torsdag 18 april 2013

Haricot de mer - sjökorall

Strosade på stan en dag, lite sådär för att känna mig som om att jag också är del av något jag på senare år glidit allt längre och längre ifrån. Jo. Jag gör så ibland. Går på stan och låtsas att jag också är en av de flesat andra, en som har pengar att handla (onödiga) saker för. Går in och ut i affärerna. Tittar på skor, kläder, klockor, köksprylar, böcker och drömmer mig bort till den bästa hårsalongen. Ibland provar jag något som jag skulle vilja ha.
Ibland känns det bra och jag gillar stan. Fascineras av myllret av människor som rör sig. Några sitter på en bänk och pratar. En annan väntar kanske på någon vän eller läser dagens tidning. Mycket att iaktta.Tog mig också en sväng genom Saluhallen på Kungstorget och precis på vägen ut fladdrade något förbi i ögonvrån som jag inte sett i någon butik förut. Sjökorall.
Jag backade och frågade om jag fick smaka.

Så väldigt salt.
Som saltvatten.

Kanske inte helt otippat då denna gröna glasört växer just vid strandkanten till havet.
På skylten i butiken fanns mattips om att servera sjökorallen till fisk vilket naturligtvis inte är något alternativ för mig. Åtog mig självmant utmaningen att laga till något vegetariskt och köpte några gram för 12 kronor. Ja, inte billigaste råvaran direkt men ibland tar helt enkelt smaknyfikenheten mig i besittning och jag bara måste testa.
Recept kommer snart.

Någon som smakat? Och själv tillagat? Fallit någon i smaken?


***

8 kommentarer:

em sa...

Jag har inte ens hört talas om det, så nu väntar jag med spänning på din rapport.
Margaretha

Fröken Dill sa...

Sett, men aldrig smakat. SPÄNNANDE! Tycker fröken Dill

Åsa sa...

Margaretha - Kommer nästa vecka!

Fröken Dill - Jaa, jag trodde det var sånt som bara fanns lokalt annorstäses, typ Frankrike eller så, och kunde bara inte låta bli att testa. Men som sagt, smakade mest saltvatten. Dock gott och krispigt att tugga på.

ilovefruktsallad sa...

Undrar om den kan vara släkt med den här? Underbart när man upptäcker nya grönsaker!

ilovefruktsallad sa...

Undrar om den kan vara släkt med en här fantastiska grönsaken? http://ilovefruktsallad.wordpress.com/2012/10/02/ny-spannande-gronsak-agretti/
Underbart när man upptäcker nya grönsaker!

Åsa sa...

ilovefruktsallad - jamenvisst! Såg dem tidigare hos dig. Dock inte sett i butik och inte hittat frön att själv så. De tillhör samma familj; Amarantväxter, men olika släkten; sjökorall inom Glasörtssläktet och agretti inom Sodaörtssläktet.

Tror nog ändå agretti är godare i större mängd och inte riktigt lika salt som sjökorallen.

Mårtenssons kök sa...

Men åh, detta har vi ätit för en hel del år sedan. Närmare bestämt var det när vi fick på en gourmetövernattning i bröllopspresent av Håkans chef. Idala gård hette stället och sjökorallen pratar vi fortfarande om! Den hade en så otroligt god salt smak som verkligen satte sina spår. Menyn var italiensk och vi åt och drack tills vi ramlade upp för trapporna och stupade i säng...

Inte har vi sett några koraller i någon butik sen dess, men vi kommer absolut att fortsätta leta!

Åsa sa...

Mårtenssons kök - ja, jag är naturligtvis inte först på bollen så att säga men har aldrig sett tillgänglig i butik för "vanligt folk" tidigare.
Låter som ni hade ett riktigt smakfullt äventyr där på Idala gård. Skulle kanske varit smidigare om trapporna gått nerför istället för uppåt efter den kvällen ;)

Håll utkik efter sjökoraller i Saluhallen på Kungstorget i Göteborg om ni har vägarna förbi!

Related Posts with Thumbnails