Fortsätt klicka dig runt hos Nejma där du hittar en hel hög med intressanta bilder från hela världen!
onsdag 31 oktober 2007
Ordlös Onsdag
Fortsätt klicka dig runt hos Nejma där du hittar en hel hög med intressanta bilder från hela världen!
söndag 28 oktober 2007
Ett gott skratt förlänger livet!
Jag får inte riktigt ordning på alla mina bilder som helt otippat verkar ha tagit över min datorn- och min tid! Datorn verkar ha blivit gammal, slö och trög. Den hänger inte riktigt med längre. Och tiden...den är alltid för knapp. Till och med idag. Vi har ju ställt om tiden igen och fick en extra timma i natt. Trodde jag skulle vara uppe i ottan, pigg och utvilad. Men ack... Nåväl , inget gott utan att det har något ont med sig som det gamla ordspråket lyder. Sitter här mitt i allt datatrubbel kom att tänka på Parlamentet. Jo, det händer att jag gör det. Tyckte om programmet när det började med tappade lite i mitten. Måste nog erkänna att de börjar hitta tillbaka till formen nu igen. Humornivån varierar dock ganska mycket tycker jag beroende på vem som är med så därför brukar jag numera kolla innan vem som ska vara med. Mina Favvisar är bland andra Magnus Betnér, (kolla in en snutt av hans Uncut här) Johan Glans (som bland annat gjorde en hel del sköna snedsteg som Nisse Hult) och Henrik Hjelt (som en del kanske känner igen från Håkan Bråkan, Klassfesten eller Känd fårn TV) Och så för ett par veckor sedan när jag mest av en slump satte på tv:n höll på att trilla ur soffan av skratt när deras nya stjärna Björn Gustavsson höll låda. Och för att inte tala om vad jag gjorde förra söndagen då Björn fick tips från coachen... Ett gott skratt förlänger livet så det är bäst att kolla in det här om och om och om och om igen - så blir vi säkert super gamla ;)
torsdag 25 oktober 2007
Fredskockarna
Hur kunde jag glömma denna bok igår? Såklart skulle den funnits med i inlägget om FN-dagen.
Kan ni tänka er - det finns en kokbok full av recept gjorda av Fredkockar. Jo, det finns sådana också. Det är inte bara stjärnkockar, tvkockar, bloggkockar och andra kockar som får göra sina egna kokböcker minsann. Dock kanske en och annan av nyss nämnda kockalternativ vara en före detta fredskock förstås. I kokboken Fredskockarna: i grytorna för freden på 216 sidor kan man hitta recept och historier från kockar som under fem decennier arbetat i FN:s tjänst och utfodrat FNsoldaterna.
onsdag 24 oktober 2007
FN-dagen!
Idag, den 24 oktober är en dag att lägga på minnet. Idag är det nämligen FN-dagen, en dag värd att uppmärksammas. Efter andra världskriget, 1945, skrev FN:s dåvarande 51 medlemsstater under FN-stadgan. En stadga enligt vilken FN ska arbeta för fred, säkerhet och mänskliga rättigheter och social utveckling. Idag är 192 stater medlemmar i FN. Fem minuter i åtta på morgonen den 6 augusti 1945 utplånades staden Hiroshima i Japan. Ett amerikanskt flygplan hade sprängt den första atombomben. Tre dagar senare släpptes den andra atombomben över Nagasaki. 200.000 människor brändes till döds. Under sex år hade andra världskriget rasat. Stora delar av Europa låg i ruiner och så många som 60 miljoner människor kan ha dödats. Svält och sjukdomar härjade. Föräldralösa barn drev omkring. Människor var på flykt från sina hem. Här, i andra världskrigets slutskede, föds den nya säkerhetsorganisationen Förenta Nationerna. Den 24 oktober 1945 trädde FN:s stadga i kraft. 51 stater var medlemmar från början och lovade därmed följa FN:s stadga och rädda kommande släktled undan krigets gissel, som det står i inledningen.
FN arbetar förutom med millenniedeklarationen även inom fem andra större områden; Utveckling och fattigdomsbekämpning; Fred, säkerhet och nedrustning; Mänskliga rättigheter och demokrati; Miljö och hållbar utveckling samt hur göra för ett starkare FN. För er som vill veta mer om FN, Svenska FN-förbundet och FN:s millenniedeklaration är det bara att surfa på!
Se vad som händer idag nära dig! Förhoppningsvis kan du även få tag på en sådanhär smarrig bakelse dagen till ära :)
Citat och bilder är hämtade från Svenska FN-förbundets hemsida
tisdag 23 oktober 2007
Kokta grönsaker med groddar och quinoa
Som vegetarian har jag framförallt lärt mig tycka om, och är numera en ganska flitig användare av, böner och linser av alla de slag i min matlagning. Dessutom har grönsaksmängden ökat markant. Och den har inte bara ökat utan jag har även lärt mig tillaga grönsaker på ett annat sätt än tidigare. Då huvuddelen av mitt näringsintag består av frukt och grönsaker är det viktigt att stora delar av den är varm. Att skära en tomat, några grukskivor och kanske riva en morot till maten är väl ingen konst. Men att komponera en middag där huvudrätten ska vara "grön" kräver en del. I alla fall för mig. Med åren går det naturligtvis lättare. Och jösses vad mycket nya grönsaker jag prövat med åren. Som auberginen till exempel. Hua. Jag tyckte den var superläskig första gången jag smakade på den. Kanske var den inte tillagad ordentligt eller så var det bara smaklökarna som fick sig en utmaning. Idag är det mer eller mindre vardagsmat för mig. Funkar alltid ihop med lök, tomat och lite örter. Den kan grillas, stekas, gratineras och marineras. Den funkar lika bra i stora skivor som finhackad i vegfärsen.
Det är inte alltid jag vet vad jag ska göra med en ny grönsak när jag är i affären. Men det brukar lösa sig väl hemma ändå. Ibland kan jag sitta långa stunder och bläddra i kokböcker för att få inspiration. Det kan sluta med att jag kombinerar ett par eller flera recept. Eller så får smaksättningen bestämma. Alltså, jag låter "suget" styra vad det ska bli för mat. Det kan vara örter, curry, spiskummin, koriander, rökt, citron, ingefära och så vidare. Samma ingredienser, hackade och frästa i stekpannan kan få helt olika resultat beroende på hur jag för dagen väljer att krydda. Idag blir det dock bara till att värma rester från igår :)
Kokta grönsaker med groddar och quinoa
2 port
2 morötter
100-150 g blomkål
böngroddar
röd quinoa
solrosolja
havssalt
svartpeppar
Skala och skär morötterna i ganska tjocka slantar. Skölj och rensa blomkålen som skärs i grova buketter. Koka upp en kort stund. Låt inte grönsakerna bli för mjuka! Häll av vattnet och tillsätt lite solrosolja. Ställ tillbaka kastrullen på plattans eftervärme och blanda i 1-2 dl röd quinoa (färdigkokt) och böngroddar i önskad mängd. Salta och dra några varv med svartpepparkvarnen. Klart!
Smaklig spis!
