onsdag 4 december 2013

Brysselkål med kastanjesås

En dag i mataffären, när jag plockade till mig ett par sötpotatisar, tittade en äldre man nyfiket och frågade mig hur de smakar. Tja, lite som morötter, eller kålrot, fast inte riktigt lika söt. Mer lik i konsistensen än smaken, svarade jag. Han log, tittade frågande på sin fru, och jag fick känslan av att han hemskt gärna ville smaka.  Frugan, som just plockat till sig ett gäng King Edwards, gick bara förbi och konstaterade med näsan i vädret att sötpotatis smakar som kålrot. Mannen så lite förvirrad ut men dröjde kvar vid sötpotatisen. Jag log och försökte locka till att i alla fall testa en gång med att säga den går mycket fortare att laga än vanlig potatis. Godast blir den ugnsrostad, i skivor eller tärningar, med olja och heta kryddor. Han log tillbaka, tittade nästan lite ursäktande på mig, och tackade för tips, innan han gick ikapp frun, som redan hunnit bort till gurkorna.

Jag är så glad att jag aldrig ens funderar på att inte testa nya råvaror!
Kanske faller de inte alltid mig i smaken eller så handlar det oftast bara om att hitta rätt användningsområde och tillagningssätt.
Det sistnämnda är precis just det jag håller på med nu. Med den där kastanjepurén. Inte helt lätt att få fram smaken. Tycker mest den ger god konsistens. Såsen blir sådär len och krämig, ungefär som med vanlig grädde i. Senast rostade jag som vanligt brysselkål med olja, salt och vitlök och lagade till en variant av denna galet goda löksås, fast nu utan både soja, mjöl och sojamjölk. 

Kastanjesås
ca 1 dl

1 schalottenlök
solrosolja, kallpressad 
1-2 dl vatten (ev grönsaksbuljong)
3-4 msk kastanjepuré
örtsalt
svartpeppar
timjan
salvia

Finhacka schalottenlöken och stek i olja, i en kastrull, tills den blir genomskinlig. Häll på vatten och rör ner kastanjepurén. Låt den lösa upp sig ordentligt. Trots att jag allt som ofta använder buljong blir jag oftast besviken. Tycker allt bara smakar just buljong och en kakofoni av smaker. Istället väljer jag att smaksätta med örtsalt, svartpeppar och en stor nypa timjan och salvia.
Har du fond på flaska kan du tillsätta en liten skvätt, nära en tsk, i såsen och sedan ta det varligt med saltet. Smaka av innan fler kryddor och ev mer salt tillsätts. 

Servera till ugnsrostad brysselkål och het sötpotatis (skivor/bitar med olja, salt, kryddor som t ex chili som rostats i ugnen ca 30 min på 200 g).

Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Nu blev jag sugen på sötpotatis. Det är annars en råvara som jag inte riktigt kommit överrens med ännu. Fast den är toppen med getost!
Tycker fröken Dill

Åsa sa...

Fröken Dill - Åh, sötpotatis och getost är faktiskt en kombo jag inte prövat, jag som i princip bara äter getost när jag äter ost. Ska försöka komma ihåg det till nästa gång jag ska äta ost :)
För övrigt blir sötpotatisen lätt så mjuk. Tycker den passar bäst till soppa, i mos/puréform och som ingrediens till bakat, i risotto eller pajfyllning.

Nässelblom och choklad sa...

Vad tråkigt att inte kunna pröva att göra lite annorlunda. Sötpotatis är ju inte heller så dyrt, det är lätt att testa utan att sätta sin ekonomi på spel.... Svårt om två i samma hushåll tycker olika. Sötpotatis är för övrigt något jag gillar. Gjorde ugnsbakade klyftor förra veckan, gott och enkelt. Brysselkål är för övrigt en grönsak som jag vill bli lite bättre kompis med. Blev bjuden på jättegoda, men har inte lärt mig att få till den perfekta smaken på dem. Får titta på ditt recept!

Related Posts with Thumbnails