fredag 30 maj 2008

Lördagsgodis - Rabarber


Då var det dags för lördagsgodis igen. Veckans ingrediens är rabarber. Mums! I år har mina rabarber fått storhetsvansinne och vuxit sig riktigt, riktigt stora. Och kanske beror det på att jag bor i Majorna och odlar dem ute på gården. Och dra på trissor - vad står det inte i Wikipedian om just Majorna och rabarberna:
Arten är ursprunglig i östra Sibirien, Mongoliet och nordöstra Kina. Odlad och förvildad på andra platser. De första odlingarna av rabarber i Sverige kan ha varit i Majorna "eftersom det säges, att rabarbern första gången i Sverige odlades på Kungsladugårds ägor."
Nu är det bara så att jag inte ska äta sött, bakat och annat utöver det nödvändiga för ett långt tag framöver. Så bakandet får därför stå tillbaka. Hade tänkt göra rabarbermarmelad, i små burkar som är perfekt att ge bort, som mitt bidrag men har inte hunnit. I skrivandets stund håller jag på att packa inför resan till i helgen. Borde sova för lääääänge sedan. Nu är det väl si så där bara 5 timmar kvar innan jag ska upp. Och som sagt, packningen är inte klar än... En intensiv helg väntar då Rädda Barnen håller riksårsmöte. Får koka marmelad när jag kommer hem istället.


Men jag tänker inte låta er gå receptlösa för det. Två pajrecept är alltid något. Det ena är mitt gamla hederliga som jag skrivit om tidigare. Och när jag tänker på det nu tror jag minsann Brazilian Linda hade paj som tema en lördag och då bakade jag nog en rabarberpaj då med. Hrm, jag gillar nog rabarber en hel del verkar det som. Tur att jag har kan odla mina egna i odlingslotten utanför, på gården :)
Den andra pajen, den som är på bilderna här, är en variant på den gamla hederliga fast med mindre smör och dessutom fiberhavregryn, dinkelflingor och kokos om man vill.


Variant på Åsa's rabarberpaj

75-100 g smör KRAV
1/2 dl socker KRAV
2-3 dl vetemjöl KRAV
vanilj
1/2 tsk bakpulver
fiberhavregryn
dinkelflingor KRAV
ev kokosflingor KRAV
muscavadosocker eller brun farin

rikligt med rabarber
en liten bit färsk ingefära


Smält smöret och blanda mjöl och bakpulver. Ta kastrullen av plattan och rör i sockret och mjölblandingen. Ta i mer mjöl efter hand. Det ska bli en lite fastare och "torrare" smet än till den gamla vanliga pajen. Blanda i några nävar gryn och flingor och ev mer mjöl. Använd gärna en gaffel och "smula" smeten. Fyll en pajform med tvättade och skurna rabarber. Skär eller hacka den färska ingefäran i små tärningar och blanda med rabarberna. Strö över lite muscavadosocker. Använder du färska rabarber räcker det så här men om de varit frusna är de säkert blötare. Strö lite sojamjöl (eller maziena) över bitarna innan du till sist smular degen som ett täcke över rabarberna. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter på 200-225 grader (beror lite på din ugn). Servera sedvanligt med vaniljsås eller vaniljglass.

Smaklig lördagsfika!

torsdag 29 maj 2008

Tomatlycka


Jag har ingen balkong eller trädgård där jag kan odla tomater så jag kunde helt enkelt inte motstå den dyra asken i affären fylld med blandad kompott av härliga tomater. Tyvärr följer här inget fantastiskt kulinariskt och nyskapande recept på dessa läckerheter. De inmundigades endast med flingsalt och en supergod ekologisk olivolja eller som det står på flaskan (tyska tror jag) Kalamata Olivenöl, vilket låter mer spännande än vanlig olivolja ju.

Jag kan inte riktigt sluta mitt smakfilosoferande. Tänker just nu på hur gott tomaterna smakade igår. Snålvattnet rinner till när jag tänker på de kommande rödbetorna som börjat gro ute i landet och hur gott de kommer smaka, alldeles nykokta med lite salt och riktigt smör som smälter över dom. Inte nog med att vi gillar olika saker, nu gillar vi visst olika saker olika tider på året. Hur knäppt är inte det då?
Det var inte länge sedan jag stod och kokade ihop palak paneer för första gången. Såååå många kryddor som blandades i den grytan ihop med spenaten, lök och tomat. Är våra råvaror verkligen så smaklösa under vintern och våren innan primörerna kommer att vi måste hotta upp dem med kopiösa mängder örter och kryddor? Jag menar på intet sätt att vi inte smaksätter primörerna, men inte alls på samma sätt som med vinterns kryddiga mustiga rätter. Varför smakar samma sak olika på olika tider på året? Är det något tokigt vi lärt oss tycka? Är vi liksom programmerade för det? Ja, frågorna slutar aldrig ploppa upp i huvudet. Svaren däremot verkar dra sig. Kanske någon av er som har en vettig (eller ovettig) förklaring :)


onsdag 28 maj 2008

Ordlös onsdag

I väntans tider...