måndag 22 oktober 2007
Aubergine med röksmak
Något jag ibland kan sakna från när jag åt kött är den riktigt rökiga smaken. Det kan till exempel vara en skiva rökt nötrulle på smörgåsen eller lite rökt makrill och spenat. Det händer visserligen att jag köper rökt tofu emellanåt. Men den är dyrast så oftast får det bli det naturell tofu som jag istället kryddar. Och ni förstår att jag blev glad förra året när jag upptäckte Santa Marias nya kryddkvarnskrydda "BBQ & Grill Mesquite". Maten får en rökig grillsmak från som namnet förstås avslöjar, och då menar jag varken staden i Texas eller Nevada utan snarare trädet, mesquite
Under sommarens alla grillkvällar kan bland annat aubergine vara ett bra alternativ till köttet att lägga på grillen. Men nu när termometern bara visar 5 grader är i alla fall inte jag så lockad av att packa picknick/grillkorgen och ge mig iväg till vattnet för att grilla. Jag har ingen grillpanna - än - så det får bli till att grilla i vanlig stekpanna. Hrm, eller hur blir det nu? Steker man bara i stekpanna och grillar i grillpanna? Vad är egentligen skillnaden? Förutom ränderna förstås ;)
Hur som helst så skivar jag en aubergine i ca 1/2 cm tjocka (tunna?) skivor och värmer under tiden lite olivolja i en stekpanna. Och det där med att salta skivorna innan och torka av ... nä, det bryr jag mig inte om såvida jag inte ska marinera auberginen och äta den kall i en sallad. Lägger sedan aubergineskivorna i den nu varma oljan, saltar lite lätt men vrider en del varv med mesquitekryddkvarnen över auberginen. Låter skivorna steka ett par minuter på första sidan och vänder sedan över till andra som då också får över sig några varv av mesquitekryddkvarnen. Beroende lite på mängd och tjocklek på skivorna kan de vändas flera gånger. De ska få färg men inte brännas och samtidigt bli lite mjuka. Servera till grönsallad, en skiva bröd och tomatsalsa med gari.
Smaklig Spis!
lördag 20 oktober 2007
Min egenodlade dill
Det har varit en bedrövlig sommar här i Göteborg i år och min odlingslott har inte riktigt växt och frodats som den brukar. Jag sådde dill, bladspenat och rödbetor i början av sommaren. Efter 10 veckor stack några skrämda rödbetsblad upp ca 3 cm! Men nu under hösten måste jag säga att det tagit fart! Jorå, det har blommat och som bara den och igår åt jag röda smultron :) Jag som trodde sista skörden av dom var gjord för ett par veckor sedan. Jag plockade också in den stackars dill som trots allt vuxit lite. Men vad ska jag göra med dillen nu? Inte finns det färskpotatis kvar i affären... Hrm, vad hade jag i kylen då? En bit fänkål, en tomat, ca 10 cm purjolök... Ja det är så jag lever nu för tiden - jag tar vad jag har, hackar, fräser, kryddar och blandar ihop. Voilà! Så är middagen klar :)
Fänkålsfräs med dill och mesgetost
1 port
ca 10 cm purjokök, hackad
1 liten fänkål, finstrimlad
1 tomat, hackad
olja
en knippe dill, färsk
ca 1 msk mesgetost (mjuk, som färskost nästan)
svartpeppar, nymalen
ev salt
Fräs purjolöken och fänkålen i olja på inte allt för hög värme. Låt fänkålen bli mjuk. Tillsätt den hackade tomaten. Tillsätt mesgetosten och låt den smälta ner ordentligt. Blanda i en ganska stor knippe hackad dill. Den mesost gjord på getmjölk jag har kommit över har varit lite för mjuk för osthyveln men ändå lite fastare än vanlig färskost, men smälter bra och det blir en lite krämig konsistens. Jag rekommenderar att salta efter smak då osten kan vara väldigt salt. Jag behövde inte salta alls då osten var tillräcklig i smak för det. Såhär långt är rätten i sig klar. Men jag behövde lite proteiner och rörde i adzukibönor och serverade röran till fullkornsmakaroner. Du hittar säkert något annat gott att servera till :)
Smaklig Spis!
Några chips i påsen har jag allt!
Nä, det är väl inte alla som tycker man är dum, lat och tänker att det måste vara något som är fel på mig för att jag inte lyckats få jobb än. Och visst, vill man jobba så finns det väl jobb. Varje dag finns fullt av annonser överallt. Nu hör till saken att är utbildad förskollärare och har arbetat som sådan under några år. Blev tills slut för sjuk för att ens kunna röra mig och var således sjukskriven ett tag. Då jag inte haft någon fast anställning utan bara arbetat på vikariat fanns ingen "plan" för mig. Ingen rehabilitering, omplacering, eller annan åtgärd inom det offentliga så att säga. Så på eget initiativ, och med nya studielån, började jag åter igen studera vid Göteborgs universitet. Den här gången inriktad på internationella relationer och mänskliga rättigheter. Efter tre och ett halvt år trodde jag minsann jag skulle få nytt jobb. Jösses, med all den här utbildningen i bagaget, ideell aktivitet och allt. Men jag har ju ingen erfarenhet av "nytt" jobb annat än alla rapporter, fallstudier och examensarbete från universitetet jag gjort. Hade aldrig i mitt liv kunnat föreställa mig att jag inte skulle få jobb efter det här. Men så är det i alla fall nu.
Helt tom i bollen kan jag ju knappast vara och lat är jag definitivt inte. Bland annat så tränar jag själv flera dagar i veckan och har under ett par år även varit instruktör för vår barn- och ungdomsgrupp. Jag är barnkonventionsinformatör för Rädda Barnen och är dessutom en nybakad Rättvismärktambassadör. Som om inte det var nog håller jag i trådarna och samordnar oss odlare i Koloniföreningen Enhörningen. Det enda kruxet med allt detta är att det inte genererar några pengar om man säger så. Det är helt enkelt bara en massa gratisjobb. Går på kurser och möten med olika arbetssökarteman. Och så nu till det absolut roligaste - denna blogg! Ha, det kunde jag heller inte ens föreställa mig. Har under hela min studietid varit utan dator och Internet hemma och har spenderat mycket tid i skolornas datasalar. Trevligare ställen finns ju så där handlar det bara om att skriva rapporter, tentor och annat nödvändigt för skolan. Inget ställe att surfa runt och hänga för skoj skull direkt. Eller egentligen kanske det inte är själva bloggen som är roligast utan snarare alla andras :) Det är kul att läsa, titta på foton, kommentera på andras bloggar. Ibland tar det så mycket tid att jag inte har tid över att göra inlägg här ju!
Det är först nu som arbetslös jag haft tid att lära mig mer om både datorn och Internet. Och inte helt otippat gillar jag ju att baka och laga mat så det var kanske inte så konstigt då att det var just matbloggar av diverse slag jag först hittade till. Och nu är jag själv här! Och på köpet fick jag dessutom lära mig min digitalkamera (som jag fick i födelsedagspresent i år) och hur få bilderna från den in i datorn! Det finns mycket kvar att lära av kameran. Och datorn men det är i alla fall en början. Jag tror det är viktigt att liksom hålla igång sig på ett eller annat sätt.
Visst är det mycket svårare att få gjort saker nu för tiden, konstigt nog. Det borde ju vara tvärtom efter som jag har liksom mer obokad tid att förvalta över än tidigare. Och så är det ju naturligtvis pengarna som inte går att ignorera. Tycker själv jag blivit ganska bra på att överleva på så lite som möjligt men det är inte helt lätt att ständigt prioritera varenda krona. En bio kan bli månadens nöje. En fika eller lunch på stan lika så. Inte går det att spara till något som exempelvis skor, jacka, jeans, frisören eller annat som kanske ses tillhöra vardagen för de flesta. Men så är det. Jag ser det som en tillfällighet i mitt liv. En period som är nu och som jag hoppas kommer förändras liksom det alltid gjort tidigare. Inget tillstånd är statiskt utan är i ständig rörelse. Säkert kommer jag en dag inse och förstå vad jag lär mig nu. Det kan faktiskt emellanåt vara lite svårt att förstå hur jag hamnat här. Det var inte riktigt planen eller intentionen när jag återvände till universiteter... och än har jag inte lyckats komma på någon ny plan...
