tisdag 26 februari 2013

Råkost av kålrabbi, fänkål och blodapelsin

För hundrade gången är det dags för regime i Miss Meisters kök. Eller ja, köket verkar klara sig fint med att förvara det mesta innanför västen så det är snarare Miss Meister själv som är i desperat behov av koständring. Jag jobbar dagligen på min självkontroll. Men ack, fettet, sockret, vinet och brödet lockar för fulla segel. Jag flyger ständigt väg med den hårda vinden och med hjälp av träningen så är tillståndet status quo. I alla fall för ett tag. Sedan tar fettet över och jag blir helt enkelt för mycket. Av allt. Igen. Värken. Tillbaka till regime. Men (o)uthålligheten. Så märkligt ändå att den, uthålligheten, är stenhård och jag pallar en hel del här i livet med hjälp av den. Förutom när det kommer till mat och dryck. Då tappar jag allt vad sans och balans heter.
Varför är det så svårt?

Eftersom ingen tvingar i mig det jag äter och dricker är jag såklart själv ansvarig för konsekvenserna. Jag väljer själv vad jag äter. Därför måste jag (helt enkelt) göra bättre val än vad jag gjort på senaste tiden. Fänkål är visserligen inte i säsong nu, vilket däremot de kålrabbi och blodapelsin är, men ibland har jag inte hjärnan med mig när jag handlar utan tar det som ser gott ut i hyllorna och som jag inte heller ätit på länge. Äter du enbart efter säsong så går det bra med rotselleri, morot eller en god beta av något slag. Råa betor blir godast att riva.

Råkost av kålrabbi, fänkål och blodapelsin
1 port

1/3 kålrabbi
1/2 fänkål
1 blodapelsin
ett par cm purjolök
god olivolja
flingsalt (ev med smak)
svartpeppar

Skala kålrabbin och ansa fänkålen. Skär i små bitar. Fileea apelsinen och dela i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken. Blanda kålrabbi och fänkål tillsammans med en god olivolja, flingsalt och svartpeppar. Toppa med apelsinen och purjolöken. Klart.
En snabb och enkel lunch eller varför inte äta som förrätt till middagen.


Smaklig spis!

***
 

2 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Ja, det är väl inte alltid så lätt att äta det kroppen mår bäst av. Men efter en tid av bättre mat brukar det bli lättare! Råkosten låter fräsch, god och hälsosam! Kram

Åsa sa...

Hovkonditorn - Håller med. Brukar bli bättre efter en tid. Egentligen ganska så fort. Jag har bara så lätt för att trilla av banan igen. Minsta lilla grej och jag ska "unna mig" och sen är suget igång... Well, vi har alla våra laster. ursäktar mig hela tiden med att "det kunde varit värre", det är ju bara mat och inte cigaretter, sprit, knark osv.

Related Posts with Thumbnails