tisdag 31 december 2013

Äntligen slut.

Stryker ett streck över 2013.
Ett helt jävla år till ingen nytta. Precis som hos de flesta andra matbloggare så lyser privatlivet igenom i bloggen, oavsett det handlar om restaurangbesök, fester, barn, husdjur, resor eller som för mig, min arbetslöshet och hur den påverkar livet.Så trots huvudinnehållet har med mat att göra summerar jag året och konstaterar torrt att jag hunnit med:
250 ansökningar
4 intervjuer
ca 150 nej. 
Resterande 100 tar jag som ett nej

Den kollektiva stigmatiseringen och förnedringen av arbetslösa gör knappast tillvaron bättre, det är som att varje dag ha en våt filt över sig. Som om det inte var nog är lämnar detta ekonomiskt ansträngda tillvaron ett stort tomrum vad gäller det mesta vad socialt liv heter. Ingen bio, inga restaurangbesök, inga resor, inga drinkar och dansgolv. Helt enkelt inget direkt umgänge att tal om. Jo, det är nämligen som så idag och allt socialt liv är avhängt pengar.
Men mat har jag haft råd med. Och ett par matbloggsträffar. Jag är extremt bra på att hushålla med mina resurser men det blir tyvärr inte mycket till utsvävningar. Födelsedagstillställningen lämnade t ex ett stort hål i plånboken.
Bättre ta det säkra kortet först. Så kommer det med all sannolikhet fortsätta bli; rätt torftigt och väldigt enkelt, här i Miss Meister's mat framöver.

Vem vet vad tjugohundrafjorton har för överraskningar att komma med.
Hoppas i alla fall Murphy håller sig så långt borta som möjligt.

Tack å hej för nu.

måndag 30 december 2013

Brysselkål med rödlöksås

Det drar ihop sig för ännu ett bokslut och det är nog första året någonsin jag ätit så lite sött och fett över julen som jag gjort i år. Inga pepparkakor har jag ätit, inte bakat plattebröd och hör och häpna, inte heller en endaste lite ostbit har slunkit ner.
Däremot har jag haft både smör, mjölk och grädde hemma då jag bakat kakor åt andra samt hade tänkt göra saffranstryfflar. Det blev inga tryfflar så en dag använde jag både smör och grädde till en sås jag kokade. Den blev mycket god. Går att använda standardmjölk istället för grädde och mellanmjölk.
Kokade även senare en veganvariant av såsen men jag kan inte få till såsen lika bra. Den blir blaskig och näsan åt det gelestabbiga hållet med vatten istället för mjölk. Tror den skulle blivit perfekt med kastanjepuré. 

Inte det bästa sättet att sluta året med mejeriprodukter men jag tänker inte slänga bort ingredienser jag köpt. Lovar däremot stort inför 2014.
I Werner Vögelis bok Werners grunder finns receptet på löksås jag använde mig av men har använt mindre mängd av allt samt kryddat på mitt eget vis och alltså inte använt varken fläskflott, kalvfond eller köttsky, vilket Vögelie föreslår.

Rödlökssås à la Miss Meister
2 port

1/2 rödlök
knappt 1 msk smör
knappt 1 msk vetemjöl
1-2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 tsk whiskysenap
1/2-1 apelsin
salt
vitpeppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i en klick smör i en kastrull, på svag värme. Strö över mjölet och rör om.  Tillsätt mjölk, lite i taget, och rör hela tiden om ordentligt. Låt såsen småkoka i några minuter och tillsätt mer mjölk allteftersom såsen tjocknar.
Rör i whiskysenap.
Skär bort apelsinskalet och skär minst hälften av apelsinen i små, små bitar. Rör ner i den småputtrande såsen. Häll gärna i ev apelsinsaften från skärbrädan.
Är såsen för tjock så tillsätt lite mer mjölk.
Är den för tunn så låt småkoka en stund till. Rör om då och då.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera till långsamt ugnsrostad brysselkål och kryddiga sötpotatisklyftor.

Smaklig spis!

***

söndag 29 december 2013

Never ending story


Mycket meck för lite verkstad. Mallar, gadgets, avatarer, räknare och bloggverktyg som inte gillar varandra. Precis när en börjat bli varm i kläderna och lärt sig något så ändras förutsättningarna. Verktyg uppdateras, konton försvinner, räknare hackas, datorn kraschar osv.
Trots att det gått ganska lång tid nu sedan blogger gjorde förändring modell större är jag inte alls kompis med den. Gamla inlägg har plötsligt fått alldeles för strora fält mellan radmatningarna/bilder och text. Går sällan heller att uppdatera äldre inlägg utan att de plötsligt blir daterade till dagens datum.

Antalet bloggar i världen är hur som helst ofantligt. På en timma postas typ 800 miljarder blogginlägg.
En tanke att bära med sig inför 2014.

Följ min blogg med Bloglovin


Drömfabriken slår till

Förresten, lyssnade på Vinter i P1 häromdan och jag säger bara Fredrik Lindström. Lyssna bums!
Läs gärna också boken Lyckliga i alla sina dagar, av Nina Björk, vilken han bl. a. refererar till i programmet.
Har försökt klistra in en ljudlänk av programmet här men vet inte om det är blogger som trilskas eller vad? Resten av inlägget kajkar ur hela tiden. Raderna hoppar sig och jag blir inte klok på hur göra så det fungerar som det var tänkt.

Med tanke på allt han pratar om fylls huvudet av funderingar kring just julen, värmen, överflödet, ensamheten, givmildheten, tvång, orubbliga traditioner och allt det motsägelsefulla som nu råder. Tankar om välgörehet. Julen - tiden på året då de flesta har spenderbyxorna på. Samtidigt som de fattigaste och ensamaste blir än mer fattiga och ensamma. "Familjen" tar huvudrollen. Märkligt nog är det dem som har mest och flest som skriker högst, "pengar spelar ingen roll - famljen betyder allt".

Yeah, right.
Som om de ens visste hur det var utan.
Keep smiling.
Precis som Nina Björk skriver i sin bok är jag (om än motvilligt) indoktrinerad av vår tids förmodligen största drömfabrik - Disney - och drömde mig på juldagen bort till en annan värld, helt bortanför min krassa verklighet, med hjälv av min absoluta favoritklassiker från 1950. En dröm ger åt tanken vingar. Den blir verklig då, säger Askungen.  
Vill ni förresten veta en hemlis?




Drömmar säljer. 

Drömmar säljer stort. 

***

lördag 28 december 2013

Lördagsgodis - Choco Chip Müsli Bars

Årets sista lördag. Till skillnad från de flesta andra lördagar under året har jag inte bokat mitt sedvanliga dubbelpass. Förhoppningsvis är jag i detta nu istället och gottar mig med Hot MOJO (i skrivandets stund står jag ff i kö men sannolikt har alla dem före avbokat sig och jag fått plats). Trots att jag tränar och står i behöver det inte betyda att ni inte ska bjudas på lite sötsaker. Det är ju trots allt lördag.

Under Miss Meister's mats tidiga år deltog jag med Lördagsgodis i regi av Brazilian Linda. Även om det rann ut i sanden för över fem år sedan har jag i perioder haft sötsaker och hembakat som tema på lördagar. Av olika anledningar är det nu för tiden ont om bakandet i Miss Meister's kök och lär fortsätta så framöver. Men det finns en del hembakat kvar bland utkasten så helt sockerfritt kommer det inte bli här. Varför inte göra slag i saken redan idag och fortsätta beta av ett och annat gammalt påbörjat inlägg.
Detta kommer från januari 2008. Med amerikansk rubrik (alltså inte jag som helt tappat greppet om stavning och sällat mig till envist särskrivande) som härrör från allas vår Leila. Ska erkänna att jag gillade henne bättre då hon lagade mat i morgon-tv:ns middagstips. Inte heller är jag särskilt förtjust i amerikanska bakverk.
Otaliga är däremot de gånger flapjacks och andra frukt- och nötbars har "räddat" mig från plötslig hunger. Men till skillnad från var och varannan bloggare som vittnar om att de också gjort sådana, om än i olika versionen, har jag bara gjort egna en endaste gång. Därför får ni hålla till tåls med de usla, snart sex år gamla, bilderna. 
Leila's Choco Chip Müsli Bars
ca 20 st

250 g torkade fikon
1 msk kakao
3 msk varmt kaffe (jag hade mer kaffe!)
200 g russin
4 dl müsli m torkad frukt*
1 dl Corn Flakes
150 g mörk choklad (70%)

Skär bort fästena på fikonen och hacka dem grovt. Fikonen alltså, inte fästena. Kör i hushållsmixer med kaffe och kakao. Lägg i hälften av russinen och müslin och mixa i ett par sekunder. Häll över massan i en bunke och rör i resten av russinen och müslin samt Corn Flakes.
Hacka chokladen och blanda i hälften i smeten.
Kavla ut massan, förslagsvis mellan två ark smörpapper, till cirka en centimeter tjock kaka. Smält den återstående chokladen och pensla över "kakan". Låt stelna i kylen och skär sedan bars.

*Miss Meister's variant (istället för müsli + utbyte av russin)

ca 120 gram gröna russin
ca 100-120 g aprikoser + mango (torkad)
100 g hasselnötter, cashew, solrosfrön, pumpakärnor, hampafrön
fiberhavregryn
dinkelflingor

Och mer (starkare) kaffe!
Perfekt snack, mellanmål eller fika. Variationerna är oändliga. Byt till exempel ut frukt, nötter och tillsätt din favoritkrydda; chili, anis, kardemumma eller kanske kanel.
Förresten, på tal om kanel, vad säger ni om det här? EU i ett nötskal. Den svenska kanelbullen är tydligen klassad som "traditionell" och tillåts innehålla högre halt än vad de danska "vardagsbullarna" får göra, enligt EU.

Smaklig fika!
***

fredag 27 december 2013

Lyxlunch i en liten ask

Lunchlåda från mars 2012. Då med ost i. 
Idag utan ost.
Hur mycket jag än gillar ost så gör inte min kropp det. Den blir tjock, värker och stelnar av mejeriprodukter. Inte på direkten av att äta en ostskiva på knäckemackan eller så. Det är bara som så att en skiva så lätt blir två, som blir tre som blir sju som blir ja, innan jag vet ordet av det äter jag ost högt och lågt. Ost på maten, Ost i maten., Ost till maten. Ost efter maten. Ja, ni fattar.
Efter lite trix och fix fick jag till slut ut paketet
Lunchlådor och jag går så långt tillbaka jag kan minnas. Få är de gånger jag köpt t ex färdilagade rätter att värma i ugnen. Tänk så många timmar en spenderat i kön till mikron under alla år på universitetet. Nu för tiden gör jag mat som går lika bra att äta kall. Dels för att slippa eventuella köer och dels för att kunna äta utomhus eller var helst det ändå inte finns mikrougn att tillgå.

Som idag t ex. På Af. Josåatte. Livet som arbetslös över jul är ett rent helvete. Tidigare i livet har jag ofta arbetat under julen. Det vill säga julafton, juldagen osv samt mellandagarna. Under studietiden var det i och för sig lektionsfritt men hemtentor, grupparbeten och rapporter skulle lämnas in första veckan i januari. Knappast rogivande för själen de jularna.

Som praktikant/arbetslös/tvångsplacerad ettervärre.
Min dator är som bekant död, jag står till arbetsmarknadens förfogande sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet (vilket jag naturligtvis måste för att inte minsta min arbetslöshetsförsäkring), och måste minutiöst rapportera min jobbsökaraktivitet. Af håller således stängt i tre dagar denna vecka, vilket försvårar mitt jobbsökande. Inte för att en enda arbetsgivare bryr sig - de är ändå lediga och går inte att få tag på nu. Men Af, a-kassan och kontrollsystemet bryr sig. Rapporten ska in i januari.
Och inte kom tomten med något jobb i år heller.
Tur ändå att tomten genom åren, i olika skepnader, kommit med små trevligheter och närapå livsnödvändiga saker till mig. Som för två år sedan till exempel. Fast posten missade visst den lilla detaljen att våra postboxar har en aning mindre luckor än när de öppnat hela fronten till boxarna.
Nåväl, nog om detta. Tillbaka till jobbsökandet. Trots att det numera finns en hel rad kriterier av straff mot den arbetslöse, svävar jag i ovisshet. Inte en enda handläggare kan ge ett rakt svar på vad/vilka karv och kriterier som ska uppnås för att slippa straffas. Den bedömningen sker, godtyckligt av enskild handläggare, i efterhand. Mycket märkligt.
Ska inte sticka under stol med att det är extremt slitsamt och tröstlöst att varje månad söka ett 20-tal och bara mötas av nej, efter nej, efter nej, efter nej. Bara i år har jag hittills sökt 246 jobb (hinner få iväg ett gäng till innan december är slut). Hur många har sökt så många jobb, någonsin? Vad är meningen med detta spel?
Det nya hårda kontrollstystemet sägs nämligen ö k a möjligheten till jobb. Alltså fler sökta jobb ska minska arbetslösheten. Eh, ok? Dessutom säger de som såhär:
"Den som inte uppfyller kraven för att lämna in fullgoda aktivitetsrapporter prövas av a-kassorna, enligt ett nytt sanktionssystem i flera steg. Till exempel, den som missköter sitt arbetssökande får första gången en varning, andra gången blir det avdrag från a-kassan, och så vidare."
Ändå kan ingen svara på vilka krav det är som ska uppfyllas.
Go figure.

***

torsdag 26 december 2013

Rättika och kårabbi i rivet format

Sitter på AF och smygbloggar. Eftersom det är stängt här över juldagarna skriver jag på i förväg och schemalägger ett par inlägg. Det är måndag idag och kommer tillbaka hit igen på fredag. Vill ju inte det ska stå helt still här i bloggen trots att min dator är stendöd.
Hittade en bild på en minnessticka, från hösten 2012, så vad passar väl bättre nu än rättika och kålrabbi. Två C-vitaminbomber i rivet format. Jag vill minnas att jag köpt en svart rättika men det var ingen särskild skillnad i smak jämfört med den annars helvita rättikan. Det var ändå bara skalet som var svart. Krispigt, gott och uppiggande mellanmål i mörkret.

Rättika och kålrabbi i rivet format
1 port

ca 10 cm rättika
1 kålrabbi (lr halv om den är stor)
olivolja
flingsalt
(rostade) pumpakärnor

Skala och riv grönsakerna grovt. Blanda runt med en liten skvätt olivolja, två nypor flingsalt (ev smaksatt) och toppa med (rostade) pumpakärnor.

Förresten, mina inlägg här postas automatiskt på Miss Meister's mat:s fb-sida. Det är en absolut avskyvärd miljö här på Af så jag vill helst härifrån så fort som möjligt. Därför loggar jag inte inte mig på fb. Så du som ev skriver till mig där får hålla till tåls ett tag framöver, till dess jag på något ännu ej påhittat sätt, har en ny dator. Och vice versa, ni matbloggare som också håller er med fb-sidor, jag brukar ju själv gilla och skriva på dem men har tyvärr tvingats dra ner på den aktiviteten nu med begränsad tillgång till dator. Hoppas vara åter i cyberrymden för full maskin inom en snar framtid.

Smaklig spis!

***

tisdag 24 december 2013

Stekt grönkål med rödlök och whiskysenap

Som liten gillade jag inte senap. Den var för skarp. Som tur är förändras, eller snarare utvecklas, smaken med åren. Mången är de nattkorvar som slunkit ner med enbart senap (och rostad lök!) på under det leverne jag en gång hade. Konstigt nog har jag svårt att hitta andra användingsområden för senap än till just korv. Fransk dijonsenap däremot, klickar jag då och då i grönsakshacket eller i den enklaste av dressingar.
Som sagt, senap är ingen större förbrukningsvara i Miss Meister's kök men i helgen slog jag till och gissa om jag blev överraskad. Så himla gott! Stekt rödlök, grönkål med en touch av whiskysenap (från Hovdelikatesser), citron och grädde.

Mer juligt än så här blir det inte. Möjligtvis med lite apelsinzest på toppen förstås, och några droppar apelsinsaft. Så, medan ni julfirare frossar i mat, godis, klappar och allt som hör julen till sitter jag och filar på ansökningsbreven och väntar på att AF ska öppna sina dörrar igen. 