Klicka er vidare till Nejma så hittar ni en hel hög med bilder att fröjdas över!


tisdag 27 maj 2008

Smakfilosoferande


I väntan på att jordgubbarna (eller är det kanske smulgubbar) ska växa passar jag på att smakfilosofera lite.
Vad är det som gör att vi människor väljer si eller så? Vad är det som gör att vi uppfattar färger olika? (eller i alla fall beskriver de olika som t ex att så många beskriver rosa som lila, grått som rosa, beige som grått eller grönt osv). Och framförallt - vad är det som gör att vi gillar och ogillar olika maträtter, smaker och konsistenser på råvaror, örter och kryddor? Om det nu är någonting som är gott - varför gillar inte alla det då? Och allt äckligt och osmakligt (för det finns det) borde juh inte finnas då - eftersom ingen skulle tycka om det! Jag lärde mig nyss att barn har många fler smaklökar, vilka består av tusentals smakceller, än vuxna och det skulle vara orsaken till att de föredrar "snäll" mat. Inga större utmaningar för sinnescellerna alltså. Sinnescellernas uppgift är att skicka information till hjärnan om vi ska svälja maten eller helt enkelt spotta ut den. Men vi lär ju oss äta och gilla fler saker allt eftersom vi blir äldre. Vi så att säga "mognar" och utvecklar vår känsla för smaker. Varför?


Ni har säkert alla lärt er att smakcellerna på tungan är indelade i olika fält för respektive smaker som sött, surt, salt och beskt. Men om det tivstar dock de lärde. Dessutom har en femte smak - umami - gjort entré vilket säkert inte är någon nyhet för er alla matbloggare. Jag har inte riktigt förstått den smaken och har svårt att urskilja den. Den sägs vara själva köttsmaken, glutaminsyror, eller helt enkelt smak av protein. Trots att jag inte äter kött ska umamismaken tydligen finnas i soja, torkad svamp och lagrad ost.


Hur som helst. Frågan kvarstår. Varför upplever vi smaker på maten så olika?


Någon som vet?

måndag 26 maj 2008

Mina odlade små rödbetor


Liten blev den min röbetsskörd förra året. Men de var väldigt söta och goda :) Sommaren bokstavligen regnade bort och det tog ett par månader för fröna att sätta fart. September och oktober var ganska soliga och fina här och då blev det lite liv i odlingslotten min. Men det hann ju inte riktigt växa till sig ordentligt ändå. Sådde dill, bladspenat och rödbetor. Dillen hann faktiskt växa såpass att det blev någon hackad matsked eller två av den. Recept på vad man kan använda färsk dill till nu i höst hittar du här. Bladspenaten såg jag inte ens skymten av men rödbetorna tog sig trots allt om än väldigt, väldigt lååååångsamt.


Den största betan var ca 7 cm! Såklart var jag ändå tvungen att ansa och koka de små och oj, vad goda de var! Så söta och mjälla som bara färska rödbetor kan vara. Nu har jag satt nya frön som jag definitivt tror ska bli ordentliga rödbetor. Det kan omöjligt regna lika mycket i år som under förra!


Det finns mycket man kan göra med rödbetor som exempelvis rödbetsbiffar, ugnsrostade rödbetsklyftor, inlagda rödbetor, rödbetssallad, råriven rödbeta i risotto, rödbethommus osv men de där första färska rödbetorna gör sig bäst att bara koka. Och sedan, så snart du kan ta i dem, nästan bara klämma av skalet, salta lite lätt och lägg en klick smör över så är måltiden fulländad! Och för er som inte har möjlighet att odla själv, håll ut! Snart kommer de till butikerna, säkert långt innan mina hunnit växa till sig ordentligt. Fram tills dess är det bara att pröva några av de recept jag lämnat förslag på.


Smaklig Spis!

söndag 25 maj 2008

Grattis alla mammor!


