fredag 26 april 2013

Tips från coachen och mögel i köket

Köksskurande med stil
Hur är det egentligen med hygienen där hemma i våra kök? Visst tvättas händerna ordentligt och grönsakerna sköljes? Inte minst diskas väl skärbrädorna ordentligt. Särskilt av dem som tillagar djur. Men hur är det där med att torka ur skafferiet, kylskåpet och tvätta fläkten så vidare? Eller är det bara gamla husmorssysslor ingen ägnar sig åt längre? I min förra lägenhet fick jag vid ett tillfälle besök av mjölbaggar. Sedan dess är jag extra noga vad gäller just skafferiet. Mjölbaggar får man förvisso inte på grund av orenligheten i skafferiet utan kommer helt enkelt hem genom mjölpåsen från affären. Men tanken på och obehaget av att ha kryp i maten är så stark att jag hellre torkar och städar en gång för mycket än att något läskigt skulle frodas.

Nu har det ändå hänt. Inte djur men väl mögel. Och inte heller bland specerierna utan bland ugnsformar, bakbunkar, våffeljärn och plastburkar. Jorå. Det har vuxit till sig i vinter.
Köksskåpet under diskbänken
Upptäckte det nyligen då jag bara skulle torka bort fläckar på köksskåpen närmast spisen. Så upptäckte jag mer och mer fläckar. Det finns nämligen ingen fläkt i köket men väl en ventil. Tror lägenheten har så kallad självdragsventilation och den lilla luckans vinkling kan ändras med hjälp av kedjan (som sitter fast i luckan) som hänger ner en bit på väggen. Då och då behöver där kladdigt damm rensas bort liksom väggarna som efter en tid blir täckta av ett tunt fettlager från matlagningen.Det slutade inte bättre än att det blev storstädning i Miss Meisters kök. Till och med lätt gula taket blev torkat.

Dock verkade fastighetsvärden inte särskilt angelägen om att eventuellt åtgärda något som framkallat möglet i köket. "Du får torka bort det så det inte blir värre" fick jag till svar. Eh, jo. Såklart. Inte bara torka bort utan skrubba, gnugga och skura i omgångar minsann. Urk.
Att jag är allergisk mot kvalster är inget nytt, liksom mot gräs- och gråbopollen (vilket jag varit i princip hela livet), men mysteriet med den kliande näsan som alltid sällskapar mig då jag hänger vid köksbänken återstår. 
Tips från coachen: Har du spenderat timmar med att själv måla på den franska manikyren på dina naglar så håll dig borta från köket åtminstone ett dygn. Annars är jobbet med naglarna som ogjort.
Nä, inte ens gummihandskar hjälper för storstäd.

Trevlig helg!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails