fredag 22 februari 2008

Baka utan ugn - Flottyrringar

Jorå, nu har det visst redan gått två veckor sedan förra lördagsgodisdaxet var. Tur att det finns något som lördagsgodis så man inte tappar bort sig helt i tiden ;-) Temat för denna gången är utan ugn. Det första jag tänker på är chokladbollar rullade i pärlsocker, glass toppad med rostade nötter och nutellasås eller apelsinfiléer i chili- och aniskryddad sockerlag, färska dadlar, praliner, sallad på söta goda frukter toppad med yoghurt, lönnsirap och honungsrostad quinoa...


Men, jag blev lite sugen på att fritera. Kanske är det för att tanken på att träna fram magmusklerna igen är så överväldigande? Kanske är det för att kroppen tappat ett hekto eller två den senaste veckan? Kanske är det för att tröstäta? Kanske är det för att regnet öser ner och rutorna skallrar i blåsten. SMHI har utfärdat en klass 2 varning för stormbyar mellan 25-28 m/s i em. Hur som helst. Det blev till att göra flottyrringar. Min absoluta favorit när jag var liten. Jag minns att mamma och jag ibland köpte varsin sådan i affären och fikade på, bara hon och jag. Kommer inte ihåg om det var för någon särskild anledning egentligen eller om det bara blev så. Jag har prövat att laga sådana ringar själv men blev inte så nöjd med resultatet. Tänkte därför göra ett nytt försök.


Jag bakade efter receptet i boken Sju sorters kakor (1994, 73:e upplagan) där de kallas Mammas flottyrkransar. Enligt receptet ska det bli 40 st! Hrm, trots att ringarna är ganska små fick jag bara ihop till ett 30-tal. Enligt receptet ska man rulla smala långa längder och forma till kransar. Jag gjorde några sådana men kavlade också ut degen och tryckte ut ringar med hjälp av ett glas (har ingen rund pepparkaksform) och skar ut ett hål i mitten. Resultatet blev lite varierande. Tycker egentligen det är bra med lite mindre storlek på ringarna så de nästan blir som småkakor. Dock blev de lite torra. Tror jag skulle gjort några färre ringar, men lite större istället. Eller så var det helt enkelt oljan som var lite för varm så insidan liksom inte hann med lika fort som utsidan blev brun.Flottyrringar

1 ägg KRAV
1 dl socker KRAV
1 dl mjölk KRAV
2 msk smör KRAV
ca 5 dl vetemjöl KRAV
1 1/2 tsk bakpulver

Fritering
kokosfett eller olja

Garnering
socker KRAV


Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken. Smält matfettet och rör ner det i smeten. Blanda det mesta av mjölet och bakpulvret. Vänd ner det. Slå upp degen på mjölat bakbord. Arbeta i lite mer mjöl så att den inte kladdar. Rulla degen till smala längder. Skär dem i 20 cm långa bitar och forma dem till kransar. Värm fettet till 180 grader. Använd termometer eller gör brödprovet (lägg ner en bit vitt matbröd i fettet. När brödet får fin gulbrun färg efter sa 1 min har fettet rätt temperatur). Lägg ner några kransar åt gången och fritera dem guldbruna, ca 1 min på varje sida. Ta upp och låt dem rinna av väl på hushållspapper. Vänd dem i socker.Smaklig lördagsfika!


Så här i efterhand måste jag nog erkänna att oljan var på tok för varm för det gick som i ett huj så var de gyllenbruna och en del mer därtill . Kanske är det dags att skaffa sig en termometer.

5 kommentarer:

görel sa...

Vad ambitiöst!! Det har jag aldrig gjort, ja, alltså friterat har jag gjort men inte flottyrmunkar. Men jag ska nog gå ner mer än ett par hekto innan jag får pröva.

Brazilian Linda sa...

Tack för det gottiga flottiga bidraget :) Här kallas de vridna kalsonger :) Man kan t.om köpa färdig torrvara och vispa ihop och fritera :)

Åsa sa...

görel - Jag borde inte gjort dom heller. Men dom är små! Knappt fingertjocka och mindre en 1 dm diameter ;-) Och dessutom är det nästan hela nöjet bara att göra dom. Och dom är bara goda att äta alldeles nygjorda (idag åkte faktiskt resten i soporna). Det blir bättre mat i inläggen framöver :)

brazilian linda - Hahhah! Lustigt :) På somrarna brukar man kunna köpa spanska "chorros" (tror de heter så). Friterad smet i korvliknande format med socker och kanel på. Kärt barn har många namn :)

Nässelblom & choklad sa...

Verkligen ambitiöst! De ser riktigt fina ut.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Tack! Jo, känner att det är mycket som hopar sig över huvudet på mig och då sysselsätter jag mig med ALLT ANNAT än just det jag behöver. Ett perfekt tillfälle med andra ord att pyssla i köket, måla om möbler, sticka... :)

Related Posts with Thumbnails