Hoppas ni alla mammor får en bra dag idag (och alla andra dagar också såklart)!

tisdag 20 maj 2008

Blanda din egen müsli


För några veckor sedan hade min butik fått ett nytt tillskott i form av denna spännande hylla. Det är bara att ta en påse, skopa i det man vill ha och vips - müslin är klar! Jag har visserligen blandat ihop men egen müsli i många år. Det blir en del påsar och paket med flingor, fibrer, nötter och frön. Och inte nog med det. Nötterna ska hackas och om jag har torkad frukt i ska den skäras i små bitar.
Jag kommer dock fortsätta med det. Men i denna hylla finns bland annat puffar av dinkel, bovete, quinoa och amarant. Där finns svart sesam och linfön, solrosfrön mm. Och så klart den hackade fruktmixen. Den är tyvärr oftast tom, liksom de puffade quinoan. Så en och annan skopa blir det för att hotta till den redan blandade müslin hemma. Jo, visst kan man köpa torkad frukt som finns i hyllan med det så kallade "naturgodiset" men priset är ju mycket billigare om man väljer den torkade frukten från Risentahyllan.


Okej, ett litet tillägg måste jag väl göra. Nu har ju Risenta inte så stort utbud av ekologiska varor och det finns en del andra märken som har gott utbud av mina müsliingredienser. Men som Risenta själv skriver kommer de bevara deras konventionella sortiment samtidigt som det ekologiska utbudet utökas.
Och som den medvetna konsumenten man är måste jag erkänna att jag är kluven. Det är inte lätt att alltid handla "rätt". Det är så svårt att se hela konsekvenskedjan för enskilda produkter och råvaror vad gäller rättvisa, energi, klimatpåverkan, arbetsförhållande och så vidare. Så hur vet man egentligen vad som är det rätta? Och när man dessutom inte ens har tvåsiffrig tusentalslön att klara livet på är det också en del i alla beslut som ska tas om mat.
Kanske är det just därför jag är benägen att hålla med dem i fråga vad gäller kvalitetshälsomat i ammänhet som oftast har hutlösa priser och endast är till för rika människor. Glappet mellan konventionellt och ekologiskt odlad mat är orimligt stort. Exempel från t ex USA och England är det dessutom trendigt med ekologisk hälsomat och handlar mer om bra image och copy. Är det den utvecklingen vi vill ha här i Sverige? Risentas måtto är "att hälsomat av högsta kvalitet ska vara prisvärt och tillgängligt för den breda befolkningen på ett lustfyllt sätt". Varför inte?



Smaklig frukost!

måndag 19 maj 2008

Mâchesallat med rädisor, löktrav och tofu


Då var det måndag igen och jag är helt mör i kroppen efter en hel helgs träning. Nä, jag har inte sprungit Göteborgsvarvet. Det gjorde däremot de dryga 30 000 som gick i mål under lördagen. Men efter alla tul, grundtekniker och stretchingövningar jag varit upptagen med sedan i fredags kväll är det inte utan att det känns lite här och var i kroppen. Det är kul med sådana här intensiva träningsdagar men jag har alltid svårt med maten då. Måste ju äta för energins skull men kan inte äta för mycket då jag har världens längsta matsmältning. Då går det inte att hoppa och studsa och vara för aktiv. Brukar bli en sallad av något slag med pasta och mycket grönsaker. Kanske en banan till efterrätt och gärna något annat att dricka än vatten.
Nu är jag ingen konsument av allehanda sportdrycker som finns till buds så det kan vara lite svårare att hitta något bra alternativ. Sportdrycker är för övrigt till för elittidrottare och innehåller på tok för mycket socker och kolhydrater för en vanlig motionär. Koffeinet däremot skulle man kanske behöva för att orka de sista timmarna. Då funkar säkert en espresso eller två lika bra :) Vanligtvis blir det någon typ av frukt/mellanmålsdryck som jag kan smutta på, särskilt under sista passet!


Men nu är det vanlig vardag igen och tid att styra upp kosten. Jag skrev om löktrav nyligen och här kommer mer idéer om vad du kan använda löktrav till. Nyp av topparna med blommor och några blad till garnera salladen med. Vill du ha mer smak blandar du bara i fler blad i salladen.




Mâchesallat med rädisor, löktrav och rökt tofu

mâchesallat
några rädisor,
avocado,
rökt tofu
garnera med några löktravsblommor
olivolja, KRAV
hallonvinäger
flingsalt

Skölj ingredienserna. Skiva och tärna dom och blanda sedan allt i en skål. Ringla över lite god olivolja och några stänk hallonvinäger. En nypa flingsalt och sen är den klar.



