tisdag 16 april 2013

Kim, var är du?

För en tid sedan smakade jag på Kim. Och för att ingen nu ska bli förvirrad var det naturligtvis inte Kim jag satte tänderna i utan Kim. Ett äpple. Det var väldigt gott och jag kan inte minnas att jag ätit det tidigare. Men nu finns det inte längre kvar i affären. Nu ligger där Elise i lådan. Inte alls lika goda som Kim.
För övrigt är jag rätt så dålig när det kommer till äppelsorter. Av alla äppelsorter det nu kan finnas (flera hundra?) är jag mest bekant med Granny Smith, Red och Golden Delicious, Royal Gala, Discovery, Janagold, Gravenstainer, Cox Orange, Lobo, Aroma, Fuji, Gloster, Ingrid Marie, Alice och faktiskt äpplet Jazz vilket är ett bland favoriterna som Transparente blanche och Cripps Pink.
Trots att svenska äpplen, eller i alla fall svenskodlade, är att föredra av alla möjliga orsaker verkar de flesta äpplen i butikerna vara importerade.
Nu är det såklart inte säsong än för svenskodlade äpplen och utbudet kommer förändras till hösten men inte riktigt så mycket en skulle önska. Såvida en inte bor i eller i närheten av Kivik.

Vilka äpplen är dina favoriter? Och vad gör av ni dem annat än äter ett äpple om dagen för att hålla doktorn borta? 
Själv kokar jag gärna med äppeltärningar i gröten, river i rödbetsråkost eller i en varm curry

***

4 kommentarer:

em sa...

Det gäller att vara träffsäker om man bara har ett äpple, och ska hålla doktorn ifrån sig!
Tror inte att jag skulle offra ett Kim på en läkare. Jag tror (har för mig) att jag smakat på den, den enda gången jag var i Kivik, just till äppelfesten (eller vad det nu kallas).
Jag äter i så mycket äpplen som jag borde - har sällan plats för det.
Margaretha

Åsa sa...

Margaretha - Jag vet inte hur mycket sanning som ligger i ordspråket och äter nog inte ett äpple om dagen. Dock ganska ofta och då mest som mellanmål. Har ofta ett med i väskan om jag är på vift. Bra att ha för oförutsedda förseningar av allehanda slag.
Kim är en svensk äppelsort, tydligen en blandning mellan Ingrid Marie och Cortland (ingen sort jag känner till) och om jag ska tro info jag hittat på nätet får jag så snällt vänta till nästa vinter/vår innan Kim dyker upp i butikerna igen.
Kivik har jag aldrig besökt så lite avis är jag allt på dig som varit där precis på rätt tid!

Kim sa...

Här är jag! ;)
Nämen faktiskt, det är en jättegod äppelsort!

Åsa sa...

Kim - Hej! :) Javisst är det. Nu väntar jag bara på de minst lika goda Åsa att dyka upp ;)

Related Posts with Thumbnails