tisdag 26 februari 2008

Komposterbara bärkassar, eller?



Nu har jag köpt min första komposterbara bärkasse på - ja ni ser ju var. Bor mitt emellan två butiker av de större matkedjorna och den ena har inte några komposterbara bärkassar (har skrivit och frågat varför och om de tänker skaffa liknande påsar, men ej fått svar än). Dock har en annan svensk matjätte introducerat komposterbara bärkassar. Men nu är det ju det här med komposterbar. Är den verkligen komposterbar? Ska vi utveckla och bygga särskilda komposter för enbart de komposterbara bärkassarna? I alla fall släpper de ut mindre koldioxid vid förbränning, så man kan ju säga att de miljöanpassat påsarna lite då.


Så nu är jag bara sådär kluven igen. Ungefär som för många år sedan när allt vitt klorblekt papper byttes mot det bruna oblekta papperet. Ni kommer väl ihåg när man köpte bruna kaffefilter, bruna näsdukar, bruna kuvert, bruna förpackningar till än det ena, än det andra och inte minst det vita mjuka toapapperet åkte ut innan vi hann blinka. Och nu. Nu har vi fått en brun bärkasse. I den butik jag handlade kostade den 50 öre mer än den (hutlöst dyra som för inte många år sedan var gratis) vanliga påsen. Nu är jag ju en sådan där präktig person som både cyklar i ur och skur och ofta har med mig väska/väskor och egna kassar när jag ska handla. Men såklart köper okså jag påsar i affären. Ibland handlar jag oplanerat på vägen hem eller så blir det ibland mer än vad jag tänkt mig och då räcker kanske inte väskan till. Eller så behöver jag helt enkelt nya soppåsar hemma.

Så, om den nu inte går att slänga i komposten, är dyrare än de vanliga så måste jag ställa mig frågan - är det värt det? Är det värt att köpa "soppåsar" för 2 kr/st? Hur många påsar i månaden köper jag egentligen? Hur många blir det på ett år? Hur mycket blir det i kronor och ören? Hur mycket pengar slänger jag egentligen i soporna? Nä, jag måste helt enkelt låta bli att köpa påsar alls. Eller i alla fall tills dom i nedersta lådan (vilket förmodligen, så här helt taget i luften, i stort sett vartenda hushåll gör. dockk är det säkert inte stället för er småbarnsföräldrar att förvarar dom förstås) är slut.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails