tisdag 12 februari 2013

Tack och lov för njurar och lever!

morot- och grönkålsris med avocadoolja
Rensa, rena, töm och och starta om. Ständigt detta överflöd. Ständigt denna kamp med balansen. Det är inte utan att jag skäms över vad jag utsätter min kropp för genom allt jag äter och dricker. Jag vet vad jag ska äta och inte minst vad jag ska undvika att stoppa i mig för att må bra och ha balans. Men. Verkligheten ser annorlunda ut än kunskapen inne i huvudet mitt. Eftersom jag dessutom är usel på att "dra ner på" sötsaker/ost/vin/etc så blir jag tvungen att inta en mer återhållsam och rigid kosthållning för att bryta den negativa matspiralen jag allt som ofta fastnar i och hjälpa  mina organ att ta hand om och rena mig inifrån som sig kroppen bör.

När jag startade Miss Meister' mat med mera... gjorde jag reklam för vad jag ansåg vara mest angeläget och loggor med tillhörande länkar prydde högermenyn; KRAV, Fairtrade (dåvarande Rättvisemärkt) och Rädda Barnen. Miss Meister i ett nötskal. Då matbloggandet fortfarande inte riktigt skjutit i höjden, vilket det gjorde vid 2008-2009, hördes röster från när och fjärran med åsikter om hur bloggar skulle se ut, både estetiskt och innehållsmässigt (vilket märkligt nog fortfarande pågår) och efter ett tag föll jag för grupptrycket och rensade upp lite på sidan. Men det betyder inte att jag slutade äta krav- och rättvisemärkt mat. Utöver det så tar jag även bland annat kinesisk kostlära och Ayurveda (indisk "livskunskap") till min hjälp och går in på djupet med råvaror och dess egenskaper.

Så här skrev jag redan 2007 om min favoritbok när det kommer till mat och kosthållning:
Maten som stärker ditt immunförsvar - Kirsten Hartvig, Prisma 2002 är min absolut mest använda kokbok. Då jag för en del år sedan knappt kunde röra mig på grund av värk överallt tvingades jag bland annat se över min kost och idag har jag lärt mig ett helt annat sätt att se på maten än tidigare. Likt den kinesiska kostläran ser jag mer till matens egenskaper, näring och hur jag kan använda den för att hålla mig friskare helt enkelt. Boken är full av fakta kring livsmedel som gynnar vårt immunförsvar, den beskriver vanliga åkommor som exempelvis förkylning, allergier, huvudvärk och reumatism och förslag på vad man kan äta för att hindra och/eller lindra besvären. Dessutom finns där en mängd recept på frukostar, smårätter, soppor, huvudrätter, sallader, efterrätter, juicer och örtdrycker.
Grönkålen, som sjunger på sista versen nu, innehåller bland annat vitamin A, C, E, K B2, B3 och B6, kalcium, magnesium, fosfor, järn, zink, fibrer och protein. Grönkålen anses skydda mot bakteriella och virala infektioner, hjärtsjukdomar och cancer. Dess immunstärkande profil är således antiallergen, anticancer, antioxiderande, avgiftande och immunstimulerande.
Morötter innehåller vitamin A och K, folat, kalcium mangan, fosfor, krom, järn, zink, karoten och fibrer och dess immunstärkande profil är främst anticancer, antioxiderande samt välgörande för hud och ögon. Morötter sägs stödja immunsystemet, underlätta sårläkning och kan också användas för att behandla kroniska virusinfektioner samt motverkar bildandet av cancerceller och kan skydda mot hjärtsjukdomar.
Avocado är full av energi och dess immunstärkande profil anses bidra till skyddet mot vissa cancerformer, förhindra svampsjukdomar och stabiliserar blodfetterna. Den innehåller bland annat vitamin E, K, B1, B2, B3, B5 och B7, folat, potassium, zink, karotenoider och fibrer och är alltså antioxiderande.


Önskar dig god hälsa!


***

2 kommentarer:

Wendy sa...

Hallå vart har du hittat grönkål? Har letat som en tok de senaste veckorna.

Åsa sa...

Wendy - Senast på närmaste ICA (Karl Johansgatan, Gbg). Bilden på "riset" är dock från 22 jan i år. Nu har jag bara kvar lite grönkål i frysen. Har också letat men säsongen för grönkål är i princip slut så i värsta fall får vi vänta till hösten innan det blir färsk grönkål igen.

Related Posts with Thumbnails