torsdag 7 februari 2013

Enkel majssoppa för att värma en frusen själ

När de skördade majskolvarna tagit slut och suget efter majssoppa blir för starkt får en helt enkelt köpa frysta majskolvsbitar. I höstas kokade jag en mer avancerad majssoppa än idag då jag i princip bara använde majs, buljong och kokosmjölk. För att göra den mer matig åkte en deciliter kokta kikärtor med på slutet. Och. Eftersom jag före lunch idag mottagit inte mindre än fem nej på jobbansökningar gjorda i år, tröstade jag mig med ett råg surdeg från bästaste franska bageriet ett kvarter härifrån - Boulangerie Ducoin (som f ö gått och blivit med fb-sida).

Enkel majssoppa
2 port

4-6 majskolvsbitar
1/2 gul lök
1-3 vitlöksklyftor 
olivolja
2-4 dl grönsaksbuljong*
1 burk kokosmjölk (400 ml)
salt
svartpeppar
färsk koriander

Tina majskolvsbitarna och skär av majskornen från kolven. Skala och finhacka löken. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken.Tillsätt majskornen och fräs någon minut. Häll över grönsaksbuljongen och låt koka 5-10 minuter. Ta av kokplatan och mixa med stavmixer. Tillsätt kokosmjölk till önskad konsistens på soppan. Värm upp igen vid behov. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med hackad färsk koriander.
För en matigare variant så värm kokta kikärter i soppan, efter mixningen. Servera med färskt bröd och god olivolja.

Smaklig spis!

***

*Jag har misslyckats med allt för många soppor som slutat i tunna buljonger när de egentligen ska vara krämiga och lena soppor, så därför kokar jag alltid upp en större mängd vatten/buljong än vad som behövs, separat, för att kunna späda soppan om den blir för tjock. Det är så mycket lättare än att göra en tunn soppa tjock i efterhand.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails