fredag 15 februari 2013

Godaste tomatsåsen


I Miss Meisters kök förbrukas ingen större mängd tomatprodukter utöver färska tomater. Har till exempel inte funnits ketchup här på sisådär 15-20 år. Ibland förekommer tomatpuré på burk eller tub men hinner aldrig göra slut på den innan den börjar mögla. Tomatkross är knappast stapelvara här och tycker alltid såser, röror och grytor får en rätt så stark och ibland nästan svidande smak av tomatkross/tomatpuré. Färgen är dessutom så stark och fäller i grytor och på tallrikar.
Men på senare år, särskilt vintertid, har jag faktiskt tagit till mig just tomatkrosset i matlagningen. Det var inte heller särskilt längesedan, relativt sett, som jag testade cocktailtomater på burk. Och faktum är att de smakar riktigt gott. Hittat en favoritsort, som jag dessvärre inte minns namnet på, i den Italienska delikatessbutiken Delitalia på Övre Husargatan. Så nu är det nästan tvärtom än tidigare och jag slänger i ett par skedar tomatkross lite här och var i matlagningen.

Och tji fick jag för de lite billigare blodapelsinerna när jag, väldigt försent, upptäckte att de färska brytbönorna hade stämplats in som sugarsnaps i kassan och alltså fått det dubbla kilopriset!
Ägg går såklart inte an att äta som vegan men du avgör själv om du äter ägg eller inte. Om inte så se till att få i dig protein genom att dubbla mängden gröna bönor och/eller lägg till stora vita bönor/kikärter eller annan större proteinkälla.
Godaste tomatsåsen
2 port

1/2 burk cocktailtomater (från Delitalia)
1/2 burk tomatkross (Mutti)
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2-1 rostad paprika (röd)
2 bitar (halvor) soltorkade tomater 
1-2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1/2 pressad citron
1 msk dadelbalsamico (GourmetGruppen)
1/2 tsk dragon
1/2-1 tsk timjan
1-2 nypor rosmarin
1/2-1 tsk oregano
1 krm chili
flingsalt (ev Chipotle eller Karl-Johan)

Skala och finhacka löken. Fräs i olivolja. Tillsätt tomatkross, cocktailtomaterna och grovt hackad rostad röd paprika. Fräs ett par minuter. Tillsätt rödvinsvinäger, pressad citron och salt. Låt puttra på medelvärme. Strimla och hacka den soltorkade tomaten och vänd ner i tomatfräset. Rör ner örtkryddorna.
Låt tomatsåsen fortsätta puttra och tillsätt dadelbalsamico, en krämigare variant än den annars vanliga tunna vinägern.
Se till att såsen inte kokar torrt. Ett knep kan vara att använda lite vatten för att "skölja ur" burken för tomatkrosset (om den är tom såklart) och ha inte för hög värme till stekpannan. Låt tomatsåsen ta en liten stund så den får gotta till sig.
Servera sedan med färska kokta brytbönor, ett kokt ägg och en skiva surdegsbröd.

Trevlig helg!

***

2 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Låter jättegod! (Jag hade nog haft lite lite honung i ;)

Åsa sa...

Amy's piece of cake - ja, kanske det. Eller lite muscovadosocker. Fast dadelbalsamicon är väldigt söt så det räcker för mig.

Related Posts with Thumbnails