Smaklig spis!

lördag 17 maj 2008

Varma äpplen med ingefära


Jag har gjort liknande efterrätt med rabarber tidigare. En ganska anspråkslöst och enkel efterrätt. Nu råkade det vara så att jag hade en del äpplen liggande så då fick det bli efterrätt med äpple (obs, detta var innan mitt sockerstopp!). Och dessutom har jag just köpt den här söta burken med vanilj.
Ja, ibland hittar jag på saker att göra utifrån en krydda, en ny vinäger eller någon annan smaksättare. Oftast är det dock sötsuget som avgör. Annars hade jag väl bara ätit ett äpple rakt upp och ner.
Nu föll det sig så att jag senare på kvällen när jag lagat denna efterrätt, surfade runt bland diverse bloggar så fastnade jag här. Gissa om jag genast tvekade om att publicera detta! Men äh, jag är ju ingen konditor, eller pastry designer som Daniel Roos så varför inte. Kolla in hos honom så får ni se på desserter som heter duga. Och glöm inte heller ta en titt hos Anna's fantastiska sockersöta underverk.



Varma äpplen med vanilj och ingefära

2 port

2 äpplen
en liten bit färsk ingefära
vaniljpulver eller en vaniljstång KRAV
ngr msk riven kokos KRAV
en näve (eller två) dinkelflingor KRAV
25-30 g smör KRAV
muscavadocsocker eller farinsocker
lite olja KRAV
ev färsk timjan KRAV


Sätt ugnen på 200 g. Tvätta och skär äpplena i tunna skivor. Häll en liten skvätt olja i botten på en ungsfast form och lägg i äppelskivorna. Skala och skär den färska ingefäran fint och blanda med äppelskivorna.
Använder du en vaniljstång så skåra den och skrapa ur det gottiga och sprid över äpplet och ingefäran. Lämna även hela skidan i formen under tillagningen. Jag tog två små nyp av vaniljpulvret i burken och strödde över.
Strö över ett par matskedar riven kokos och också en näve dinkelflingor. Dela smöret i små bitar och strimlor som du fördelar över hela ytan. Vill du, så toppa med lite muscavadosocker eller farinsocker. Sätt i mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Kan serveras med glass eller vaniljsås eller såklart bara som den är!


Smaklig fika!

fredag 16 maj 2008

Quesadillas med röd paprika och koriander


Redan fredag igen. Kanske lägger ni lite mer tid och energi på maten nu i kväll eller i helgen. Lite godare och kanske t o m lite onyttigare ingredienser åker förmodligen ner i matkassen i eftermiddag. Men vill ni det ska gå fort kommer här ett snabbt, gott och enkelt tips för fredagkvällens mat är quesadillas.
Jag serverade dessa på en buffé tidigare i år och de gick åt som smör i solskenet. Godast är de förstås varma och alldeles nygjorda så det är inget man lagar i förväg inför en buffé. Men som gott snack och tilltugg är de alldeles utmärkta. Jag måste ju erkänna att jag inte kommit på sjävla quesadilla själv och inte ens denna variant av fyllning. Allra enklast är, tycker jag, att smeta på lite hackad koriander (från burk), några stänk habanerosås och så ett par nävar riven ost men den här varianten är bara sååååå god. Receptet kommer såklart från Anna Bergenström och finns i kokboken Under valnötsträdet. Det finns en hel sjö med färdigriven ost i påse (vem vet vad den innehåller egentligen?) men jag föredrar att köpa en hel bit i ostdisken och riva själv. Ost kräver ju inte världens starkaste arm att riva ;-)


Quesadillas med röd paprika och koriander
6 pers

8 mjuka tortillabröd (ca 20 cm i diameter)

Fyllning
6-7 dl (175 g) riven prästost eller liknande
1 stor finhackad röd paprika
4-5 msk hackad färsk koriander
1-2 finhackade chilifrukter, röda eller gröna
(4-5 strimlade salladslökar, som står i receptet men jag uteslöt)

Avocado

Blanda allt till fyllningen och bred ut den på fyra tortillabröd.Lägg resten av brödskivorna ovanpå, tryck till med handen. Värm en stekpanna (gärna i tefolon) och stek en dubbel "pannkaka" i taget. Stek utan fett i ca 2 minuter på varje sida. Trava dem på en tallrik och täck med handduk tills alla är stekta. Skär dem sedan i 6-8bitar och servera. Gott att äta till är en enkel avocadoröra. Mosa avocado med en gaffel tillsammans med lite salt, svartpeppar och ev lite neutral olja. Klart!


