söndag 24 februari 2008

Lergrytan

Jag har en lergryta undanstoppad längst in i skåpet. Den har varit ganska flitigt använd och mången kycklingar har lagats i den. Men inte på sisådär snart tio år. Och nyligen när jag tittade förbi Kinnas blogg och fick syn på ett recept på Marockanskinspirerad kycklinggryta måste jag säga att jag nästan blev sugen på kyckling igen! Men nä, bli inte orolig. Jag äter inte kött. Kom bara att tänka på hur annorlunda jag lagat mat tidigare. Att laga grönsaker kan ta tid om man t ex rostar i ugnen, kokar betor och andra rotfrukter modell större eller om man ugnsbakar, marinerar och så vidare. Oftast går det dock ganska fort. Skivade, hackade och rivna fräser det snabbt, tillsammans med kryddor, i stekpannan eller kokar ihop till soppor. Det är svårare med riktiga långkok. Grönsaker drar ju inte åt sig smak på samma sätt som t ex en kycklig som lagas i lergryta. Grönsaker kan ju ge smak till kött och likväl det omvända. Byter man ut t ex fågel mot linser blir det inte riktigt samma utbyte av smaker mellan ingredienserna.


Så, vad kan man då laga för vegetarisk mat i en lergryta? När jag plockade fram min Schlemmer Topf Gourmetgryta hittade jag en kul liten receptbok inuti. Flera förslag på kött, fisk, fågel, efterrätter och till och med bröd men endast två vegetariska recept; Ratatouille och Minestronesoppa! Hrm, nu gör jag vanligtvis ratatouille i min traktörpanna och soppa kokas i stor kastrull. Men, men. Det blev till slut en vanlig snabbsoppa. Lök, morötter, selleri, palsternacka, röda linser, grönsaksbuljong och timjan. I med allt i grytan (som var väldigt liten så hälften fick kokas i kastrull!) och in i ugnen ca en timma i 175 grader. Inte så värst snabb soppa det där inte! Men man kan ju göra annat under tiden :)


Har ni förslag på vad man kan laga för vegetariskt gott i en lergryta?

3 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

En sådan har jag nog också. Man kan till exempel göra en gryta med champinjoner och tomater. Men om det blir bättre än att göra den på vanligt sätt undrar jag?

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Det låter gott. Och frågan är ju om det liksom "händer" något särskilt med smakerna i lergrytan som det kan göra när man t ex lagar kyckling.

Om man vill att det ska ta lite tid så man kan göra annat under tiden funkar det ju i alla fall ;-)

disa sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

Related Posts with Thumbnails