måndag 29 april 2013

Snabb tomatsås med ramslök

Som vanligt har jag storslagna idéer i köket men av någon anledning hinner jag bli vrålhungrig innan jag ens börjat förbereda och måste istället laga någonting som går riktigt fort. I helgen blev det en snabbvariant av en stroganoffsås. Ja ni vet, Biff Stroganoff blev Korv Stroganoff, blev Sojakorv Stroganoff och har man ingen sojakorv kan det bli bön och/eller lins Stroganoff. Jorå. Det är så vi gör, vi som lagar mat. Vi inspireras, härmas, gör ungefär detsamma, byter ut ett par ingredienser och så vidare. Vem kom egentligen först, hönan eller ägget.
Stroganoffsås
1 port

1 schalottenlök
2 tomater
1 tsk honungsdijon
2 msk tomatpuré
1 tsk tomatvinäger
flingsalt
svartpeppar
paprikapulver
1-2 tsk torkad ramslök
1 dl havregrädde
ev 1 sojakorv

Skala och finhacka löken. Tvätta och hacka tomaterna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs först löken. Tillsätt sedan tomaterna och låt puttra någon minut. Rör sedan i dijonsenap, tomatpuré och tomatvinäger. Krydda med svartpeppar, paprikapulver och salt. Tillsätt havregrädden och ev en skivad sojakorv eller en dl kokta kikärter/linser. Ramslöken är väldigt flyktig i sin smak som torkad (finns dessvärre ingen färsk att få tag på nu) så därför ska den inte i såsen förrän alldeles på slutet och precis innan den ska ätas.
Servera med en skiva bröd och en sallad.

Smaklig spis!

***

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Ramslök är mums! Ha en trevlig helg!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - ja det är ju det. Har bara torkad, svårt att få tag på färsk här i Gbg, men den räcker långt. Glömmer tyvärr ofta av den då den smakar bäst att ha i allra sist. Tappar smaken annars om den kokar med för länge.

Related Posts with Thumbnails