fredag 8 februari 2013

Skivade rotsaker och trattkantareller på filodeg

Kom över ett recept, utklippt från en tidning vars namn jag inte har den blekaste aning om, och hittar inte på något bra namn till den här rätten. Som vanligt höftade och bytte jag ut en del ingredienser från originalet. Tror till och med att det skulle vara prosciutto på också. Dock minns jag med bestämdhet att det skulle vara gremolata med. Gremolata är som bekant en mix av persilja, vitlök och citronzest. Istället gjorde gjorde jag en ny variant av den hasselnöt- och koriandermixen jag gjort tidigare till majssopan.
Möjligtvis skulle det vara smördeg i botten men jag tog vad som fanns tillgängligt i kyl och frys och där jag befann mig just den här gången råkade det vara filodeg.

Själv är jag ingen storkonsument av filodeg då jag tycker den är lite svårhanterlig så jag blev positivt överraskad, och riktigt imponerad, när jag öppnade asken och fick syn på "ytterhöljet" till filodegen. Smart drag av Fontana. Tänk på att filodeg tar sin lilla stund att tina, så rätten kräver lite ställtid och små förberedelser. Grönsakerna förvälldes lätt innan de ugnsbakades bland annat på grund av att filodegen blir klar i ett huj och skulle sluta som förkolnat smul i formen långt innan grönsakerna skulle vara mjuka nog att äta.
 

Skivade rotsaker och trattkantareller på filodeg
 2 port

2 rödbetor
2-3 morötter
två nävar trattkantareller
2-3 msk hasselnöt- och koriandergremolata
olivolja
havssalt
svartpeppar
4 ark filodeg
ca 50g chèvre
granatäppelkärnor, till garnering

Tina filodegen enligt förpackningen. När det är dags, sätt ugnen på 200-220 grader. Putsa rattkantarellerna och stek snabbt i smör och salt. Ställ åt sidan så länge.
Skala rotsakerna och skär/hyvla tunt. Det fanns ingen mandolin där jag var och skar med lätt slö kniv. Skivorna blev en aning för tjocka än optimalt tunna och därför anledningen till att jag kokade dem lätt innan de spreds ut på filodegen i formen. Har du lämpligt redskap till att göra riktigt tunna skivor funkar det bra.
Om inte så gör du som jag och kokar de handskurna skivorna i två minuter, häll över i durkslag och låt vattnet rinna av. Här använde jag 4 ark filodeg men det blev rätt så tunt. Tror inte det skulle bli bättre med fler ark utan snarare med en annan typ av deg. 

Lägg ett ark filodeg i taget, pensla med olja och lägg på nästa lager. Fortsätt så och pensla mellan varje lager. Fördela hälften av grönsaksskivorna över filodegen, salta och peppra, klicka ut hasselnöt- och koriandergremolatan och lägg sen i resten av grönsaksskivorna. Ringla olivolja över, salta och peppra och toppa med trattkantarellerna.
Ställ i ugnen ca 20 minuter (förmodligen längre om du inte kokat grönsakerna innan). Tärna under tiden getosten, duka bordet och häll upp vinet. Ät eventuellt även en förrätt under tiden.
Ta formen ur ugnen, sprid ut getosten och toppa med rubinröda gnistrande granatäppelkärnor. Servera omgående.


Smaklig spis!

Mer med filodeg hos Miss Meisters mat: Baklava, Fyllda filodegsformar, Grönkålsknyten och Spenat- och linsfyllda filodegsrullar.
***

*Ursprung 16 okt 2012

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det här ser så otroligt gott ut! Jag gillar filodegen, men håller med om att den kan vara lite svår att jobba med. Ibland händer det till och med att den är trasig redan i förpackningen och då näst intill omöjlig att få bra. Förhoppningsvis finns några hela ark att ha till de synliga lagren. Blir hungrig när jag ser den här goda rätten. Mumsmums!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Ja filodegen är definitivt värt sitt jobb trots allt. Det blir ju alltid så gott och frasigt. Perfekt att göra små fyllda knyten av också. Svampen avslöjar det var ett tag sedan jag gjorde den men det finns inget som hindrar att lägga på andra råvaror.

Related Posts with Thumbnails