lördag 30 oktober 2010

Kalljästa frukostfrallor...


... eller en enda stor frukostbulle! Förra veckan skrev jag ett inlägg om frallor jag bakat och för första gången använt mjölet Manitoba Cream. Idag blev det frallor på enbart Manitoba. Kalljästa frallor vars deg jag satte och bakade ut igår. Frallorna stod i kylen under natten och i morse var det bara att pensla med ägg och strö över lite frön innan de åkte in i ugnen. Vips hade man färdiggräddade frallor och ingen disk :-) Och haja att de svällde ordentligt!

Lite ironiskt är det förstås att jag använda detta mjöl till just dessa frallor eftersom receptet är, till skillnad mot de flesta superbagarna och diverse brödexperter som väger ingredienserna minutiöst, lite på en höft sådär. Trots att det proteinrika Manitoba oftast ses kungen av mjöl, vilket innan Jan Hedh lobbade för mjölet endast var tillgängligt för proffsbagarna, finns det delade meningar om det. Mjölet har å ena sidan egenskaper som hjälper bröd att bli fluffigare och saftigare än med vanligt vetemjöl. Men å andra sidan är det inte ekologiskt eller närproducerat. En del brödbakare, särskilt amatörer, anser det vara fusk att använda Manitoba. Lite förmätet kan jag tycka då det trots allt länge varit och är till stor del fortfarande ett mjöl för professionella bagare.

Hur som helst. Receptet till dessa kalljästa frukostfrallor är nedskrivet på ett allt mer gulnande papper från ett vanligt skrivblock. Jag fick smaka dem första gången för säkert över 15 år sedan av en arbetskamrat då jag jobbade på ett servicehus och har själv bakat dom i omgångar sedan dess. Tycker nästan det är synd bara att kalla dom för frukostfrallor idag då frallor i allmänhet är grova och fiberstinna, fyllda med diverse frön och annat smått och gott. De här har ju socker, ägg och smör i sig och liknar mer bullar än bröd tycker jag. Och just därför får de bli endast helgfrukostfrallor :-)




Kalljästa frukostfrallor
ca 20 (eller fler)

50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl sirap (1/2 dl sirap och 1/2 dl rårörsocker)
50 g smör
1/2 tsk salt
mjöl tills det blir en deg

1 ägg till pensling
vallmofrön, blåa
sesamfrön, skalade


Lös upp jästen i mjölken. Blanda i ägg, sirap, smör och salt. Jag hade visst bara kvar en halv dl sirap och slängde i en halv dl rårörsocker också. Äger ingen assistent eller annan bakmaskin av något slag utan använder en träslev och min egna arm när jag bakar bröd. Ibland händer det, drar jag fram elvispen och degkrokarna.

Blanda i drygt en liter mjöl men ta inte allt på en gång. Man får känna efter lite och se när det är en lagom deg för att baka ut.* Lägg bullarna med några centimeters mellanrum på en bakplåtsklädd plåt och jäs sedan i kylen i ca 12-14 timmar. Tror det kan räcka med bara 10 som mina jäste. De blev stora som bara den ändå. Minns inte om jag brukar täcka bullarna med plastfolie eller ej men denna gången gjorde jag det och tyvärr hade den fastnat en del i de jästa frallorna. Det trots att jag mer eller mindre bara la plasten över och spände inte för fem öre. Kanske skulle jag mjölat lite på toppen innan.

Pensla frallorna med ett uppvispad ägg och garnera med vallmofrön alternativt sesamfrön. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter i 200-225 grader. Låt svalna på galler en liten stund innan servering. Ät med smör/ost/hallon- och rabarbermarmelad!



Smaklig frukost!


* Jag rekommenderar er att baka något annat med mer exakta mått om det är första gången ni bakar. Mjöl är en känslig fråga när det kommer till bröd- och bullbak. Här finns inga mått angivna men har du bakat tidigare så vet du på ett ungefär hur mycket mjöl som går åt till 5 dl vätska. Jag rörde och knådade i drygt en liter mjöl till dessa frallor. Gjorde 17 frallor men de blev ganska stora så det går absolut att göra fler än så.



EDIT: alltså förhandsgranskningen i blogger är ingen förhandsgranskning värd namnet för det blir inte som det ser ut där när jag publicerar ändå :( De små bilderna verkar ha ett eget liv och inte helt lätta att placera ut här. Skulle vilja ha lite bredare fält i mitten att skriva på och inte så mycket tomt på sidorna. Men men, man kan inte få allt här i världen ;-)

tisdag 26 oktober 2010

Hur svårt kan det vara?


Det börjar bli lite pinsamt att kalla sig bloggare nu. Jag får bara inte ihop det. Ska inte skylla på tidsbrist för jag sitter faktiskt här framför datorn en till två timmar på kvällarna. Det är nog snarare något som liknar koncentrationsproblem. Har svårt för att fokusera och koncentrera mig på en sammanhållen och bra text. Skriver och skriver men det blir mest rappakalja. Igår höll jag på i två timmar för ett stackars inlägg mer rotsaksplättar och rårörda lingon. Men ack, det lär dröja lite till innan det är dags att klicka på "publish post"

Nu vill jag bara ta tillfället i akt och dela med mig av några kloka ord jag nyligen råkade snubbla över. I bloggen Trimstrams fastnade jag så för ett inlägg om att vara snäll som bloggförfattaren Åsa (bara det är ju värt en eloge) skrivit. Jag kan inget annat än att hålla med hennes påstående: Man måste vara snäll mot varandra. Och hur svårt kan det vara? ...

lördag 23 oktober 2010

Kära jultomten...

... Jag har varit snäll och jobbat gratis hela året och önskar mig en ny stavmixer i julklapp.

I torsdags morse kom döden plötsligt och hälsade på i mitt kök. Jag var inte alls beredd på det. En perfekt avokado låg i bitar tillsammans med en deciliter hallon och en deciliter mandelmjölk i mixerglaset. Men mixen var slö. Den ville inte och innan jag visste ordet av det började det ryka ur den. Jag fick snabbt ur kontakten igen och sorgset tvingades jag acceptera dagens öde. Stavmixern hade mixat för sista gången. Lite kunde jag ana att det var pumpasoppan jag nyligen lagade som kom att bli sista jobbet för mixern. Allra mest kommer jag sakna mina frukostsmoothies. Och inte blir det någon mer underbart god smokey bell pepper sauce...

Jag är absolut ingen apparatmotståndare men just nu är jag oerhört irriterad på att jag gjort mig så beroende av elektriska apparater. Min köksutrustning är trots allt väldigt begränsad på alla håll, oavsett elektronik eller ej. Men vissa saker är jag riktigt glad över att jag har. Stavmixern är - var - en sak och elvispen en annan. Och ska jag vara helt ärlig är det faktiskt min syrras stavmixer. Den hade såklart några år på nacken men...skiiiit. Har för övrigt varken hushållsassistent, bakmaskin, smörgåsgrill, glassmaskin, potatisskalarmaskin, tryckkokare, köttkvarn, skärmaskin, fritös eller vattenkokare och är väl den enda i hela Sverige som inte heller har någon mikro. Det är inte helt och hållet självvalt, det finns vansinnigt många kul prylar jag vill ha men alltså, mitt kök är minimalt och jag vet inte vart jag ska göra av alla saker. För tillfället finns heller inga som helst resurser för annat än mat att laga hemmavid.



I'll miss you deeply

Manitoba Cream och jag på en första dejt

Nybakad fralla med 26 månader lagrad herrgårdsost
och hemmagjord rabarber- och hallonsylt


Det har gått många månader nu sedan jag köpte ett paket Manitoba Cream. Ja, nä, fråga mig inte varför egentligen. Enligt Finax är Manitoba Cream sedan länge proffsbagarnas vetemjöl och jag är långt ifrån någon stor brödbakare. Dessutom höll jag på med surdeg för säkert tio, femton år sedan och gjorde grova finska limpor med mera. Inte var det någon som brydde sig om fluffiga rågsurdegsbröd med stoooora hål i då inte. Och nu är jag inte en lika stor brödätare som då och det blir allt mindre och mindre av brödbak. Men, som de flesta andra faller jag för trycket och det omtalade mjölet ramlade som av en händelse helt enkelt ner i matkorgen ;-)
Brödet nedan kan jag tyvärr inte skryta med att jag bakat utan det är vad som mötte mig en solig, härlig och ledig lördag i Santa Barbara i början av mars förra året. Inhandlat under joggingrundan på Our Daily Bread
831 Santa Barbara Street, mellan Canon Perdido and De La Guerra streets.