fredag 19 oktober 2007
Kladdkaka utan ägg
Det var värst vad det går trögt för mig att fixa recept, foto och göra inlägg här i bloggen. Kanske är det så att det snurrar en hel del andra saker i huvudet. Ni som tittar in och läser här då och då har säkert snappat upp att jag är arbetslös och har varit så en längre tid. På ett sätt har jag inget emot det. Det ger mig till exempel mycket tid till ideellt arbete. Jag kan verkligen vila min kropp efter hård träning och det är skönt att inte alltid behöva ge sig iväg ut en tidig morgon när regnet öser ner. Livet fortsätter liksom ändå. Men på ett annat sätt tär det något fruktansvärt på psyket, självkänslan och ställer verkligen till vardagen för mig. Det är lite som att bli exkluderad i de flesta sammanhang. Att inte riktigt höra till. Folk lägger huvudet på sne och liksom "nähää...(skyll dig själv) du har fortfarande (din lata idiot) inget jobb...".
Hur som helst. Idag är det fredag och solen skiner - som vanligt här :) Ska strax ut på stan en sväng tror jag. Men inte utan att lämna lite helggott efter mig. Kunde inte låta bli att pröva det här receptet på kladdkaka med tofu. Som jag skrivit om tidigare har vi en fantastisk tofutillverkare här i stan. Sajuri, tjejen bakom Deli Bean, tillverkar ekologisk tofu och tehmpe som finns att få tag på lite varstans i stan. På hemsidan finns en hel del läckra recept på hur man kan använda tofu. Gissa om jag blev förvånad att man kan byta ut äggen i kakan med tofu. Det ni alla veganer och laktovegetarianer!
Nu har jag visserligen inte prövat det här receptet med mjölkfritt smör/margarin, som jag fortfarande har lite svårt för när det kommer till bakning, men tror säkert det funkar att byta ut med. I övrigt använder jag inte smör så då är den saken ur världen vad gäller helt veganmat eller laktovegetarisk mat. Receptet är hämtat från Deli Bean's hemsida under rubriken recept och från den rosa mappen (pdf) med "efterrätter och kakor".
Kladdkaka utan ägg
150 g smör eller margarin
100 g naturell tofu, färsk
2 ½ dl strösocker
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
eventuellt 2 msk konjak eller likör
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Mixa smält smör med strösocker och tofu till en jämn smet, använd gärna stavmixer till detta moment. Tillsätt siktad kakao, vaniljsocker och vetemjöl till smeten. Vispa med elvisp tills smeten är jämn. Tillsätt eventuellt 2 msk konjak eller likör för smaksättning. Bred ut smeten i en smörad och bröad (jag använder riven kokos) pajform. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna. Låt gärna kakan vila i kylskåpet i ett dygn innan servering, då håller den ihop bättre. Kan förvaras i frysen.
Smaklig fika!
onsdag 17 oktober 2007
torsdag 11 oktober 2007
Matnyttigt helgpyssel
Det blir inte alltid som man tänkt sig. Tiden räcker inte riktigt till för allt man vill ta sig för. Ibland vet jag inte hur jag prioriterar eller snarare vad det är som avgör att jag lägger mer tid på vissa saker, lite på andra och helt enkelt struntar i vissa. Hur som helst har jag problem med min dator och platsen i den. Sedan jag fick min kamera har den liksom blivit full och trög av alla bilder ;) Det är frustrerande och jag vill gärna ha bild med till recepten jag skriver. Jag behöver rensa och göra en ordentlig omorganisation i min dator - men som sagt - prioriteringar. Jag och datorer är inte världens bästa kompisar heller så det tar lite emot när jag egentligen inte vet vad jag ska göra med den.
Hur som helst ska jag resa bort några dagar. Under tiden kan ni roa er med en kul sida jag hittade för ett tag sedan. Miljömat. Där kan ni kan fylla i era recept, både ingredienserna och mängden, och i ett huj har ni hela näringsvärdet på maträtten där. Finessen med det hela tycker jag är att man också får kommentarer ur både miljö- och näringssynpunkt för de flesta ingredienser. Så leta fram era gamla recept och sätt igång och kolla näringsvärdet :)
Trevlig helg!
onsdag 10 oktober 2007
måndag 8 oktober 2007
Glasnudlar med tomat och avocado
Glasnudlar med tomat och avocado
1 port
1 liten gul lök, hackad
2 tomater, hackade
ca 3-5 cm färsk ingefära, riven
1/2 avocado
solrosoljavitlökssalt
paprikapulver
soja
svartpeppar, nymalen
bönnudlar/glasnudlar
Blötlägg nudlarna. Fräs den hackade löken och den rivna ingefäran i oljan en stund innan du tillsätter tomathacket och resten av kryddorna. Häll av vattnet från nudlarna och lägg i stekpannan tillsammans med fräset. Tillsätt till sist avocadon skuren i bitar. Klart att servera.
Smaklig spis!
fredag 5 oktober 2007
Lördagsgodis - Ingefära
Nu, äntligen har jag fått tummen ur och hunnit fixa ett bidrag till Lördagsgodis hos Brazilian Linda. Temat för denna omgång är ingefära och min första plan var att göra kanderad ingefära :) Men ack det sprack då jag inte vet hur man gör och inte hittat det recept jag söker. Köpte färdiga och smaksatte en sockerkaka istället. Receptet på sockerkakan är hämtat från Annas kakbok. Jag smaksatte den med rivet citronskal och saften av en halv citron samt fint hackad kanderad ingefära. Tycker ingefäran försvann lite och skulle rekommendera en större mängd av den kanderade ingefäran eller hjälpa smaken lite på traven med lite mald ingefära. Fast nu är jag en ganska stor ingefärafantast så det kan vara väl så nog med de 10 små kuber jag hade i.
Nu i skrivandets stund har jag hittat recept så om du vill göra allt själv från scratch så att säga kan du pröva det här eller kanske det här. Grundreceptet är som sagt från Annas kakbok och jag har bara lagt till delarna om citron och ingefära. Jag använde jag en hålform istället för en hel och som dessutom var i silikon. Inget smörande och bröande, eller kokosande som jag brukar göra, behövs då. Var försiktig bara med mjölet och tiden i ugnen så kakan inte blir för torr.
Saftig sockerkaka med smak av citron och ingefära
3 ägg
2 1/2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller vatten
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
saften av 1/2 citron
10 bitar (kuber) kanderad ingefära
Smörj och bröa en rak kakform som rymmer 1 1/2 liter eller en rund kakform med ca 22 cm diameter. Värm ugnen till 175 grader. Tvätta en citron ordentligt och riv av skalet. Hakca ingefärskuberna i småbitar. Vispa ägg och socker samt vaniljsocker riktigt pösigt. Blanda i citronskalet och ingefäran samt saften av en halv pressad citron. Smält smöret eller margarinet i en liten kastrull och slå sedan mjölken (eller vattnet) och låt det koka upp. Rör snabbt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop smeten men rör så lite som möjligt sedan mjölet och bakpulvret kommit i. Häll smeten i den smorda formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka, blir den kladdig så grädda några minuter till. Använder du en silikonform så se till att kakan svalnat tillräckligt innan du stjälper upp den. Hrm, min fastnade ganska rejält då jag var lite väl sugen på att smaka kakan ;) Om du som jag gillar ingefära skulle jag hacka lite mer kanderad ingefära och kanske till och med pudra i lite mald ingefära för att få lite mer sting.
Smakligt lördagsgodis!
torsdag 4 oktober 2007
Kanelbullens dag
Men det här är ju helt galet! Inte en enda bild har jag på någon av alla hundratals kanelbullar jag bakat. Och idag när det är kanelbullens dag och allt. Hann inte baka igår, i förrgår eller ens i helgen. Vem vet, kanske ska det bakas kanelbullar i helgen. Så sent som för någon månad sedan gjorde jag till och med mina första veganbullar men inte tog jag kort då inte...
Ja, ja, håll till godo med riktigt fina bilder av Sarah som tagit både före- och efterbilder på sina kanelbullar :) Och ett recept ska ni naturligtvis få ändå. Jag bakar oftast enligt receptet i Annas kakbok vilket är svårt att misslyckas med. Därför är det just det receptet jag skriver ner för er här idag.
