad trevligt att få en sådan present. Kan tänka mig att oljan smakar finfint med grönkål.

Ann-Louise sa...

Aaa! Du fick tag på frönkål. Dagen efter var den slut men idag fick de on ett nytt parti. Olivoljan låter helt ljuvlig!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Ja verkligen kul. Och gott! Är inte så förtjust i blomvatten som kan bli lite väl parfymerande och jag blev först överraskad av den kraftiga apelsinsdoften- och smaken av oljan men den är riktigt god.

Ann-Louise - Japp. Och jag köpte svartkål också. Men det fanns kvar av båda i spännerna när jag lämnade butiken iaf :) Förstår att jag måste göra ny tidig tur dit imorgon igen :)

Related Posts with Thumbnails