torsdag 11 april 2013

Kålrotmos och kokta rödbetor

Våren håller på sig och trots att jag redan hunnit med årets första sparris (nä, den var inte svenskodlad) och krispiga rädisor, så lockar fortfarande den varma lena rotsaksmaten. Tidigare har jag gjort rotselleri- och kålrotsmos men den här gången kokade jag ett par små potatisar med kålrotsbitarna. Snabbt och enkelt och det som tog längst tid var att koka rödbetorna. Moset blev ganska löst då kålrot var huvudingrediensen. Kålrot som innehåller mer vatten och mindre stärkelse än vad potatis gör. Så vill du ha fastare mos, ta mer potatis och mindre kålrot. Vill du istället göra rotmos så släng i några morötter också.

Kårotsmos
2-3 port

1/2 medelstor kålrot
2 potatisar (asterix)
vatten/grönsaksbuljong
salt
vitpeppar

Skala och skär både kålroten och potatisen i bitar. Låt koka i grönsaksbuljong eller bara vatten ca 10 minuter eller tills bitarna är mjuka. Häll av grönsaksbuljongen/vattnet och spar vätskan. Mixa potatisen och kålroten med stavmixer och tillsätt ev vätska efter hand tills moset fått den konsistens du vill ha. Salta och peppra. Om du använder bara vatten kan moset kryddas lite med örter också.
Servera med kokta rödbetor (tänk dock på att rödbetorna behöver rätt så lång koktid så de bör kokas före du börjar med moset)

Smaklig spis!

***

7 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Kålrot är så gott och kålrotsmos låter mycket fräscht och gott! Ha en fin fredag!

Nässelblom och choklad sa...

Gott med olika typer av mos än så länge, men nu sägs det att våren och värmen kommer. Jag såg de första vårblommorna idag (som jag har sett alltså).

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja kålroten är en underskattad godsak tycker jag. Glömmer själv ofta av att använda den mer.
Trevlig vecka!

Nässelblom och choklad - Ja det sägs så. Idag var termometern nära 10 grader redan tidigt i morse! Har knappt varit över nollan på jag vet inte hur länge. Och så regnade det igår och precis i skrivandets stund öser det ner. Kanske inte så långvarig skur men så välbehövligt.
Har inte heller sett vårblommor annat än några skräckslagna krokus i min lilla täppa. Andra har fotat så någonstans gör naturen revolt och säger "nu vill vi upp ur mörkret". Det är nu det händer!

Kristiina sa...

Tärnad kålrot med smör, sirap, salt och vitpeppar är så gott !!!Och naturligtvis finska kålrotslådan ...!!!man kan göra mycket med kålroten...underskattad...

Åsa sa...

Kristiina - Ah, smör och sirap också. Aldrig testat. Blir inte det väldigt sött? Kålroten är ju redan söt. Eller så är det helt enkelt en gudomlig kombination:) Finsk kålrotslåda... måste goolga...

Madelene sa...

Tänk att så "enkla" smaker är så himla gott :D

Åsa sa...

Madelene - Eller hur. Så lätt att glömma bort i jakten på nytt och originellt.

Related Posts with Thumbnails