torsdag 6 mars 2008

Palsternacka med spenat

Nu har det gått nästan på pricken fem veckor sedan jag lagade denna rätt. Så det är väl på tiden att jag gör en post här om den. Jag har fortfarande inte klurat ut vad det är som gör att det tar mig sådan tid att fixa inläggen. Förmodligen är det fotona. Det är ju hur svårt som helst att fotografera! Och med digitalkameran blir det lätt på tok föööör många bilder. Det tar mycket tid att hantera, rensa, sortera, namnge och till slut välja för inlägg. Och om jag inte lyckats få någon bra bild får man ju ta det som blir över. Tillfället att knäppa bilder är ju redan passé och maten ligger i magen.


Så hur väljer man då? Vad är det som gör en bra bild? Eller spelar det någon roll egentligen? Här i bloggen? Jag har matbloggat ett tag nu och sett de mest varierade exempel både vad gäller motiv och bildkvalitet. Jag har heller ingen fotokunskap och det är frustrerande ibland när man ser något och gör sig en bild i huvudet om hur jag vill det ska se ut så kan jag inte hantera kameran och få det som jag vill. Oftast blir det ren tur och det kanske är ett foto av 30 som blir någorlunda som jag tänkt mig. En del är ok och de flesta raderas. Många är dock snarlika och det är då valet blir som svårast tycker jag. Någon gång när jag har mer tid ska jag försöka mig på lite mer kamera- och fotograferingskunskap. Tills dess får det bli som det blir.



Palsternacka och spenat
2 port

200 g palsternacka (små hela)
1 gul lök
100 g spenat, fryst hackad
rapsolja KRAV
rivet eller finhackat apelsinskal (ej det vita)
någon msk hallonvinäger
svartpeppar, nymalen
flingsalt



Ta fram spenaten ur frysen och låt tina en stund innan du börjar laga maten. När du sedan börjar laga så skala och förväll palsternackan. Skala och strimla under tiden löken och förbered apelsinskalet. Se till att tvätta apelsinen noga och använd t ex ett cestjärn. Själv har jag ett pyttelitet som är lätt att hålla i handen för att riva direkt över maten. Funkar lika bra till ingefära, vitlök, citron, muskot och vad man nu vill riva över maten. Har du gjort som Kinna går det lika bra att plocka fram en bit skal ur frusen som du strimlar och hackar fint.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt sedan apelsinskalet och den tinade hackade spenaten. Tillsätt en skvätt vatten om spenaten börjar fastna i stekpannan. Och så på med hallonvinäger. En matsked kan vara för mycket beroende på sort. Anpassa därför efter just din hallonvinäger. Vänd till sist i de förvällda palsternackorna. Servera och peppra och salta efter smak.



Smaklig spis!

2 kommentarer:

M sa...

Hej hej!
Håller med dig helt och hållet att det är jättesvårt att fotografera mat! När jag ser några vackra bilder på mat försöker jag att se vilka tekniker (ljus, vinkel, färgkombination...) man använder där och sedan testar själv, men det blir aldrig lika bra...
Kanske känner du till den här redan men det finns en intressant sajt om just matfotografering; fast det är väldigt mycket information och jag har läst bara lite (jag får läsa lite mera när jag har mer tid :-)....
http://www.foodportfolio.com/blog/#blog

Anyway, palsternacka med spenat ser gott ut och låter gott!!

Åsa sa...

miho - Det är just det - det blir ju inte lika bra. Jag vet att jag har dåligt ljus till att börja med och då det regnat i snart ett år kommer inga tacksamma solstrålar genom fönstret heller. Men framförallt kameratekniken. Jag "ser" ofta bilden framför mig men vet inte hur jag ska ställa in kameran för att det ska bli som jag vill.
Hur som helst - att lära mig kameran ordentligt får bli ännu ett projekt i framtiden ;-)
Tack för tipset! Hittade till Eric's hemsida "Love, Eric inc" och hittade till och med till en makrobiotisk förening :)

Related Posts with Thumbnails