Smaklig spis!

torsdag 15 maj 2008

Bloggers Unite - Mänskliga rättigheter

Bloggers Unite


Jag råkade på den här sidan idag Bloggers Unite - Blogging for unite kanske lite i senaste laget nu då klockan redan hunnit bli kvällen, men vad gör man inte för en bättre värld. Jag försöker verkligen hålla mig till mat här men med en magister i mänskliga rättigheter, ordförandeskap i Rädda Barnen och som Rättvismärktambassadör kan jag ju bara inte låta bli att skriva om detta. Men vad ska jag välja att lyfta fram av allt som finns att diskutera vad gäller mänskliga rättigheter. Det enklaste skulle kanske vara att skriva om barnets rättigheter då de ligger mig varmast om hjärtat och dessutom är mitt fokus i jobbsökandet. Ett par timmar av min tid, någon minut av din - tillsammans kan vi förändra utsikten för jordens alla människor.


Var 3:e sekund dör ett barn
18 barn dör varje minut
Världen över dör ca 26 500 varje dag


Och då gäller detta endast barn upp till fem år. De så kallade "silent killers" är fattigdom, hunger, infektionssjukdomar lätta att bota och andra, främst fattigdomsrelaterade, orsaker som t ex uttorkning av för lite eller allt för ofta odrickbart vatten. Trots denna dagligt pågående katastrof hör och ser vi sällan något om detta på nyheterna eller i tidningar. Ludvig Lindström skriver i en debattartikel i Göteborgs Fria om just hur vi ser på människors olika värde. Fast vi skrivit under konventioner som talar om alla människors lika värde. För mer information om läget för världens barn kan ni ladda ner UNICEF's senaste rapport The state of the World's Children 2008: Women and Children - Child Survival


Förutom barns rättigheter är jag mycket intresserad i företags sociala ansvar, så kallat Corporate Social Responsibility (CSR). Ett instrument för företag att jobba med CSR är att utveckla så kallade Code of Conducts, uppförandekoder. Jag måste erkänna att jag har lite svårt för dessa. Inte koderna i sig som enligt flera modeller bör utgå från Internationella arbetsorganisationen ILO regler om arbetsförhållanden (fackföreningsfrihet, förbud mot diskriminering, försäkran om reglerad arbetstid, förbud mot barnarbete mm), konventionen om barnets rättigheter, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna samt lagstiftningen i det aktuella landet. Koderna ska omfatta både inköpande företag, leverantör och underleverantör.

CSR - Socialt ansvarstagande - handlar inte om välgörenhet!
Det jag är kritisk till är hur t ex många stora företag utnyttjar landet i frågas dåliga lagar och kontroller, särskilt vad gäller arbetsmiljö, löner, arbetstider och barnarbete mm. Tar man svenska företag som exempel tycker jag det rimmar illa att engagera sig och lyfta fram sitt sociala ansvarstagande genom att skänka pengar till diverse välgörenhetsorganisationer - samtidigt som man fortsätter bryta mot mänskliga rättigheter, sina egna uppförandekoder.
För några år sedan skrev jag en kort rapport om FIFA, Nike och fotbollstillverkning i Tirpur, Indien. Naturligtvis handlade den inte om fotbollsturneringar, utan snarare om barnarbete. Och hur dessa koder ser fint ut på pappret men bland de multinationella företagen finns ingen vidare kontroll eller personalstyrka att tala om vad gäller arbetet med att själva efterleva sina egna koder. FIFA gjorde vid tillfället mycket reklam för sitt engagemang för att tillsammans med UNICEF få unga tjejer att spela fotboll. Samtidigt som FIFA köpte fotbollar som var handsydda av barn. Min rapport är bara en lite plutt jämfört med allt material som finns om att dessa koder inte efterlevs. Human Rights Watch är en aldrig sinande källa där man hittar en nästintill oändlig mängd rapporter om alla möjliga rättigheter och hur de överträds uti världens alla hörn. Senast igår, onsdag visade Uppdrag granskning samma problem fast med andra företag (kända telefonbolag) och andra produkter (telefonmaster). Men nu måste jag hejda mig själv innan jag skrivit en ny rapport om ämnet ifråga. Måste få ner pulsen igen också innan jag ska sova.



För alla er som blir nyfiken och vill veta mer om mänskliga rättigheter har jag lagat ihop ett litet smörgåsbord av matnyttig information. Det är bara att hugga i!

Rädda Barnen
(Min lokalförening)

Barnombudsmannen

CRIN - Child Rights Information Network

Alla centrala MR-konventioner

De MR-konventioner Sverige har undertecknat

FN - Human Rights

En av mina största förebilder: Thomas Hammarberg. Han har ett CV som heter duga och är just nu Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter.

En mycket intressant och läsvärd text av Danny Brown som ifrågasätter hur det står till med affärer och mänskliga rättigheter. Han ger oss listan på de 12 största sponsorerna för stundande OS.

tisdag 13 maj 2008

Sammanlänkade - Ordlös onsdag


Idag sammanlänkar vi oss i bildkedjan ordlös onsdag.

