onsdag 24 april 2013

Bönor med sjökorall och citrondressing

Så vad blev det då av sjökorallen? Tänkte först göra en ljummen potatissallad med citron och dill. Men nästa utmaning var att endast använda råvaror och ingredienser som fanns hemma. Då ingen vanlig potatis fanns i skafferiet men väl en stackars sötpotatis fick matidén ändras. Hjärnan jobbade på och fick ännu ett infall. Att ugnsbaka den endaste lilla citron jag hade och sen göra den godaste citrondressingen. Varför jag nu skulle ge mig på att göra något sådan jag aldrig gjort tidigare, med bara en citron hemma övergår mitt förstånd. Alltså inga marginaler om något skulle gå snett. Ingen mer citron att göra nytt med.
Vad händer?

Citronen exploderar naturligtvis i ugnen. Ljudet påminde om en kran som varit avstängd ett tag och sen när man sätter på vattnet så är det som ett tryck och vattnet liksom hackar fram innan strålen strilar i jämn takt och jag trodde först det kom från grannens kök. Men så kom det fräsande ljudet av citronsaft och citronkött som klistrat sig fast på ugnens alla väggar och galler.

Hrm. Nu skulle det inte bli någon ugnsbakad sötpotatis heller. Men vad blev det till slut då? Eller fick jag gå hungrig resten av dagen tro. Räddningen blev till slut ett paket stora vita bönor. Jorå. Med det här receptet i bakhuvudet blev det lite av en modifierad version eller ny om man hellre vill det.

Bönor med sjökorall och citrondressing
1 port

40 g sjökorall
200 g stora vita bönor
1/2 dl strimlad purjolök
olivolja
flingsalt
svartpeppar

CITRONDRESSING
1 citron
1/2-1 dl olivolja
1 tsk tomatvinäger
svartpeppar
flingsalt 
dragon

Ugnsbaka citronen hel i 150-175 grader tills den är mjuk. Ca 30 min. Ta ut och låt svalna lite innan den skärs itu. Pressa ut saften och gröp ur det mjuka citronköttet. Ta bort eventuella kärnor. Går det så skär av det yttersta gula skalet som finhackas och blandas med resten av ingredienserna. Vispa ner olivolja i citronen och tillsätt också en skvätt tomatvinäger. Smaka av med salt och svartpeppar. Tänk på att sjökorallen är väldigt salt så ta det lite varligt med saltet.

Under tiden citronen är i ugnen så skölj de stora vita bönorna och låt rinna av ordentligt. Skölj också purjolöken och strimla grovt. Fräs den lätt i olivolja. Ställ åt sidan. Blanda bönorna med citrondressingen  och vänd i de lite svalnade stekta purjolöken. Koka sjökorallen en kort minut i osaltat vatten. Låt sedan vattnet rinna av ordentligt innan sjökorallen blandas med övriga ingredienser.
Servera omgående.

Smaklig spis! 
***

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Insåg att jag just planterat frö av saltört! Antar att det är samma? Nu förstår jag att de kan vara rätt kinkiga med att gro, men hoppas kan man i vilket fall!
Tänker fröken Dill

Nässelblom och choklad sa...

Vad spännande! Har faktiskt aldrig sett eller hört talas om sjökorall. Ser gott ut på bilden tycker jag.

Åsa sa...

Fröken Dill - njae, inte riktigt men nästan (hjälp, varför svarade jag inte igår när jag undersökte saken ordentligt och hade namn och länkar aktuella)
De ingår i samma familj som quinoa - Amaranthväxter - men tillhör olika släkten; glasört- resp saltörtsläktet. Liksom en annan grönsak/ört, Agretti, som jag sett på nätet men ej i butik, som ingår i sodaörtssläktet.
Vad jag förstår växer i alla fall sjökorallen i vattenbrynet vid havet.
Ska bli spännande att följa hur det går för dina frön!

Nässelblom och choklad - De var inte så dumma. Och goda helt råa också, om än väldigt salta, och tror de kan vara goda i en vanlig rå och kall sallad. Tänker annars de är goda av vända ner tillsammans med nykokt färskpotatis och lite olivolja. Jag ska definitivt handla igen om de finns kvar längre fram i vår/sommar.

Related Posts with Thumbnails