lördag 16 februari 2013

Chokladblinier

Många bäckar små blir ibland något riktigt storslaget och gott. Som när jag får input från så många håll att jag knappt ens  minns från var när jag väl står där vid köksbänken och ska till att sätta min plan i verk.
Någonstans i Marcus bok fladdrar blinier förbi, som han gjort någon egen twist på. Blinier som ofta förknippas med löjrom, lök och förrätter (och något jag aldrig tidigare gjort!). Så nyss fladdrade också en bild på vanliga plättar förbi, vilket för övrigt fick mig att sukta efter en riktig plättlagg i gjutjärn. Och så var det fler som gjort chokladfyllning och/eller chokladgrädde till sina semlor. Sannolikt finns det mer intryck som passerat och sedan lagt sig någonstans där bak och bara väntar på att bli få komma fram i ljuset.

Chokladblinier
ca 10 st

1 ägg
1 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
1/2 tsk salt
1-2 msk kokossocker
1 msk kakao
1/2-1 dl vetemjöl special

Smetana
druvmust och frukjuice passionsfrukt (Mussini Lifestyle dressing)
granatäppelkärnor
(ev apelsinbitar)

Börja med att separera ägget och lägg gulan respektive vitan i varsin skål och tillsätt mjölk i den med äggulan. Vispa lätt. Tillsätt sedan salt, kokossocker och mandelmjöl i ägg- och mjölksmeten. Vispa igen. Rör ner kakao och ta sen lite mjöl i taget tills smeten är lite mer tjock än rinnande men fortfarande ganska lös. Vispa äggvtan till hårt skum och vänd till sist ner i chokladsmeten.
Hetta upp stekpanna och lägg i en klick smör. Låt smälta och klicka i lite drygt matskedsvis smet. Grädda ca 1 minut på varje sida. Passa nog då det är svårare att se om man bränner vid med den mörka chokladsmeten.
Vispa Smetana med ett par teskedar passionsfruktsmust och klicka på de stekta chokladblinierna. Toppa med granatäppelkärnor (tyvärr hade jag redan slukat i mig den dagen innan jag tog bilden så då fick det bli filead apelsin istället. Men oroa er inte, det var minst lika gott som med granatäppelkärnor).

Smaklig fika!

***

4 kommentarer:

Kristiina sa...

Gott och bra att göra när chokladsuget slår till !!!!

Åsa sa...

Kristiina - Javisst. Och så lätta och fluffiga de blev. Inget bakpulver så långt ögat når

Nässelblom och choklad sa...

Ja, varför inte? Kan tänka mig att kakaosmaken blir god tillsammans med de tillbehör du valt.

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Ja, de är varken bovetemjöl eller jäst i så de är som små goda fluffiga amerikanska pannkakor - utan bakpulver i! Såklart efterrätt/fika och knappast någon förrätt;)

Related Posts with Thumbnails