torsdag 24 april 2008

Meny i SR P1

TV-rutan svartnade i morse och ingen chans i världen att jag kom ut på nätet. Hrm, vad göra nu då? Efter morgonrutinen blev jag lite avbruten, just i starten för dagens sysslor. Kanske skulle jag försöka mig på en dag utan datorn. Utan Internet. Utan att kolla mail. Utan att blogga och läsa andras bloggar... :/

Phew! Nu funkar allt igen! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig blir så beroende av datorn och Internet. Och detta har hänt under en förhållandevis kort tid; endast ett dryga år.
Idag har jag förvisso annat att pyssla med och vill bara tipsa om radio P1:s Meny. Just nu lyssnar jag till Karin Fransson (Måns Rossander och Sven Ekberg också såklart) som jag bara blir så inspirerad av. Tänk, hon pratar så fantastiskt om mat, kryddor och allehanda smaker att jag blir tokhungrig - fast jag nyss ätit! Och har man inte möjlighet att lyssna nu går ju programmet i repris kl 12 i natt eller kl 16 på lördag. Och bäst av allt är ju att man annars kan lyssna när som helst i webbradion :)


Trevligt örongodis!

onsdag 23 april 2008

Ordlös onsdag

Två sidor av samma mynt


Hos Nejma i Marocko hittar du fler bilder att njuta och funderas över!

tisdag 22 april 2008

Fyllda auberginerullar med tomatsås


Det var en riktigt usel dag igår. Och det trots att solen sken från en klarblå himmel och det var till och med över 10 grader! Idag är lite bättre. Tiden går bara som vanligt för fort. Jag hinner inte riktigt med allt jag borde hinna med. Hur som helst. En ny dag. Nya förutsättningar. Nya utmaningar. Det är bara att tuta och köra!

Nyss tittade jag på Rachael Ray på TV. Som vanligt håller jag oftast på med någonting annat under tiden tv:n är på. Kanske läste jag tidningen, bloggade eller stökade runt med dammsugaren. Jag hade alltså inte hundra procent uppmärksamhet på Rachael när hon lagade till några auberginerullar med tomatsås. Jag minns att hon fyllde de med bland annat ricotta och toppade med mozzarella. Senare samma dag hittade jag en vit aubergine i affären. Kanske har jag sett denna albinogrönsak tidigare men aldrig ätit vad jag vet.


Fråga mig nu inte varför jag valde att dölja den vita färgen genom att rulla dom och täcka med tomatsås... Kan inte riktigt avgöra smaken på den vita auberginen jämfört med den vanliga lila auberginen. Fick för mig att den var godare i alla fall. Så med inspiration av Rachael Ray fast med egen fyllning och mått på en höft blev mitt recept såhär:



Fyllda auberginerullar med tomatsås
2-3 port

1 vit aubergine

Fyllning:
30-40 g zucchini
2 stjälkselleri
35-40 g fänkål
ca 1/2 dl havregrädde
1-2 tsk sojamjöl Ekologiskt

Tomatsås:
1 liten lök (t ex silverlök) KRAV
1 tomat
1/2- 3/4 burk/paket krossade tomater
(helst fler färska tomater istället för burkmat)
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
KRAV
1 krm mald kanel
örtsalt Ekologiskt
svartpeppar, nymalen
en stor bunt färsk timjan KRAV


Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen på längden i ganska tunna skivor. Grilla lätt så de blir lite mjukare. Lägg åt sidan (ej på varandra då de blir riktigt mosiga då). Hacka zucchini, fänkål och selleri fint och fräs tillsammans i stekpannan. Tillsätt havregrädden och rör även i en eller två tsk sojamjöl. Havregrädden reagerar inte riktigt likadant som vanlig mjölk i maten som gärna tjocknar. Havregrädden blir oftast lite tunnare och dunstar ganska fort. Ställ åt sidan.

Skala och hacka löken fint och stek den i upphettad olivolja. Riv vitlöken rakt ner i stekpannan. Skär tomaten i bitar och låt fräsa med löken. Krydda med örtsalt, nymalen svartpeppar och några nyp mald kanel. Häll i de krossade tomaterna (eller hela tomathacket från fler färska tomater). Låt puttra på medelvärme en stund och rör ner en rejäl bunt hackad färsk timjan.

