Så blev fallet med en butternutpumpa jag haft hemma ett tag. Tidigare har jag lagat en hel del av just butternut men problemet just nu var att jag inte ville göra samma gamla grej (typ soppa) utan testa nytt.
Rätt som det var hade jag klickat mig fram till en amerikansk blogg som gjort risotto med butternutpumpa. Dumt nog sparade jag inte länken och kan inte för mitt liv hitta den igen. Minns inte exakt mått och ingredienser så därför blev det till att höfta och freestyla lite igen.
Och nej, risotto är kanske inte bästa "vårmaten" men då det fortfarande är mellan tio och fem minusgrader nattetid och då snålblåsten viner om dagarna är det lätt att missta sig och tro att våren ångrat sig. Jag behåller i alla fall raggsockor på ett tag till och kryper upp i soffan med en varm risotto och en god bok.
Risotto med butternutpumpa
3-4 port
2 dl butternutpuré (ca 1/2 medelstor butternut)
2 dl carnaroli
2 schalottenlökar
2-4 vitlöksklyftor
6-6 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
salvia
rosmarin
vitpeppar
1 klick smör
1-2 dl riven parmesan
300-400 g brytbönor
Butternutpuré göres enkelt genom att först ugnsbaka pumpan och sedan mosa den. Dela itu pumpan på längden. Gröp sedan ur kärnorna (vilka jag sköljer och sedan rostar i torr stekpanna - gott snack!), skär rutmönster i pumpaköttet och lägg en halv vitlök i vardera grop som här. Toppa med olivolja och timjan och in i ugnen på ca 200 grader. Det tar runt en timma innan den är genombakad och mjuk. Ta då ut den och låt svalna lite. Gröp ur pumpaköttet/skär bort skalet av en halva och mosa pumpan lätt med en gaffel.
Skala och finhacka schalottenlöken och stek i olja i kokkärlet för ändamålet. Om du inte haft vitlök med i pumpan kan du finhacka ett par vitlöksklyftor och fräsa med schalottenlöken. Annars räcker det gott och väl med att mosa till några av de som ugnsbakats tillsammans med pumpan. Häll i carnaroliriset och fräs en kort stund tillsammans med löken innan grönsaksbuljongen hälles i. Lite i taget. Rör om. Rör sedan i butternutpurén. Låt puttra på medelvärme. Rör om. Häll i mer buljong. Rör om. Låt ristotton ta sin tid och se till att röra i grytan.
Krydda med salvia och ev lite rosmarin. Har du vitt vin hemma som lämpar sig för matlagning så häll i någon deciliter eller två. Fortsätt rör om. När riset är klart är det dags att röra ner en klick smör och den rivna osten. Servera med kokta färska brytbönor eller sparris.
Smaklig spis!
***
4 kommentarer:
Krämig risotto är aldrig fel och butternut i låter som en god risotto!
Hovkonditorn - jo det blev en riktigt god variant. Och i mitt tycke ännu krämigare än vanligt tack vare purén.
Risotto kan man gott äta året om tycker jag, din fick ju en underbar färg som känns vårig också! Smart att använda butternut i risotto, det kan ju inte bli annat än kanongott tänker jag.
livsaptit - Jo, såklart. Det är gott med risotto. Och med tanke på kylan skulle jag inte bli förvånad om det kommer bli ovanligt mycket risotto i sommar;)
Skicka en kommentar