Förra(förra?) helgen då alla dessa tre (3) inlägg om Annika och hennes blogg SMASKENS.NU postades på ikeas blogg och med så mycket brödbakningsinspiration var jag bara tvungen att baka. Satte degen på morgonen och jäste lite i omgångar. Skulle iväg en stund på dagen och putte ner den jästa degen igen och hoppades på att den skulle resa sig tills jag kom hem igen. Och det gjorde den men inte riktigt lika mycket som jag trodde.



Runda frukostfrallor
ca 20 st


30 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
150 g grahamsmjöl
100 g rågsikt
300 g manitoba cream
ev fänkål och anis


Värm vattnet till 37 grader. Häll över den smulade jästen, lite i taget, och låt den lösa upp sig ordentligt. Blanda i olivolja, salt och ev brödkrydda av smak. Till exempel fänkål. Blanda i mjöl. Inte allt på en gång. Spara ... till efter jäsningen. Lägg över lätt fuktig bakduk och låt stå i några timmar. Har du tid kan du putta ner degen lätt i bunken igen och fortsätta jäsa i några timmar. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord (i mitt fall diskbänk) och knåda ev i mer mjöl om degen är alldeles för kladdig.
Här är dock mitt kritiska moment när jag ska baka. Det är så lätt att ta i för mycket mjöl och då blir både bullar och bröd för torrt. Det beror alltså inte alltid på ugnsvärmen eller tiden i ugnen utan snarare på mängden mjöl i förhållande till degvätskan.
Dela degen i jämna bitar (jag brukar väga varje bit) och rulla med lätt hand till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i ca 30-45 minuter. Grädda i ca 13-15 minuter i 225 grader. Låt svalan på galler och under bakduk eller ät med detsamma! Hemmagjort sylt/marmelad är inte helt fel att sprida över en skiva ost ;-)



Smaklig frulle!


(men det här är inte sant!? Jag började inlägget den 26 september!!! Hur i hela fridens namn gick tiden så fort tills nu? Nästan på pricken en hel månad senare... jag skäms)


tisdag 19 oktober 2010

Tid för fokustid


Idag för ett år sedan hade jag en rättvisemärkt morgonfika här på bloggen. Under några veckor nu i oktober/november brukar det vara så kallade fokusveckor för Rättvisemärkt. Eller ja, den svenska organisationen bytte tidigare i år till det internationellt namnet Fairtrade. Tidigare år har jag varit särskilt engagerad under fokusveckorna. Förra året jobbade jag t ex i butik och bjöd på choklad vid ett par tillfällen. Stod också på stora Coop i Sisjön och bjöd på Rättvisemärkt kaffe och muffins som Eguale tagit fram på själva fikadagen. Om jag inte minns fel hade självaste Bananas* visning i Göteborg under den perioden och där bjöds det på rättvisa bananer och choklad.

I år är det dags för den stora Fairtrade Challenge den 27 oktober nästa vecka. Målet för Fairtrade var 150 000 registrerade deltagare för fikan och idag tisdag den 19 oktober är det 281 850 (antalet ökade visst med över 300 deltagare under tiden jag skrivit på detta inlägg) fikadeltagare registrerade! Se här var du hittar en fika nära dig eller arrangera din egna hemmavid, med grannarna, i skolan, på jobbet, i föreningen eller var du vill.


Vill du bara göra något extra för dig själv och de dina föreslår jag att du brygger lite Fairtradekaffet och prövar mina chokladmuffins delux som är bakade med flera fairtradeprodukter. Vill du också passa på att förkovra dig kring Fairtrade så kan du läsa här vad jag skrev inför Nordic Fairtrade Challange förra året, eller Om Fairtrade på deras hemsida.