Förbered under tiden auberginerullarna. Klicka en matsked (knappt) av fyllningen i ena ändan av aubergineskivan och rulla ihop den. Lägg dom en ugnsfast form. När det är klart häller du över tomatsåsen och sätter in allt i ugnen i ca 1o-15 minuter. Vill du använda ost på toppen låter du det stå inne lite längre så den smälter ordentligt och allt får gotta sig. Servera med en bit bröd.



Smaklig spis!

måndag 21 april 2008

Morot och rädisor


Då var det måndag igen. Hyra är höjd med en hundring. Och än inget jobb i sikte. Känns skönt att utgifterna bara ökar och ökar i takt med att jag har mindre och mindre pengar. CSN-lånet ligger också i nivå med de hyfsat högavlönades som jobbat några år; dryga tusenlappen i månaden. På en bruttoinkomst runt 12000. Fina fisken.
Att man utan marginaler tvingas till en mycket hög prioritering av vad man lägger sina pengar på är inget man lovordar i media direkt. Det ska man helst inte ens prata om alls. Endast om man själv väljer att köpa mindre, konsumera vettigare, byta kläder med varandra och så vidare. Det om något är fiiiint så det stänker. Ekoreko hit och klimatsmart dit.

Det är en usel måndag och jag känner giftet sprida sig från huvudet ner till fingrarna som bara vill skriva dumma saker. Jag lämnar ämnet ifråga tills vidare.
Bättre är att bjuda på en busenkel sallad. Köpte både morötter och rädisor i knippen häromdagen. Det är alltid lika gott med vårens primörer. Rädisor är säkert för skarpa för mångas smak så ihop med de söta morötterna tycker jag de passar alldeles utmärkt. Morötter är goda att knapra på som de är men godast är nog att riva de fint så det blir riktigt saftigt.



Morot och rädisor
1 port

1 stor morot
4-5 rädisor
olivolja KRAV
flingsalt

Riv moroten fint så den blir riktigt saftig och god. Hacka rädisorna. Blanda och ringla lite olivolja över och strö lite flingsalt på toppen. Klart. Gott att äta till exempel som lunch med ett par knäckebröd och en frukt.



Smaklig spis!

Uppdatering:
Jag glömde visst skriva med att jag använde lite nymalen svartpeppar och några stänk pressad citronsaft också



lördag 19 april 2008

Nötter - veckans lördagsgodis

Och så var det ju lördag igen då. Och vilken tur att Baklavas innehåller både pistagenötter och valnötter då veckans Lördagsgodis hos Brazilian Linda är just nötter. Var lite sen med inlägget så kanske är jag inte med i sammanställningen. Jag har länkat mitt bidrag till kommentarerna hos Linda i alla fall. Och i just de kommentarerna hittar ni fler smarriga lördagsgodisrecept!

Upp och på med bästa bakhumöret!


Uppdatering: Här är Brazilian Lindas sammanställning av veckans bidrag

fredag 18 april 2008

Baklavas!


Fråga mig inte varför men jag trodde väl ett tag i mitt liv att jag skulle bli konditor. För si så där åtta-tio år sedan sökte jag, mest för skoj skull, till bagare/konditor utbildning. Jag blev antagen men tyvärr var jag vid tillfället som allra sämst i leder så bara tanke på att knåda en deg, rulla småkakor och så vidare gjorde ont i kroppen. Någonstans långt bak i huvudet gömmer sig nog tanken på ett eget bageri/konditori/kafé.
Nu skulle man då kunna tro att jag bakar en himla massa hemma ändå men så är inte fallet. Mest kanske för att jag inte bara gillar att baka utan även att ÄTA det jag bakar! Jag skulle vara stor som ett hus! Tur i oturen att värken i kroppen kräver en mer restriktiv och grönare diet än bröd, bullar och kakor.


Ibland får jag dock ett infall och ge mig in på lite mer avancerad bakning. För några veckor sedan (oups, det var visst för två månader sedan!) fick jag för mig att baka baklavas. Blev först lite besviken men som alla baklavaälskare vet smakar den bättre när den fått suga åt sig ordentligt. Den blev med andra ord bara godare och godare! Och för er som inte känner till baklavas så kolla in här och låt er lockas! Receptet jag använde är från Anna och Fanny Bergenströms Under valnötsträdet. Och för er som inte har den kokboken skriver jag ner receptet här till de ljuvligt goda baklavas - till punkt och pricka. Jag fick många fler bitar än tolv som receptet säger, men jag gjorde både tunnare rullar och mindre bitar.


Baklavas
ca 12 st

140 g smör
60 g finhackade pistagenötter
60 g finhackade valnötter
70 g = ca 12 finhackade torkade aprikoser
1 dl socker
1/4 tsk mald torkad ingefära
1/4 kanel
8 ark filodeg, tinad
1 1/4 dl honung + 1 dl vatten
1 msk pressad citronsaft
ca 3 msk hackade pistagenötter att strö över


Värm ugnen till 180 grader. Smält smöret över svag värme. Smörj en fyrkantig bakform, ungefär 20x20 cm med lite av smöret, ställ resten åt sidan. Förbered fyllningen genom att blanda pistagenötter, valnötter, aprikoser, socker och kryddor. Ställ åt sidan.
Bred försiktigt ut ett ark filodeg med långsidan mot dig, pensla degen med smält smör och lätt ett andra ark filodeg ovanp. Täck resten av degen med en fuktig, väl urvriden handduk (filodeg torkar annars och går lätt sönder).
Lägg på ca 1/4 av fyllningen och fördela fyllningen nästan ända ut i kanten av det dubbla smörade degsjoket. Rulla ihop det hela som en smal rulltårta men pensla hela vägen generöst med smör allteftersom du rullar. När rullen är klar skärs den i 3 delar med vass kniv. Lägg bitarna i den smörade formen. fortsätt på samma sätt tills all deg och all fyllning använts.
Sätt in formen och grädda kakorna i ugnen i 30-40 minuter tills de fått fin gyllene färg. Värm under tiden honung och vatten i en tjock kastrull. Koka utan lock tills det blir en tjock lag. Smaksätt då med citronsaft.
Lyft över de färdiga bakelserna i en porslinsform, skeda över den tjocka honungssåsen och låt allt kallna helt. Strö över lite hackade pistagenötter. Servera till gott kaffe eller te.


Trevlig fika!


Hur var det nu med palmoljan...

Är påväg ut på en båttur till min ö och hoppas hinna skriva om mina smaskiga Baklavas senare ikväll. Nu vill jag bara tipsa om ett program på Kunskapskanalen. Skrev ju nyligen ett inlägg om mina funderingar kring palmoljan och kanske blir jag lite klokare efter ikväll. Kl 20:00 visas Klorofyll på Kunskapskanalen.

Missa inte det!

torsdag 17 april 2008

Äppel- och päronbitar med olivtofu och timjan


Mera frukt i maten. Trots att jag tycker det är superkul att laga mat så vill jag oftast att det ska gå fort. Nu verkar jag dock ha en något dålig och misskalkulerande tidsuppfattning om saker och ting. Jag är säkert världens största tidsoptimist! Saker jag tro ska gå snabbt, tar såååå mycket längre tid i verkligheten. Och som tidsoptimist skjuter jag gärna fram saker av just samma anledningen att jag tror det kommer gå fort när jag väl gör det. Konstigt nog verkar jag aldrig lära mig.

Hur som helst denna maträtt gick faktiskt fort. Under tiden pastan kokar fixar man resten i stekpannan. När pastan är kokat klar är det bara att servera. Och om ni undrar vart olivtofun tagit vägen på bilden, beror det på att jag tog ur en sked med frukthacket och fotade innan jag blandade i tofun.




Äppel- och päronbitar med olivtofu och timjan
1 port

1 äpple, sött
1 litet päron
2 schallottenlökar, banan
en bit olivtofu (eller annan fast tofu av smak) Ekologisk
timjan, färsk KRAV
olivolja KRAV
flingsalt
svartpeppar, nymalen

Under tiden fullkornspastan kokar skalar och hackar du schallottenlökarna. Använd gärna bananschallotten. Har du vanlig liten så ta en till. Stek lätt i den varma olivoljan och skär den tvättade frukten i ganska små bitar. Lägg i stekpannan tillsammans med löken. Tänk på att inte ha allt för hög värme. Salta och peppra. Jag råkade ha en kvist backtimjan från min odlingslott liggande på köksbänken som jag använde men det går lika så bra med den färska KRAV-odlade man kan köpa i affären. Ta en ganska stor bunt och hacka fint. Smula eller skär till sist ner tofun och vänd ihop fruktbitarna. Häll av vattnet från pastan och servera!




Smaklig spis!

MatNiklas och BrödMartin...

... och andra tvkockar



Det är mycket mat på tv nu. Jag väntar förstås med iver på nya (och gamla för den delen med) avsnitt med Jamie Oliver. Har ingen aning om det är några på gång men han har varit min matlagningskompis i rutan en hel del år nu. Och jag har fortfarande inte tröttnat på honom. Jag tycker det är skönt med någon som inte är så pretentiös och komplicerad. Vardagsmaten, som ju är det vi lagar mest, behöver inte längre bara vara snabb och enkel utan den kan samtidigt vara både piffig och smakrik. Den kan verka mer avancerad än vad den egentligen är. Matlagningen är nu för tiden nästan som A Piece of Cake ;-)

Nyss avslutades i alla fall repriseringen av Hemma hos Jamie på Kanal 5 men inte behövde man vänta länge förrän MatNiklas dök upp i rutan igen. Dessutom visas Leilas mat på 4:an och det är även de repriser. Men vem blir inte glad av att se Leila och alla hennes härliga färger i rutan? Senare på samma kanal slevar Nigella omkring i köket med expressfart. I maj kommer hon tillbaka med Leila bakar :) Synd bara att det visas på TV4+ (och synd är det för att jag inte kan spela in från den kanalen).

Men nu har ju Niklas och hans fjärde säsong i SVT kört igång. Ikväll gäller det att bänka sig då Niklas är på besök hos BrödMartin. Det är väl i alla fall ingen matbloggare som undgått Martins passion för surdegsbrödbakning? I så fall är det hög tid för er att klickar er över till Pain de Martin och låt er lockas av brödbakets alla konster. Och så missar vi då förstås inte att bänka oss framför STV 1 klockan 20:00 ikväll! Då ska det startas, matas och bakas surdeg minsann!

onsdag 16 april 2008

Uppsala på lördag!

Tyvärr bor jag varken i eller ens i närheten av Uppsala. Men för alla er som gör det (och har kårleg!) - boka bord nu!

Sara med sin Veganvrak och hennes väninna Nadia gästar restaurangen GH nation och lagar lördagen den 19 april vegetarisk mat för hela slanten. Och kolla in recepten för menyn förra månaden då Nadia och Sara var i bästa kokartagen. Visst blir man sugen!

måndag 14 april 2008

Potatis, banan och äppelcurry


Det går viss upp och ner här på bloggen. Det har passerat lite längre tid än vanligt utan något recept nu. Det brukar ju bli något eller några varje vecka i alla fall. Förra veckan tog historien om johannesbrödet musten ur mig. Hur kul och intressant det än är med små miniforskningar så tar det tyvärr på tok för mycket tid. Och som alla ni andra bloggare vet, tar det ju lite tid att blogga.

Hur som helst lade jag en skida johannesbröd i vatten och efter ett par timmar bröt jag upp den och tog ett bett. Första smakintrycket var banan. Gott tänkte jag. Så kom sötman. Helt ok. Men sedan hände något och det smakade bara äckligt rent ut sagt. Vet inte hur jag ska förklara smaken med ord. Kvalmigt. Som att det började växa i munnen på mig. Inte alls gott. Och hur man kan använda johannesbröd istället för choklad förstår jag bara inte. Nu har jag fröna kvar som är bruna, glansiga och är jättefina. Kanske prövar jag att mortla dom någon dag och kanske strör över efterrätten eller så. Nu över till enkel vardagsmat.



För många år sedan hade jag en väninna som fullkomligt avskydde frukt i lagad mat. Denna rätt är absolut inget för henne! Får ni som jag ofta några potatisar över en dag så är det nu ni ska ta fram dem ur kylen. De passar utmärkt att skära ner och lägga i stekpannan en stund. Frukten behöver bara bli lite varm och fort ska det ju gå. Därför är det bra att ha curry på burk att ta till i nödfall. Jo, nog är det godast att blanda egen curry. Men men, nöden har ingen lag. Själv brukar jag använda Kocken's curry framför Santa Marias. Den är kanon att ha till hands när det ska gå undan i köket.



Potatis, banan och äppelcurry

1 port

några kokta potatisar KRAV
1 silverlök (schalottenlök går också bra)
1/2 banan KRAV
1 sött äpple
rapsolja KRAV
curry (kockens)
salt
kokosmjölk KRAV
färsk timjan KRAV


Skala och hacka löken. Stek på medelvärme tills den börjar bli genomskinlig. Tärna under tiden några kokta potatisar och ett äpple samt skiva en halv banan. Lägg potatisen och äpplet i stekpannan och fräs med löken ett par minuter. Tillsätt den skivade bananen och krydda med curry och salta efter smak. Rör i en matsked eller två av kokosmjölken och blanda till sist i en rejäl knippe hackad färsk timjan. Stäng av plattan och låt det hela puttra en kort stund innan servering.



Smaklig spis!

onsdag 9 april 2008

Carob - Johannesbröd


Under dagen idag har jag spenderat en hel del tid med bloggkedjan Ordlös onsdag och hade med en bild på denna underliga sak. Nu skulle man nästan kunna tro att jag snott en ingrediens från Matälskaren Lisa som brukar fråga vem veckans matnörd är. En parentes i det hela är att jag minsann, förra veckan, snodde hem titeln veckans matnörd då jag listade ut vad det här var förnågonting. Trodde med all säkerhet jag skulle hitta något hos Lisa om denna hårda läderaktiga sak jag hittade bland grönsakshyllorna i affären härom dagen. Men icke då.


Carob, Ceratonia siliqua, eller Johannesbröd som den också kallas är - ja, vad är det egentligen? Det ser ut som en torkad bönskida. Dock lite större och tjockare i storleken än vanliga sockerärtor och gröna bönor. Enligt Grön Gastronomi* är det en frukt. Den tillhör fabaceae-leguminosae - ärtväxter helt enkelt. Söt är den i alla fall och innehåller mycket kolhydrater och protein. Den ska visst ligga i vatten innan man gör någonting med den eller så river man ner den och använder som kakaosubstitut. Kan tydligen ätas som godis och tuggummi. Jag är skeptisk.


Trots mycket googlande om denna ätbara växt har jag inte hittat några svenska recept eller ingredienslistor där johannesbröd ingår. Verkar mest vara djurfoder... Jag hittade bland annat en tillverkare som gjorde carobhonung. Har också hittar en del kopplingar till allergimat där johannesbröd kan ersätta choklad. Kan man vara allergisk mot kakao? Och är då carob ett bra alternativ? Frågorna blir bara fler och fler och för mig in i Linnés värld. Nu följer alltså en lite tur i biologins tecken. Jag blir så nyfiken och kan inte hjälpa att jag fastnade i detta sökande, så håll till godo.


Carob liksom kakao tillhör stora divisionen fröväxter som i sin tur tillhör växtriket. För zoologiskt system delas riken in i stammar istället för divisioner. Linnés systematiska indelning av levande organismer är för mig både fascinerande och urtråkigt. Så enkelt och tydligt men ändå så krångligt. Kanske kommer jag någon dag, långt i framtiden, på allvar sätta mig in i systemet. Än så länge skrapar jag bara på ytan.
Så om man nu är allergisk mot kakao kan det nog inte gälla för resten av underdivisionen gömfröväxter då det i runda slängar slängar 250 000 olika växtarter inom den divisionen. Dessutom hittar man ju johannesbrödet i samma division. Båda familjerna fabaceae och malvaceae finns inom klassen trikolpater som är gömfröväxterna största grupp av tvåhjärtbladiga växter....

Äh, nu börjar det bli riktigt krångligt. Jag blir inte klok på den där von Linné och indelningen från domän ända ner till arten, via divisioner, klasser, familjer och släkten. För att inte tala om ordning och undergrupper. Detta är ju dessutom en matblogg och inte en biologiblogg! Jag får helt enkelt nöja mig med att bara äta växterna. Läs istället här hos Chiliguiden hur benämningen kan se ut för t ex habaneron och där finns bra och enkla förklaringarna till de olika delarna inom den systematiska grupperingen av levande organismer.
Hoppas ni blivit lite klokare idag :) Det har i alla fall jag!