Hittade ingen ordlös onsdag hos varken Nejma eller Krokofanten så nu gör jag ett försök :)
På återseende alla!





Uppdatering! Men hallå??? Jag har ju varit inne hos Nejma flera gånger under morgonen och förmiddagen idag och även så sent som vid halv tolvtiden i går kväll. Den senaste posten jag fick upp var från förra veckan juh!!!!
Åh, allt detta jobb i onödan! Alltid lär man sig något! Strunt i Mr Linky här och klickar er fram till Nejmas "uppsamlingsplats" istället!

måndag 12 maj 2008

Sallad på blomkål, aubergine, berglinser och röd quinoa


Jag har alltid tyckt om att laga mat och jag var nog inte så gammal när jag började hjälpa mamma i köket. Jag minns att jag fick vända fisken i ägg och sedan i ströbröd. Och jag fick passa på grytorna och röra om då och då. Och jag hällde i mjölet till bulldegen som gick i stora assistenten och fick ibland rulla småkakor. Till en början lärde jag mig laga vissa rätter som vi åt hemma och det var väl inte förrän jag flyttat hemifrån som jag på allvar lärde mig mer om att laga mat. Men det flöt på och jag prövade många recept. Det var från tidningar, kokböcker och även från det receptregister jag under flera år prenumererade på. Men så ställdes allt på ändan. Jag skulle sluta äta mjölkprodukter samt utesluta fläskkött och i sinom tid även utesluta allt kött.

Genom denna ganska stora förändring i min kost tvingades jag hitta nya ingredienser och lära mig nya tillagningsmetoder osv. Till en början blev det ganska tråkigt och det var verkligen en utmaning. Med tiden har det blivit bättre och idag är jag glad att jag tvingades till denna omläggning av dieten. Mycket mer grönsaker, kryddor och andra ingredienser har hittat in i mitt kök som troligtvis aldrig annars gjort det.
Något jag förundras över är dock hur andra alltid undrar hur jag vet och kan laga mat utan att göra en bestämd maträtt eller följa ett bestämt recept. Men det gör jag. I alla fall då och då. Oftast bara en gång och sedan blir det att laga på känsla. För det mesta lagar jag efter smak och kryddning. Samma ingredienser som t ex lök. morötter, selleri och kikärter kan få helt olika resultat beroende på om jag använder soja och citrongräs eller spiskummin och chili.


Allt som oftast blir det alltså mycket skivande, rivande och hackande av grönsaker som får samsas i stekpannan. Ibland blir det en rätt av det råare och kallare slaget. Eller ljummen som denna sallad. Vad gäller berglinserna och quinoan är måtten okokta och jag vet inte hur mycket det blev i färdigkokt form. Börja med berglinserna som tar ca 15-25 minuter.



Ljummen sallad på blomkål, aubergine, berglinser och röd quinoa
2 port

1/2 aubergine, tunt skivad
3-4 blomkålsbuketter 1 dl berglinser (gröna linser, belugalinser eller andra små linser av eget val)
1 dl röd quinoa
olivolja
chilipeppar
grill och röksmak från "BBQ & Grill Mesquite" (Santa Maria)
flingsalt
en stor knippe färsk koriander

Koka berglinserna och quinoan, i varsinn kastrull. Skiva auberginen och blomkålen i tunt. Lättast är med hjälp av en mandolin. Skär sedan auberginen i smala strimlor. Blanda i skål. På med olivolja. Då auberginen är rå drar den åt sig en del så använd gärna händerna och blanda runt ordentligt. Krydda efter smak. Rör i de färdikokta linderna och quinoan. Salta och häll ev på mer olivolja. Rör till sist i en stor knippe färsk, hackad koriander.


Smaklig spis!



fredag 9 maj 2008

Pain au chocolate blanc - Lördagsgodis


Men har inte jag tur nu då? Temat för veckans Lördagsgodis är vit choklad och jag har bakstopp här hemma. Men, förra sommaren bakade jag Leilas pain au chocolate och gjorde senare en variant med just vit choklad och hallon. Kanske hade jag lite väl mycket fyllning i varje chokladbröd. I alla fall av hallonen. Det rann ut en del under gräddningen. Och de blev lite blöta och inte riktigt lika frasig som de med bara choklad i så de måste ätas med detsamma!


