lördag 20 april 2013

Mer långpannebröd

Nyligen postade jag här ett sedan länge skrivet inlägg om långpannebröd och blev så inspirerad av mig själv att jag var tvungen att testa igen. Kanske var det också för att jag dagen innan äntligen frostat av frysen och därmed kunde baka och laga mat för att frysa in igen. Portionsbröd är alltid bra att ha på lut i frysen. Tinar fort och är gott till soppa, sallad och kvällsmat.

Långpannebröd med frön och nyponpulver
32 små rutor

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
2-3 tsk salt

1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl nyponpulver
3/4 dl linfrön
1 dl 4-kornskross
anis/fänkål/kummin (valfritt)
3-4 dl grovt rågmjöl
resten manitoba cream (ca 5-7 dl)

Smula ner jästen i en stor bakbunke. Häll över lite av det 37-gradiga vattnet och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet. Rör i salt och olivolja. Mät upp övriga ingredienser, förutom mjölet, och blanda i degvätskan. Tillsätt grovt rågmöl och låt gå någon minut med elvispens degkrokar. Blanda sedan i vetemjölet tills degen blir lagom fast, så den släpper från bunkens vägg, men inte för stum och hård.
Låt jäsa 1 timma under bakduk.

Tryck sedan ut degen jämnt i en bakplåtspappersklädd långpanna eller ugnsplåt med höga kanter. Skär ut rutor efter önskad storlek och låt jäsa ytterligare någon halvtimma.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader (Min ugn är lite osäker och det bränner lätt vid/blir ojämnt gräddat så jag brukar sätta den några grader lägre än vad som anges i recept. Vanligtvis gräddas annars liknande bröd på 225 grader).
Grädda ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Bryt/skär sedan rutorna och frys in dem du inte ska äta meddetsamma.

Servera till soppa/gryta. Goda även som lunch med kokta gröna bönor och tomatsås eller som kvällsmat tillsammans med ett par skivor ost och en paprika.

Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Kristiina sa...

Hembakat är ju alltid gott !!!!
Du har blivit riktigt "baktant" ....

Ann-Louise sa...

Jag har faktiskt aldrig använt degkrokarna på min elvisp någonsin. Tanken slog mig först i förra veckan att man ens kunde göra det, efter ett snack med en kompis. Nu när du skriver om det oxå så måste det vara ett tecken att det är dags... Brödet låter onekligen gott!

Åsa sa...

Kristiina - Njae, men jag försöker "rensa" bland mina utkast och få rutin på mitt bloggande med "lördagsgodis" (eller iaf hembakat)

Ann-Louise - haha, är det sant? Men du kanske har en bakmaskin istället? Brukar använda slev när jag bakar bröd men orkar aldrig arbeta degen så länge som den bör så degkrokarna är väl den gyllene medelvägen mellan handkraft och bakmaskinkraft ;)
Go for it! You can do it. Degkrokar är sååå 2013!

Related Posts with Thumbnails