Stekt grönkål med rödlök och whiskysenap
1 port

1/2 rödlök
1 1/2 msk olivolja
150 grönkål
knappt 1 dl belugalinser (kokta)
1-2 tsk whiskysenap, extra stark 
salt
svartpeppar
1/2 pressad citron
vatten + havregrädde
fullkornspasta

Strimla rödlöken fint och stek i olja på medelvärme. Låt det ta lite tid hellre än att löken blir torr och liksom för hårt stekt. Tillsätt färsk grönkål som är sköljd och grovt riven. Tillsätt ev lite vatten så det blir lite ånga i pannan. Grönkålen ska bli mjuk och inte heller den för torrstekt.
När grönkålen mjuknat lite så salta, peppra och vänd i de redan kokta belugalinserna.
Klicka i whiskysenap (eller annan skarp, gärna grovkornig senap) och en skvätt vatten. Ta pannan från plattan och avsluta ev med havregrädde. Går bra utan också.
Servera med fullkornspasta.

Fullkornspasta och jag passar som handen i handsken men för dem som inte gillar fullkornspasta så smakar det lika bra med matvete, quinoa, fullkornsris, bovetenudlar eller kanske risnudlar.
Smaklig spis!

***

måndag 23 december 2013

Grönkål en masse!

Det sägs att en är rik om en har nära och kära vänner. Inget jag har erfarenhet av men känner mig rik med frysen full av grönkål! Som vanligt är jag säkert sist på bollen men hittade i helgen värsta grönkålsskatten - en hel säck med grönkål!
Den vägde 3,3 kg. Som till synes fanns en del gulnande blad så hör och häpna, jag fick rabatt på säcken. Pröjsade hela trettio - 30 - kronor! Skrattade hela vägen hem! Om inget gult funnits i säcken skulle jag betalt 50 kr (och ändå skrattat hela vägen hem).

Kan inte låta bli att reflektera kring matpriser. En får alltid höra det är dyrt p.g.a. liten produktion, få som köper och ja, ni känner igen argumenten vad gäller t ex ekologisk mat, som ju vanligtvis är mycket dyrare än konventionella produkter och råvaror. Visst är det konstigt då att priset går upp när försäljningen ökar?  Så motsägelsefullt till alla argument vi matas med.
Tidigare har jag handlat grönkål på Bondens marknad och i grönsaksstånden på Kungstorget, hos Fram,  ica-butiken hemmavid och Hemköp, som till skillnad från tidigare år sålt grönkål en längre tid i höst. I de två sistnämnda är det främst paket om 400 g som är 10-15 kronor dyrare än förra året. Blev glad då jag förra veckan hittade samma paket (på ica) 20 kr, dagen innan jag upptäckte stora säcken* .
Hur som helst. Knappt 700 g slängde jag bort av grönkålen i säcken. Nära 1,5 kg grönkålsblad har jag rivit, kokat, förpackat och lagt i frysen. Nu återstår drygt 1 kg stammar att ta hand om. De ska skäras i bitar och det jag inte använder med detsamma fryser jag in. Grönkålsstammar går bra att använda till mos, sås, soppor och diverse röror som mixas. Skulle nog inte koka och använda i bit, som t ex morötter, utan de bör definitivt mixas med annat.

Önskar er alla en grön jul! 

