lördag 29 oktober 2011

Spröda ostpinnar


Plockmat är inte min grej. Förmodligen för att jag sällan har tillfälle att göra just plockmat och inte riktigt har rutin på det. I början av min laga-mat-själv-utan-mamma-karriär blev det ju till att skära till en himla massa grönsaksstavar och blanda Estrella:s dippmix med ett paket gräddfil. Åh fyyy vad äckligt, tänker ni men jag är övertygad om att ni själva i början av 90-talet i panik stod och vispade ihop dippen med en gaffel, just i samma stund gästerna ringer på dörren ;-) Nu blev jag, bara för att jag skrev namnet på en dipmixtillverkare, alldeles vansinnigt sugen på sourcreamchips, ostbågar, jordnötsringar och för att inte tala om sombreros. Ja, till och med en het och chilistinn gräddfilsdipp till morötterna som ligger alldeles ensamma kvar i kylen.

Lika lite rutin jag har på plockmat, lika lite bevandrad är jag vad gäller t ex torra kex, smörgåsrån, brödpinnar och annat bakat tilltugg. Men nu ska ni få höra. Det vankades skördefest här i veckan bland matbloggarna i Göteborg och soppan var ett säkert kort som jag redan bestämt mig för långt i förväg. Men dagen innan tillställningen fick jag för mig att jag ville ha något mer torrt att tugga på till soppan än bara den råa kålrabbin så jag slog till och mötte en av, ja kanske inte så starka dämoner som Ingmar Bergman skulle sagt, men väl mina tillkortakommanden. Jag bakade spröda ostpinnar! Det blev kanske inte mycket för världen men när jag gör saker jag inte brukar eller till och med för första gången är förväntningarna därefter och då är det så mycket lättare att bli positivt överraskad och jag tycker de blev Jag hittade ett recept i den som så många gånger förr använda kokboken under valnötsträdet av mor och dotter Bergenström.
I ursprungliga receptet ska det vara 3 dl riven ost men jag slog inte bara till utan även på stort och rev helt sonika ner mer ost. Använde dessutom den hårda getosten svart Hommage som jag helst byter ut mot den annars så vanliga parmesanen.


Spröda ostpinnar med svarta sesamfrön
ca 50 st

150 g smör, kallt och skuret i bitar
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 ägg till degen + 1/2 ägg att pensla med
3 msk vatten
1 tsk vinäger
3 msk svarta vallmofrön
3 msk svarta sesamfrön
paprikapulver
4 dl riven svart Homage (hård getost)


Riv osten grovt och ställ åt sidan så länge. Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och kör tills det är smuligt. Kläck ägget först och vispa lätt med gaffel så är det lättare att "dela" på hälften. Blanda hälften av ägget med vatten och vinäger och tillsätt i den smuliga smör- och mjölblandningen i matmixern. Kör tills det blir en deg av det hela. Dela i två bitar och kavla ut till en rektangel mellan bakplåtspapper.

Pensla med andra halvan av ägget. Pudra över paprikapulver och strö över svarta vallmofrön och eller svarta sesamfrön och toppa med den rivna osten. Skär/markera bitar men ta inte isär dem. I ursprungliga receptet ska detta räcka till 30 pinnar men jag gjorde mindre remsor, ca 7-8 cm långa och 1 1/2-2 cm breda.
Grädda i 180 grader i ca 20-24 minuter. Låt svalna på plåten och bryt försiktigt isär bitarna.

Servera till soppa, som tilltugg till vin eller helt varför inte ät några till frukost (dagen efter ;) )


Smaklig spis!


***

5 kommentarer:

Katarina sa...

De här ser och låter väldigt goda!

Plommonet sa...

De var toppen Åsa! Jag tyckte verkligen att vallmofröna var pricken över i:et, de poppade så gott varje gång som jag tog en tugga. Om du har soppreceptet på bloggen, skulle du kunna länka till det i det här inlägget? Vore fint att kunna hitta det fort och smidigt. :)
Hoppas allt är bra med dig!

Fröken Dill sa...

Hembakade tilltugg är toppen!
Men färdigköpta är faktiskt heller inte dumt ibland. Kan sakna dipparna på mix även om jag nog inte skulle köpa dem själv idag. Till jobbets fest för några år sedan fick vi dipp från mix och det var himmelskt gott!
Minns fröken Dill

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Det här ser alldeles, alldeles för gott ut! All den där osten gör mig SÅÅ sugen - YUM =D

Åsa sa...

Hovkonditorn - Tack! De var ju alldeles supergoda - om du frågar mig i alla fall ;-)

Plommonet - Ja de blev riktigt bra. Har aldrig använd svarta sesamfrön tidigare heller så de och vallmofröna var gott och "knaprigt".

Fröken Dill - Jo, det är klart. Gräddfil kan man ju använda till den egna men man slipper ju t ex modifierad stärkelse, natriumglutamat och "aromer" om man kryddar själv ;) Och nu blev jag av allt prat sugen på att dippa morötter och paprikastavar i den orangefärgade dippen... :)

Alexandra - Jaaa, de var sååå goda och den extra osten gör ju ingen skada om man säger så ;)

Related Posts with Thumbnails