Nu är det så att jag just läst boken Sockerbomben av Bitten Jonsson och Pia Nordström (2004) och såååå många grejer i den som stämmer in på mig. Det hela började för ca 15 år sedan då jag var utomlands och jobbade som au pair. Jag gick upp ungefär 11 kg på knappa tre månader. Efter det började jag få obeskrivlig värk och svullnad lite varstans i kroppen och tappade också styrseln och kraften i armar och händer. Sedan dess har livet mest varit en pina. Många sjukhusbesök, mycket tabletter, depressioner, terapi, akupunktur (tack Tommy!) - you name it. Men jag har ingen ordentlig diagnos. Ingen reumatoid artrit fast symptomen är den samma. Dock är det någon typ av autoimmun sjukdom.
Kan det helt enkelt vara så att jag är sockermissbrukare? I släkten finns (och fanns) allehanda missbruk (alkohol, tabletter, droger och mat). Jag är inte överviktig- än - och har inte fått diabetes men beteendet att gömma och liksom smussla med sötsaker känner jag igen. Och jag nöjer mig inte med en liten bit utan tar hela kakan om man säger så. Och jag är som piggast i kroppen när jag rör på mig ordentligt och äter en ganska restriktiv kost med mycket frukt och grönsaker, lite bröd, inga mjölkprodukter och inget kött. Dessutom lite eller inget kaffe och alkohol.
Det låter ju hur tråkigt som helst och emellanåt tröttnar till och med jag på mig själv ;-) Men då går det som det gått nu och jag blir tröttare och mer apatisk. Får koncentrationssvårigheter, går upp i vikt etc. Så nu är det alltså dags att åter igen lägga om kursen. Därför är det tur att min dator är full av bilder på sött och gott jag bakat fram tills nu. Det finns en del jag inte gjort inlägg om än så ni kommer med all säkerhet hitta recept på sötsaker här framöver.




Pain au chocolate blanc
8 st

1 rulle (250 g) färsk kyld smördeg
1 ask hasselnötskräm
100 g vit choklad
hallon, frysta KRAV
1 ägg KRAV
florsocker att pudra ovanpå bröden vid servering



Sätt ugnen på 190-200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Dela smördegen en gång på längden, och sen varje halva i fyra bitar. Bred en klick hasselnötskräm på ena kortsidan av varje smördegsruta. Hacka chokladen grovt. Lägg på de tinade frysta hallonen och fördela den hackade vita chokladen över smördegsrutorna.
Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med det uppvispade ägget. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen ca 20 minuter. Pudra på florsocker precis innan serveringen.



Smaklig fika!

måndag 5 maj 2008

Snabb potatissoppa med löktrav


Under en morgonpromenad i helgen plockade jag med mig en stor bunt med löktrav. Jag tycker den är både stark och mild på samma gång och lite bitter i eftersmaken. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar den eller inte. Förra året läste jag ett inlägg hos Nässelblom & Choklad som gjort löktravssmör vilket jag såklart redan prövat. Riktigt gott var det på lätt förvällda sockerärtor, sugar snaps och färsk sparris och kokt färskpotatis. Den är inte så god att göra grönsallad på men några blad och blommor kan man definitivt blanda i för smakens skull. Men vad ska jag göra av den nu då? Har googlat och det finns inte mycket i matväg att hitta med just löktrav. Kan dock tänka mig att Karin Fransson är en flitig användare av löktraven.
Som första experiment blev en snabb potatissoppa med en stor, stor näve löktrav i. Här kommer receptet på den.




Enkel potatissoppa med löktrav
1 port

2-3 potatisar, företrädesvis sparrispotatis
1 morot KRAV
1 liten palsternacka
ca 10 cm purjolök
en STOR näve löktrav
rapsolja KRAV
örtsalt ekologiskt
svartpeppar
vatten (ev grönsaksbuljong)


Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt de även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven. Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten i kastrullen och låt koka upp. Vill du så tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag har en väldigt smakrik sådan och valde bort den då jag var nyfiken på löktraven. Tror att den kommit bort sig i smaken av buljongen annars. Jag kryddade soppan endast med örtsalt och lite svartpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig - innan den är sönderkokt alltså :) Häll upp och servera soppan direkt. Garnera med några löktravsblommor och knapra gärna på lite gott knäckebröd till.




Smaklig spis!