***

*Grönkålen i stora säcken är IP-certifierad, vilket är en slags kvalitetssäkring av produktionen som lovar "livsmedelskvalitet, god djuromsorg och ökad miljöhänsyn". Det handlar alltså om miljö och klimat utan att för den skull vara ekologiskt odlad. Tonvikten ligger på god revision och ett regelrätt produktionssätt. Enligt de allmänna villkoren vad gäller frukt och grönt står det endast såhär:
"Den bärande idén var att arbeta förebyggande; genom att välja motståndskraftiga sorter, använda en sund växtföljd och andra åtgärder kunde miljöpåverkan minskas. Därefter har regler som säkerställer god livsmedelshygien lagts till vilket varit viktigt för att uppfylla kravet på säkra livsmedel.
Standarden innehåller ett frivilligt tillägg för klimatcertifiering. Detta innebär att du som producent genomför ytterligare åtgärder för att minska klimatpåverkan, t ex att spara energi och kväve, köpa grön el och använda sparsamt körsätt. Då får du använda Svenskt Sigills tilläggsmärke för klimatcertifierat."
Okej. Svenskt Sigill verkar för maximalt utnyttjande av alla tillgängliga resurser och samtidigt med så lite negativ miljöeffekt som möjligt. En produktion med hänsyn till miljö, klimat och djur. Skulle vara flott om de utökade till att även inkludera ekologisk produktion i sina certifieringar. Fast till det finns såklart KRAV, ytterligare ett certifieringsorgan, vilket även det kräver ett så miljövänligt och klimatsmart produktionssätt som möjligt.

lördag 21 december 2013

Träningens helande kraft, del 3

Imaginär bild av min (soon to be) tvättbräda ;)

När detta inlägg postas är jag i full fart och lyfter vikter så musklerna först gråter och sen skrattar resten av dagen. Jorå. Varje lördag kl 10:15 står vi, ett 30-tal träningsglada hurtbullar, redo att göra helgens första marklyft. En timma senare och otaliga upprepningar av benböj, utfall, axelpress, frivändning, push-up, biceps curl m.m. springer jag in till nästa sal, kastar mig upp på spinningcykeln och trampar på ytterligare en timma. Sen är både kropp och knopp alldeles mjuk och lugn.

Jag älskar mina lördagar. Trots att jag tränar under veckan är lördagarna speciella och jag kan för ett par timmar släppa verkligheten. Jag vet i ärlighetens namn inte hur jag skulle överleva mitt fattiga och arbetslösa liv utan träning. Den ger mig möjlighet att göra mig av med frustration och ilska över sakernas tillstånd men träningen ger mig också fullt av energi. Fråga mig inte hur, vad eller varför men både kropp och själ mår så mycket bättre när jag får träna. 
Efteråt blir det att cykla hem till varmt bad, mat, städ och tvätt. Gärna lite gott vin också. Inte helt otippat kan det bli en tidigt kväll isäng. Är oftast rätt sliten efter veckans alla sömlösa nätter, tidiga morgnar och oändligt tröstlösa jobb med att söka jobb.
Funderar förresten att ändra svar på gamla välkända gåtan Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren? Det skulle lika gärna kunna vara jag.

Fast när det gäller träning och hälsa börjar det äntligen hända någonting. I somras kunde jag intensifiera min träning på allvar. Efter återhämtningen (från årets andra operation) under sept -okt. har jag kört på för fullt. Idag, nästan på pricken tre år efter skadan, är jag på god väg tillbaka iform. Till och med finformen jag hade innan jag drog över Atlanten för snart em år sedan.
Att skadan nästan läkt och sällan gör sig påmind, så att jag kan köra på nära 100 % igen, är naturligtvis en anledning. En annan är den att jag bättrat mig på matfronten. Äter närapå helt veganskt igen. Guud, så min har kropp längtat. Hur mycket jag än vill stoppa ost i min mun så pallar kroppen verkligen inte mejeriprodukter. Det var längesen jag lämnade filmjölk, keso, crème fraîche och blaskiga latte därhän men har haft svårt att helt avstå från smör och (dessert)ost. Trots alla sömnlösa nätter känner jag mig piggare och friskare än på länge i kroppen.


Guess who's vegan?

Det skulle behövas en veckas blogginlägg, minst, för att rada upp alla kosttips av just mejeriprodukter (och kött!) jag fått då jag ojat mig över att jag inte gått ner i vikt, trots matdagbok, kaloriräkning flera timmars träning varje vecka. Som om att det inte går att gå ner i vikta utan animalisk föda (den mat som till mångt och mycket gjort oss tjocka från början).
Ska erkänna att jag nu känner mig extra stolt över vad jag åstadkommit med hjälp av kolhydrater och grönsaker :) Och jag är inte färdig än. Även om jag inte har några som helst intentioner att bli som Frank Medrano i filmen ovan ;)

Trevlig helg!
***

Related Posts with Thumbnails