Kanelbullar
ca 30 st stora bullar
150 g smör eller margarin (eller 1 1/2 dl flytande margarin)
5 dl mjölk
50 g (1 paket) jäst
1/2 tsk salt
1- 1 1/2 dl socker
ca 1,4 liter (ca 800g) vetemjöl
1-2 msk stött eller nymald kardemumma
FYLLNING
50-100 g mjukt smör eller margarin
1 rågad msk kanel
3/4 dl socker
(gärna 1/2 dl hackad mandel)
DESSUTOM
1 uppvispat ägg att pensla med
pärlsocker
(eller 3/4 dl hackad sötmandel)
Smält margarinet eller smöret i en kastrull över svag värme (eller ta flytande margarin). Häll i mjölken och ljumma det hela till "fingervärme", 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå på lite av det ljumma degspadet. Rör om tills jästen är löst. Häll i resten av degspadet och rör ner socker och salt. Tillsätt vetemjölet och kardemumman, och arbeta ihop till en deg. Knåda det hela med en trägaffel tills degen släpper bunkens kanter. Lägg då över en handduk och låt degen jäsa i bunken i 40-50 minuter eller tills den blivit lätt och porös.
Strö ut lite mjöl på en köksbänk eller ett bakbord. Vält upp degen, ta lite mjöl på händerna och knåda med lätta tag. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en centimetertjock avlång fyrkant. Bred rumsvarmt smör eller margarin över degen. Strö på lite kanel + socker + gärna också hackad mandel. Rulla ihop som en rulltårta och skär i bitar. Ställ varje bit med snittytan uppåt i pappersformar på plåtar. Täck med en handduk och låt brödet jäsa 20-30 minuter.
Värm ugnen under tiden till 250-260 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter jäsningen. Strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel. Grädda i 6-9 minuter. Låt bullarna svalna en stund (om du har tålamod!) under en handduk så bullarna blir saftiga.
För mer läckra bullbilder och recept så kika in hos Anne, Nässelblom & Choklad eller stora receptsamlingssiten Tasteline.
Smaklig fika!
Bilden är lånad från Arlas receptregister
onsdag 3 oktober 2007
tisdag 2 oktober 2007
Paprika- och spenattofu med indisk touch
Nästan efter varje kväll jag tränat blir jag sugen på indisk mat. Spelar ingen roll vilken dag i veckan jag tränat eller hur sent klockan blivit men lik förjolat får jag ett kraftigt sug efter curry, ris, linser och så vidare. Det tog ett tag innan jag kom på varför. Suget verkade komma ungefär vid samma ställe varje gång. Det är såklart för att jag på vägen hem cyklar förbi en indisk restaurang. Den ligger visserligen på andra sidan gatan men currydoften sprider sig vida omkring. Nu ställer jag mig inte hemma, trött och hungrig efter träningen och lagar indisk curry. Oftast blir det bara yoghurt, frukt, te och kanske en knäckemacka eller två.
Men igår slog jag till och lagade något indiskinspirerat av den mat jag hade hemma. Gul paprika, hackad fryst spenat och tofu. Använde en torkad röd piri-piri, lätt krossad. Det blev en ganska het rätt. Använd gärna vanligt chilipulver eller cayennepeppar så blir det lite lättare att rätta hettan efter egen smak. Om du använder fryst hackad spenat så låt den med fördel tina ett tag innan du startar laga maten.