Är det förresten någon av er som prövat carob i eget bak eller matlagning? Skriv gärna och tipsa om hur ni använder denna till synes osmakliga växt.



På återseende!


Uppdatering 2011-01-20
* Som numera heter Ewerman. En frukt- och grönsaksleverantör

tisdag 8 april 2008

Ordlös onsdag

Hrm, går detta verkligen att äta?



fredag 4 april 2008

Dinkelkakor med kastanjemjöl


Det är väl ingen som undgått denna superduperfantastiska matochfotoblogg! Då och då läggs recept ut på glutenfria kakor. Inspirerad av henne beslöt jag mig för att själv baka något glutenfritt. Tidigare har jag bara prövat med veganbak, dvs ägg och mjölkfritt bak, men jag har aldrig försökt att baka utan mjöl. Veganbaket har jag för övrigt lämnat därhän då jag i första hand inte är direkt vän med det mjölkfria margarinet. Ok. Visst är det vegetabiliskt fett men jag är ändå skeptisk. Särskilt vad gäller den beryktade palmoljan. Matvaror som innehåller vegetabiliskt fett innehåller med all sannolikhet palmolja. Odling av oljepalmen ställer till problem och skövlar regnskog. Att det dessutom är den näst största oljekonsumtionen efter sojan och står för runt 30 % av den totala konsumtionen av vegetabiliska oljor. Dock är det främst energi- och bilindustrin, intresserade av biorbränsle, snarare än livsmedelsindustrin som står för den ökade efterfrågan av palmolja. Och det är ju inte så att det inte finns andra vegetabiliska oljor att välja mellan än bara palmolja. Känns för övrigt riktigt bra att det nu är tio år sedan jag slutade använda så kallat bordsmargarin (som i dagligt tal kallas för smör) på smörgåsen i alla fall.


Trots att jag i det längsta försöker utesluta ägg och mjölkprodukter i min kost så bakar jag alltså ändå med smör och ägg. Och nu då, när jag skulle ge mig på glutenfritt hör till saken att jag hängde upp mig på mjölet och då slog det mig när jag stod där med sleven i handen och rörde ihop smeten att dinkelflingorna definitivt innehåller gluten! Hahah, så mycket glutenfritt blev det. Och himmel är jag glad att jag tål gluten. Det skulle inte vara helt lätt att klara en kost helt utan gluten. För riktigt glutenfria recept kan ni kika in här. Bortsett från de svarta sorgekanterna på kakorna (ser lite svartare ut på bilderna än i verkligheten) blev kakorna riktigt mumsiga. Var observant med tiden. Efter 12 minuter var mina kakor redan för mörka men så är min spis lite tokig också. Lycka till med era dinkelflingor- och kastanjemjölskakor!



Dinkelkakor med kastanjemjöl
15-20 kakor

150 g smör KRAV
1 dl socker KRAV
3 dl dinkelflingor KRAV
1 1/2 dl kastanjemjöl
1 tsk bikarbonat


Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Vill du spara disk så ta en lite större kastrull som du använder som bakbunke. Låt smöret svalna lite innan du rör i sockret och dinkelflingorna. Blanda kastanjemjölet och bikarbonaten för sig innan du rör i med övriga ingredienser. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.



Smaklig fika!

torsdag 3 april 2008

Soppa med potatis och linser


Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. För ett par veckor sedan träffade jag en kompis och hennes lilla dotter. Det var tänkt en promenad, kanske en fika och sen inget mer. Det regnade och vi hade trevligt. Dottern sov, och sov, och sov i vagnen. Tiden gick och det föll sig så att vi till slut lagade en spontanlunch ihop hemma hos henne. Det blev en superenkel, men ack så god, soppa. Jag fick smaka en potatissort som jag föll pladask för. Nu råkar det vara så att jag är långt ifrån en potatisätare. Det händer då och då att jag köper några asterix, gör en potatisgratäng med purjolök, champinjoner och kokosmjölk. Visserligen har jag ett par gånger för många år sedan gjort blått mos på blå kongo (och så måste jag nog snart prova att göra sådandahär också).