söndag 4 maj 2008

Sallad på morötter, rädisor och rabarber


Det har varit en helt makalöst tråkig vinter här. Eller egentligen var det ju inte vinter alls i meteorologisk mening. Det var som en enda lång och plågsam dimma. Grått, grått, fuktigt, disigt och tråkigt. Så när våren började komma igång - vad hände då om inte det att vintern kom till stan! Jorå. Det har väl inte undgått någon att det snöade till påsk! Hur fint vinterväder som helst. Flera minusgrader, sol och gnistrande snö.
Men då kom ju våren av sig och nu verkar det mesta stå på ändan. Allt fullkomligt exploderar. De fina körsbärsträden blommade liksom inte färdigt innan löven sprack ut och liksom blandades med blomningen. Dessutom har en del blommor blivit skadade av den korta vintern. Och på bara tre dagar har träden utanför fönstret fått en skir ljusgrön vårskrud på sig. Snart är de stora nog att täcka solstålarna från att nå in genom mina fönster.
Det är både skönt och inte skönt. Mest bra är det för växterna såklart men jag tycker det är så mörkt och dunkelt här inne. Bästa tiden är på våren och hösten då solen står lite lägre på himlen. Någon eller ett par veckor på våren och dito under hösten är den enda tiden på året jag har direkt solljus in hit. Men se till att gå ut då hör jag er alla skrika i kör! Okej, okej - men det är lite trevligt med naturligt ljus inne också om man nu inte alltid kan gå ut när andan faller på.


Och så var det mina rabarber också. Jag blev lite orolig där ett tag då de knallrosa knölarna redan börjat sticka upp ur jorden ett tag innan snön kom. Men nu har de skjutit i höjden och i fredags skördade jag faktiskt årets första stjälkar. Har lagt socker och andra sötsaker på hyllan för ett tag så någon rabarberpaj var inte att tala om. Men vad göra? Jag har bara använt rabarber till bakverk, pajer, kräm och annat sött. Det fick helt enkelt bli en sallad till att börja med. Får se vad jag ska göra med alla mina rabarber framöver.



Sallad på morötter, rädisor, rabarber och limabönor

morötter, fint riven KRAV
rädisor, fint skivade
rabarber, fint skivade
limabönor KRAV
flingsalt
svartpeppar, nymalen KRAV
olivolja, ekologisk


Tvätta, skala (om det behövs) morötter och riv fint. Jag brukar använda den fina sidan på rivjärnet då morötterna blir så saftiga och goda än att rivna de grovt. Tvätta och skiva rädisorna och några rabarberstjälkar mycket tunt. Blanda allt i skål med olja och kryddor. Vill du ha en lite matigare variant blandar du i förkokta limabönor också. Pressa ev lite färsk citronsaft över eller några stänk god hallonvinäger. Det är en frisk och krispig sallad som duger bara som den är - utan sällskap - om man bara vill äta kallt.


Smaklig spis!

lördag 3 maj 2008

Tillbaka, med årets första ekologiska sparris!


Hallå! Jag är tillbaka! Det var ju inte ens meningen att försvinna sådär länge. Jag är själv förvånad. Har idéer, mat och funderingar att skriva om hela tiden. Att det uppenbarligen gått över en vecka utan ett enda inlägg från mig beror först och främst på att jag har extremt mycket problem med datorn och det går i runda slängar minst 2 timmar varje dag till att vänta på att den ska "svara". Det har inte heller gått att föra över bilder från kameran till datorn. Idag verkar datorn dock vara på gott humör. Dessvärre har jag mindre tid då jag satt igång ett litet projekt här hemma.


Av någon underlig anledning har det från början lilla projektet växt sig allt större och större. Jag har bara ett bord. Mitt köksbord. Inspirerad av Jessica och hennes vita blogg Vita villa vila har jag äntligen fått en spark där bak och äntligen börjat fixa mina uselt fula möbler. Tänk vad lite färg, en himla massa tid och enorma mängder tålamod kan åstadkomma :)
Och såklart måste man äta mellan varven och i veckan köpte jag några fina ekologiska gröna sparrisar på Ekostore. Stekte de i all enkelhet tillsammans med en skivad vitlöksklyfta och lite hackad mexikansk koriander.



Sparris, vitlök, mexikansk koriander och rökt tofu

några färska gröna sparrisar ekologiska
1 vitlöksklyfta, skivad
några blad mexikansk koriander, strimlad
rapsolja KRAV
50-100 g rökt tofu ekologisk
flingsalt


Skölj och ta bort den träiga nedre delen av sparrisen. Jag böjer försiktigt på sparrisen, nerifrån, och den snäpper sedan av där den träiga biten är slut (knep jag lärt mig från Jamie). Stek på medel/hög värme i olja. Skala och skär en vitlöksklyfta i tunna skivor och stek med sparrisen. Den blir brun, knaprig och god men se till att den inte blir bränd! På slutet tillsätter du en näve hackad mexikansk koriander (valfritt) och låter den liksom smälta ihop med sparrisen. Servera med rökt tofu och kokt fullkornspasta . Äter du ost så riv gärna över en bit vid servering. Klassiskt med Parmesan men jag skulle tipsa om den holländska getosten Hommage (lagrad minst 12 mån) som ett godare alternativ.


Smaklig spis!

Related Posts with Thumbnails