tisdag 5 februari 2008

Rödbetshommus

Jag har visst försummat bloggandet ett tag. Filmfestivalen är just avslutad och mina tider har inte varit som vanligt på ett tag nu. Många sena nätter och iväg på film redan på förmiddagen. Försöker nu återgå till vardagslunken. Idag är det ju som bekant fettisdagen. Tycker inte det var länge sedan jag åt lussekatter och så bakade jag nyligen zucchinimuffins så i år får semlebullbakandet stå å sidan för mer matnyttigt. Dock lyxade jag till det i förmiddags och köpte en liten semla. Jo, det fanns liten och stor att välja mellan hos Lasse-Maja Bageri och Café på Allmänna vägen. Jag för min del tycker den den lilla var ganska stor ändå och räckte alldeles lagom för att tillfredsställa semlesuget :)

Ett annat lite matnyttigare tips på enkelt mellanmål kommer här. Knäckemacka och frukt. Passar bra mellan lunch och middag. Jag har ju haft rödbetor på tapeten ett tag och fick över lite efter jag kokade dom en dag. Hrm, vad göra med dom då? Det blev till att bläddra i några av alla kokböcker jag har. En av kokböckerna heter Vegetariskt: mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal. Åh, snacka om att jag är avundsjuk på alla som bor i närheten eller har bil och kan köra en sväng ut till Ulriksdals Trädgårdscafé! Vilken lyx! Det är absolut ett ställe som står på min önskelista att besöka någon gång i framtiden när jag har pengar till det :)

Och vad hittade jag nu inte i den om recept på rödbetshommus! Nu hade jag inte så mycket kokt rödbeta som receptet krävde vilket gjorde att jag i stort sett halverade mängden på receptets ingredienser. Kryddningen blev nog lite mer än hälften. Resultatet blev hur gott som helst! Lite krämigare och blötare än vad vanlig hommus (min i alla fall) på kikärter brukar bli. Så här kommer mina mått på rödbetshommus (eller hummus som det stavas i kokboken).

Rödbetshommus

150 g kokta rödbetor KRAV
150 g röda linser KRAV
2 schalottenlökar, finhackade (rödlök i ursprungsreceptet vilket jag inte hade hemma)
3 vitlöksklyftor
ca 2 cm röd chili, finhackad
1 lime, pressad
1 ½ msk tahini KRAV
½ dl olivolja KRAV
½-1 tsk salt
1/4-1/2 tsk svartpeppar, nymalen
½ -1 tsk spiskummin, malen
ca 2-3 cm ingefära, riven
½-1 tsk timjan, torkad


Koka upp vatten och lägg i linserna. Stäng av värmen och låt dom stå i ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Lägg rödbetor och linser i matberedaren tillsammans med vitlöksklyftor, löken, och chilin. Häll i limesaften, tahini och olivoljan. Krydda med salt, peppar, spiskummin, ingefäran och timjan. Mixa tills det är en jämn smet. Klart!


Smaklig spis!

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Vad härligt att frossa i film, och förhoppningsvis bra sådan. Rödbetshommus verkar vara en bra idé när man har lite kokta rödbetor över. Verkar jättegott! Min större flicka vill absolut baka semlor idag, så alldeles strax kommer hon hem och då är det bråttom om vi ska få smaka dem efter middagen. Jag är inte så förtjust i semlor och håller med dig om att de är onödigt stora. Men gör man dem själv går det ju att påverka det mesta. I affären var alla mindre förpackningar med mandelmassa slut, så jag blev tvungen att välja den stora. Så det lär väl bli fler semlor framöver....Rödbetsröra på knäckebröd ska jag absolut testa!

Åsa sa...

Oh, ja! Tror jag i år slog eget filmrekord i antal filmer. Så lyxigt att sitta i biosalongen kl 10 på förmiddagen. Har man tur kommer regissören upp på scenen efter filmen för en liten frågestund.

Måste erkänna att semlan jag köpte idag var riktigt god och i ett svagt ögonblick övervägde jag att sätta en deg. Men, jag har för mycket att göra idag så det får bli släta bullar en annan dag.
Tur att du har fler som hjälper till att äta upp allt det goda :) Vet inte om man kan frysa in mandelmassa? Annars går det säkert att göra någon god pajbotten med mandelmassan som blir över från stora förpackningen.

Trevlig kvällsfika!

Related Posts with Thumbnails