Så när jag nu tagit reda på denna fantastiskt goda sort - La Ratte/Asparges - visar det sig att det är en potatis som heter duga! En favorit bland franska kockar till exempel. Varför? Varför gillar jag den? Jag har usel potatiskunskap och hade inte den blekaste aning om vad Ratte (som det stod på påsen) är för sort annat än att det skulle kunna vara en sparris- eller mandelpotatissor. Så man kan inte anklaga mig för att gilla den pga "namnet". Just därför undrar jag såååå vad det är i mig, och alla andra, som gör urvalet? Som bestämmer sig för att gilla eller ogilla?
Varför föll denna lilla nötaktiga fasta rackarn Ratte mig i smaken tro?


Här kommer en variant på soppa med potatis och linser. Det går naturligtvis bra att byta ut både potatis- och linssort. Hade planerat att använda röda linser men upptäckte att de visst var slut. Då tog jag redan kokade berglinser jag hade i frysen och kokade med dem en stund på slutet.



Soppa med potatis och berglinser
1 port

3-4 potatisar, Ratte/Asparges
2-3 msk färdikokade linser (räcker med 2 msk torra röda linser) KRAV
1 morot KRAV
1 silverlök
rapsolja KRAV
2-3 lagerblad
timjan, färsk KRAV
2 piri piri, torkade
örtsalt, ekologiskt
ev Chili Explosion


Hacka löken fint och fräs i en tjockbottnad kastrull med lite olja. Låt även moroten, skalad och skuren i små bitar, fräsa med en stund. Lika så potatisen, skuren i bitar. Häll på vatten så det täcker och koka upp tillsammans med lagerblad. Sänk sedan värmen lite, lägg i piri piri och låt småkoka tills potatisen är nästan färdig. Tillsätt linserna och en bunt hackad färsk timjan. Koka klart. Smaka av med örtsalt och Chili Explosion. Vill det sig väl spricker prir pirin i kastrullen och då blir soppan HET! Då får du vara försiktig med mer chilikryddning.


Smaklig spis!

tisdag 1 april 2008

Vilken grej!


Mitt senaste tillskott i det alltjämt växande listan i läsaren är Veggimind. Och har ni sett vilken grym nyhet (och nej, det är inget aprilskämt!) de släppte nyligen - VegoRecept! Ok. Säkert ingen nyhet för de flesta av er, detta med olika program för allsköns organisering av data som ni packar in i era datorer.
Jag måste då erkänna att jag är förhållandevis nybörjare vad gäller både datorer och Internets oändliga möjligheter och finesser. Visserligen är jag inte så vansinnigt gammal men när jag gick i skolan hade vi inga datorer där. Jag fick däremot mycket goda betyg i maksinskrivning. (Och för er som inte vet vad en skrivmaskin är, står det att läsa i Wikipedian att: En skrivmaskin är en apparat avsedd för direkt skrivning av tryckliknande skrift på papper).

Det var inte förrän på universitetet började jag bekanta mig mer med datorer. Och då handlade det mest om ordbehandling och att få till figurer och tabeller i alla oändliga rapporter som skrevs. Lite trevande började vi söka information på nätet men av litteraturlistorna att döma var böcker ändå den största informationskällan. Jag har heller aldrig haft någon dator hemma förrän drygt 2 år tillbaka. Jag vet! Är det överhuvudtaget möjligt, tänker ni. Det är ju 2000-talet nu juh! Så under de senaste två åren känns det som jag försöker ta igen minst 10 års utveckling av Internet. Och ordbehandlingsprogrammen ska vi bara inte tala om!


Hur som helst. Man lär sig saker hela tiden. När det handlar om mat har ni säkert, som jag, lappar liggandes på diverse recept. Kanske var ni på kalas och kluddade ner ingredienserna till förrätten på en servett. Eller fick ni en sådär vansinnigt god kaka till fredagsfikat på jobbet som ni i all hast skrev ner på baksidan av detdär viktiga papperet. Och såklart alla ni som hittar på egna rätter! När man står där vid spisen och liksom "höftar till det" - och sen glömmer vad man egentligen hade i... Då är det bara att ladda ner VegoRecept - gratis - och börja organisera eder!


Lycka till!

Related Posts with Thumbnails