Paprika- och spenattofu med indisk touch
1 port
1/2 gul lök, strimlad
1 gul paprika, strimlad
1 tomat, grovt hackad
100 g hackad spenat (fryst)
80-100 g tofu, i små tärningar
solrosolja
2 gröna kardemummakärnor
4 nejlikor
ca 1-1 1/2 cm kanelstång
1 röd piri-piri, torkad
4 små lagerblad
1/2 tsk brunt råsocker
salt
vatten
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i löken och kryddorna. Tänk på att inte ha för hög värme. Låt löken liksom smälta och tillsätt paprikan. Låt steka en stund men se upp för att det inte blir för torrt i pannan. I så fall tillsätter du lite vatten. Lägg sedan i tomaten och den tinade spenaten och förmodligen behövs även ytterligare lite vatten. Låt puttra och gotta sig några minuter och rör sedan i den fint skurna tofun. Till sist strö lite brunt råsocker eller muscavadosocker över och salta. Servera till ris eller som jag gjorde, till fullkornspasta.
Smaklig Spis!
måndag 1 oktober 2007
Vegetariska världsdagen 1/10
Säg mig vad det inte finns någon världsdag för! Fast jag inte ätit en enda köttbit på flera år hade jag ingen aning om denna dag. Men nu är det visst så. Idag, den 1:e oktober är det den Vegetariska världsdagen. Tydligen har denna dag anor redan från 1950-talet! Anledningarna är många till varför jag inte längre äter kött. Det började en gång då jag på grund av sjukdom började avstå från främst fläskkött i alla former och mjölkprodukter. Allteftersom fick jag lära mig hitta för mig nya proteinrika ingredienser. Kanske var allt inte nytt direkt som exempelvis bönor och linser utan det var snarare hur de skulle tillagas som jag fick lära mig och hur använda i min egen matlagning.
Nu är det inte enbart sjukdomen som hindrar mig att äta kött - jag skulle mycket väl kunna äta nötkött, lammkött och annat mer renare kött än det från grisen. Men med åren har jag även upptäckt en del andra orsaker till att jag gärna lever på en kost utan animaliska ingredienser. Miljön till exempel är en stor bidragande orsak. Det kostar på att hålla sig med djur. Att den samlade mattillgången på jorden är så uselt fördelat är en annan. I vissa delar av världen äter vi så mycket att vi nästan spricker medan vi i andra delar inte ens lever tills vi blir 5 år.
Svenska Vegetariska Föreningen har gjort en broschyr med information om kött- och fiskproduktionens negativa konsekvenser. Där kan man bland annat läsa om att köttproduktionen är slöseri med både mark och vatten.
Lantbrukets djur konkurrerar med människan om mat, men också om mark, vatten och bränsle. Medan över 800 miljoner människor i världen är allvarligt undernärda och 20–60 miljoner svälter ihjäl varje år, exporterar många fattiga länder grödor som är utmärkta som människoföda till i-länderna som djurfoder.Bara i Europa går 60 procent av spannmålsproduktionen till djurfoder. Det går åt minst tio gånger så mycket mark till köttprodukton än odling av motsvarande närings- och energiinehållsmässiga vegetabilier. I en artikel på Worldwatch Institute kan man läsa om hur energikonsumtionen hela tiden slår nya rekord. I deras nya rapport Vital Signs 2007-2008 vilken visar på 44 trender som formar vår framtid och vi behöver hejda vår konsumtion av energi och andra källor som bidrar till vårat världsklimat. Världens 6.6 miljarder invånare, med ett ständigt växande antal, ställer stora krav på vårat ekosystem vilket vi alla är beroende av. Köttproduktionen slog 2006 rekord med 276 miljoner ton. I snitt blir det 43 kg/person. Köttproduktionen är den största bidragande orsaken till ökad odling av sojabönor som med sina snabbt växande plantage i sin tur leder till att 22 miljoner hektar tropisk skog och savann kommer försvinna inom en snar framtid.
Anledningar till att inte äta kött slutar inte här men det beslutet lämnar jag över till er, mina läsare. Hos Djurens rätt kan du exempelvis hitta ännu fler argument till mindre kött i din kost.
Så dagen till ära vill jag ändå uppmana er om att avstå från kött idag. Och varför inte också införa en eller ett par köttfria dagar i veckan. Jag hoppas kunna bidra med ett eller annat köttfrittrecept ni kan pröva framöver.
Lycka till i köket!