lördag 2 februari 2013

Shortbread

Varför maten allt som ofta får ett beige skimmer över sig begriper jag inte. Jordärtskocksoppa, kidneybönshommus (för att inte tala om pintobönshommusen), Blomkål- och rotsellerisoppan till och med grönkålssoppan blir dassig i färgen och så är det alla röror som finns bland bildmapparna i datorn som aldrig blir bloggade. Beige är nog den allra tråkigaste och tillintetsägande färg jag vet. För en himla massa år sedan hittade jag ett par perfekta bomullsbyxor i olivgrönt, eller så är de kanske militärgröna, som jag bara älskar (men tyvärr inte kan få knäppt idag och dessutom är så slitna att de när som helst spricker i tyget). Samma modell fanns även i svart. Så perfekt. Svarta byxor kommer alltid till hands. Och varför jag nu inte valde att köpa ett par till i grönt eller svart vet jag inte men jag slog till med ett tredje par. I beige. Eller khaki kanske färgen heter. Strunt samma vad färgen heter, byxorna är fortfarande som nya och används bara när jag är i odlingslotten. Kan inte begripa att jag frivilligt valde en så urtarvlig färg till mig själv. Till saken hör att jag är blekrosa i skinnet, prickig och fläckig lite här och var och ja, helt enkelt ganska beige av mig själv så att säga (ja, jag hatar mitt skinn) så jag skulle väl lika gärna gå naken då som att klä på mig beige kläder.
Så varför färgar jag inte byxorna då, tänker ni. Jomenvisst. Det är bara som så att färg, salt och fixering inte ligger särskilt högt på inköpslistan när en knappt har ett öre över efter räkningarna är betalda. Men nu är det gjort. Det var skönt att slippa variera mellan det två par rekorderliga jeansen jag äger när jag var på tvångsplaceringen och sedermera jobbet i somras. Lite luftigare än jeansen om man säger så.

Hur som helst, när det kommer till maten smakar den garanterat mycket mer och godare än bilderna gör sken av. Även dessa lätt brända shortbread blev naggande goda. Kanske var det just den lite brända biten eller så var det rårörsockret i kakdegen som gjorde sitt. Ledsen att ni fått vänta nästan ett helt år på receptet. Bättre sent än aldrig brukar som man brukar säga.
Nu är det för övrigt mjukisbyxor som gäller och efter förmiddagens träning väntar som sedvanligt både städ och tvättstugan.
 

Shortbread
ca 20

125 g smör
55 g rårörsocker
1/4 tsk vaniljpulver, eko
150 g vetemjöl

Blanda först smör, socker och vaniljpulver. Rör sedan i mjölet. Går att göra både med mixer och elvisp. Eller så hälls de torra ingredienserna ut på bakbordet så att smöret liksom kan hackas in för hand. När degen är klar så låt den vila i kylen en stund.
Forma sedan kakor i valfri form. Går att göra stor rund kaka som skärs i "tårtbitar", rulla en rulle och skär tunna skivor eller tryck ut avlånga som på bilderna ovan.
Grädda i ugnen på 190 grader i ca 15-20 min. Låt svalna på galler.

 

Smaklig fika!

***


Ursprung: 27 februari 2011

4 kommentarer:

Kristiina sa...

Doften kommer ändå hit...älskar dessa ljuvliga kakor...
tur att din PERSONLIGHET är INTE beige:) må så gott !!!

Åsa sa...

Kristiina - Haha, nä det skulle väl vara en lögn att säga jag är beige, fast ibland undrar jag ändå.
Om/när jag lyxar till det och köper kakor är det just (Walkers) shortbread fingers. Finns små 2-bitarspaket som är bra för mig som inte kan sluta äta innan allt är slut i paketet/påsen;)

Katarina sa...

Åh vad gött! Jag älskar verkligen shortbread men har aldrig provat att baka. Tack för receptet!

Åsa sa...

Katarina - Ja de är vansinnigt goda. Svårt att få så tjocka som dem man köper brukar vara. De blir lite sega (iofs goda) och inte så spröda. Egentligen ska det vara vanligt strösocker i men tycker de blev godare som hemmabakade med rårörsocker istället. Du får pröva dig fram!

Related Posts with Thumbnails