måndag 25 februari 2008

Bladspenat och belugalinser

Ännu en helg har passerat. Konstigt nog har jag inte hunnit med ens hälften av vad jag hade tänkt mig. Så allt är med andra ord som vanligt. Vinden ven här i fredags och nådde orkanstyrka i byarna. Vattnet steg och vällde in över stan. På lördagen blåste det fortfarande ganska mycket fast det mojnat en hel del. Solen var framme ett tag men allt eftersom vinden la sig kom dimman åter och till eftermiddagen och kvällen regnade det - igen. Likadant igår. Tror nästan det regnade hela dagen. Men idag ser det lite ljust ut. Solen lyser allt lite där ute. Tror det är solen i alla fall. Fortfarande nollgradigt här och det blåser en del. Temperaturen ska nog stiga lite idag om solen får vara kvar. Vi får väl se hur det blir med den saken.


En enkel och snabb rätt på bladspenat, selleri, palsternacka och belugalinser passar bra att börja veckan med. Lite sådär lagom lätt men ändå matigt. Snabbt går det förstås om du som jag har redan blötlagda och kokade bönor och linser i frysen. Eller ja, en del linser behöver inte så lång tid på sig att bli färdiga alltid men det går fort om man bara kan slänga i dom färdiga på slutet.
Det bästa med alla sådanahär grönsaksblandningar jag gör att att de funkar som lättare mat eller som en hel middag. Allt beroende på mängd (såklart) och tillbehör. Alltså om jag bara äter en bit bröd till eller kokar lite pasta är det en utmärkt minde rätt. Om man lägger till mer, kokar potatis, gör en sallad eller kanske till och med lägger till mer protein än linserna blir det genast en större middag.Bladspenat och belugalinser
1 port

2 schalottenlökar, finhackade
1-2 stjälkar selleri, strimlad
1 liten palsternacka KRAV, grovt riven
bladspenat
olivolja
tomatpuré

bockhornsklöver, malen
3/4 dl belugalinser KRAV, kokta
havssalt

svartpeppar, nymalen
(vatten)


Om du använder fryst bladspenat så ta fram före och låt tina ordentligt. Likaså gäller linserna. Skala och hacka löken och fräs i den redan upphettade olivoljan. Tillsätt den strimlade bladsellerin och låt fräsa en stund i stekpannan. Skala och riv under tiden palsternackan och tillsätt sedan i lökfräset. Då jag ofta kokar pasta samtidigt brukar jag ta lite av det vattnet och hälla över fräset i stekpannan om det blir för torrt. Det blir gärna lite för varmt och då går det fort att bli torrt innan grönsakerna är riktigt klara. Så tillsätt gärna vatten, lite i taget, om det behövs.
Vänd i bladspenaten (om du har färsk babyspenat så vänder du i den allra sist och låter den liksom smälta ner i röran). Jag hade en skål tinad bladspenat över från tidigare i kylen som jag använde och är osäker på mängden. I tinad form var det väl en näve typ kan jag tro. 2 dl någonting. Rör ner någon tsk tomatpuré och krydda med malen bockhornsklöver. Rör till sist i de redan kokta belugalinserna. Salta och peppra efter smak.Smaklig spis!

2 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Jag tänkte på dig när jag såg de dramatiska bilderna. Hu vilket oväder! Gott med spenat och linser.

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Det var riktigt ruggigt och ett tag trodde jag nästan fönsterrutorna skulle gå sönder. Nu regnar det istället :)
I helgen verkar det annars som ni haft värsta vårkänningarna med sol och nära 10 grader. Blev det grillpremiär ute tro?

Related Posts with Thumbnails