torsdag 25 april 2013

Kinakål och belugalinser med asiatisk touch

Kinakål och jag går väldigt bra ihop. Sanningen är den att jag är uppvuxen på kinakål. Eller ja, inte enbart men kinakål var sallaten som gällde hemma. Rå. Skuren i breda strimlor och blandad med främst tomat och gurka. Ibland lyxade vi till det och rörde ihop en Rhode Islandsås (vilket jag än idag inte vet exakt vilka ingredienser ingick annat än gräddfil och ketchup. Typ. Men gissar mamma hade några fler smakknep i skjortärmen att dra fram) och klickade över salladen.
Jag har alltid haft svårt för beska saker och trots att jag idag kan tugga i mig isbergssallat om jag bjuds på det, är det inget jag själv skulle köpa. Så kinakålen och jag är fortfarande kompisar. Dock tillagar jag hellre kinakålen idag och äter den sällan kall.

För en tid sedan gjorde jag Sticky aubergine igen och fick lite marinad/sås över. Perfekt att smaksätta t ex grönskakswok eller pasta med. Själv använde jag den till just kinakål, ett par dagar senare då det var bråttom att få klart maten. Tack och lov hade jag även färdigkokta belugalinser i kylen. Jo, för som vanligt kokar jag bönor och linser i större mängd som jag sedan portionerar ut i burkar som jag lägger i frysen eller som den här gången lämnat kvar i en skål i kylen. Dock gäller det att äta upp hyfsat fort då de möglar lätt. Håller några dagar i alla fall.


Kinakål och belugalinser med asiatisk touch
1 port

4 stora blad kinakål
1 schalottenlök
80 g belugalinser (kokta)
rapsolja
1/2-3/4 dl marinad/sås
färsk koriander

Förutsatt det finns marinad över från tidigare så använd den. Annars går det bra att göra ny. Halvera receptet eller använd till fler rätter/portioner.
Ta av blad från kinakålshuvudet och skölj. Skär i breda strimlor. Skala och finstrimla löken. Fräs i upphettad olja. Tillsätt kinakålen. Ta de tjockare vita strimlorna först och låt fräsa en liten stund innan resten av kinakålen åker ner i stekpannan.
Blanda i belugalinserna och rör ner marinaden. Beroende på hur den smakar behövs förmodligen varken salt eller peppar men det är alltid bra att smaka av innan allt är klart. Kanske behövs en skvätt citron eller så.
Avsluta med en stor knippe grovhackad färsk koriander.
Servera med risnudlar, glasnudlar eller vanlig fullkornspasta.

Smaklig spis!

***

5 kommentarer:

Mart sa...

Jag är också uppvuxen på kinakålssallader. Vi hade färskpressad citron på vår.

Jag älskar beska smaker! Jag tycker verkligen inte att isbergssallad smakar beskt. jag anser att isbergssallad är meningslöst och smaklöst. Tur att olika sorters kål är både billigare och bättre för klimatet.

Hovkonditorn sa...

Kinakål växte jag upp med också och vi hade ibland en dressing på gräddfil, vinäger och socker :) Att använda kinakål i mat låter gott!

Linda sa...

Jag kan inte heller äta beska saker, enligt boken "Matmolekyler" av Lisa Förare Winbladh & Malin Sandström så är jag en supersmakare! :)

Däremot är isbergssallad i stort sett den enda sallad som inte är besk (förutom kinakål) om man sköljer den ordentligt, men jag skulle aldrig kunna äta aubergine. Så vissa saker är för beska för mig; t ex broccoli, aubergine, kaffe, nästan alla tesorter, mörk choklad osv.
Jag klarar inte heller av alkohol, inte ens väldigt låg procent, känner bara det beska. Öl ska vi inte tala om, hu för humle och malt! :)

Fröken Dill sa...

Oj, det kanske är dags för en renässans för den hederliga kinakålen. Lite torr i sallader om ni frågar mig, men perfekt i woken, för att inte tala om kimchi!
Tänker fröken Dill

Åsa sa...

Mart - Färskpressad citron på måste jag testa. Är annars helt såld på hallonvinäger och granatäppelsirap på sallader.

Hovkonditorn - Se där, ännu fler som också fått kinakål under uppväxten. Låter som en variant på 70-talets dressingar och säkert något mamma också gjorde. Var inte så inne på matlagning då och vet inte riktigt allt hon blandade ihop.

Linda - intressant. Jag borde också vara supersmakare men gillar allt du radat upp. Har dock svårt för en del alkohol, grapefrukt och allt för mörkrostat kaffe och är oerhört känslig för olika sallater vilka jag upplever som beska. Använder hellre mangold, bladspenat osv än klassiska sallatshuvuden. Att kinakål har annan smak är ju inte så konstigt då det det inte ens är en sallatsväxt utan tillhör kålsläktet :)

Fröken Dill - Kinakålsrenässans det är! Torr i sallad? Aldrig tänkt på men har ju alltid annat med som t ex tomat, apelsin och diverse "blöta" grönsaker med också+olja och hallonvinäger :) Borde verkligen ta tag i det där med att göra egen kimchi också.

Related Posts with Thumbnails