*redigerat inlägg 22/10 då jag lagt in bild som inte gick då inlägget skrevs p g a blogger som hade ngt jobb på gång.

tisdag 12 oktober 2010

Snabb och enkel rödbetssallad


Mellanmål, sallad, kvällsmat "side dish" eller vad du vill. Snabbt och enkelt är det i alla fall. För en del år sedan hittade jag ett recept på ett veganskt alternativ till rödbetssalladen på julbordet. De två huvudingredienserna var rödbeta och syrligt äpple, smaksatt med apelsin och kanel. Och på den vägen är det. Alltså smaksättningen går ju att ändra i det mest oändliga. Här kommer en variant med pepparrot. Rödbetor och pepparrot är riktigt gott tycker jag.


Snabb och enkel rödbetssallad

En råriven rödbeta
Ett rivet äpple, gärna syrligt
nån tsk riven pepparrot
en skvätt neutral olja
salt
ev apelsin- alt. citronjuice

Skala rödbetan och äpplet. Riv grovt. Blanda alla ingredienser med en gaffel. Salta och droppa i lite juice från en apelsin eller citron om du gillar det.


Smaklig spis!

söndag 10 oktober 2010

Dyra droppar


Hur kunde jag missa? Nu börjar dokumentären Dyra droppar på SVT. Och inte handlar den om varken sprit eller parfym utan helt enkelt vatten! För nästan exakt ett år sedan skrev jag här om filmen Tapped, vilken är filmens originaltitel. Galet nog är jag bara så trött och extremt ofokuserad att jag inte orkar titta nu. Vad är alla mina gamla videoband?? svt play i all ära men vissa godbitar som den här och andra grymma dokumentärer visar de inte där. Då skulle det varit guld värt att ha ett videoband (och nä, jag har ingen inspelningsbar DVD).

Trots att jag har många hjärtefrågor vad gäller mat, miljö, barns rättigheter, mänskliga rättigheter och så vidare kan jag inte komma ifrån det faktum att vatten förmodligen är min absolut största angelägenhet. Utan vatten inget liv. Enligt dokumentären är 40 % av allt flaskvatten in USA filtrerat kranvatten. Kranvatten vilket tillverkarna gärna hävdar är källvatten. Vill ni veta mer finns fler inlägg här i bloggen som t ex detta Värme, törst och vattenflaskor eller Tillgång till vatten - en mänsklig rättighet och så ett inlägg påbörjat i LA förra året och Earth Water.


Missade ni Tapped ikväll så missa inte repriserna på Kunskapskanalen längre fram i veckan!

Onsdag 13 okt 2010 kl 23.00
Fredag 15 okt 2010 kl 21.00

Det skiftar nu

Förutom ett par kalla dygn i september har vädret hittills varit alldeles ljummet. Knappt ens på morgonen är det sådär bitande kallt. Det har gått flera veckor sedan de gula löven började singla ner utanför fönstret men det var först igår jag upptäckte att det faktiskt blivit höst. Det är gult, brunt och så gnistrande rött på träden. Mycket är trots allt fortfarande grönt och jag åt faktiskt stora röda smultron från min lilla odlingslott igår. Tydligt är dock att det nu börjar skifta. Skifta i färg. Skifta i ljus. Skifta i humör. Skifta i livet skulle jag gärna vilja lägga till om det nu var så men den punkten får vänta ett tag till.

Och så är det ljuset. Cykellampor tillhör numer den dagliga packningen. Särskilt i träningsväskan. Nu är det bara en tidsfråga innan de måste sitta på cykeln redan på morgonen. Från och med nu är det också så att jag måste ha fönsterglasögon på mig också. Jag har alltså fått ett "stenskott" på hornhinnan. Inget jag rekommenderar. Bedövning, skrapning på ögat, salva och lapp. Skönt att det inte var värre men hjälp vad vingligt och ofokuserat det blir med bara ett öga. Längtar tills kuren med antibiotikasalvan är över.

Efter en hyfsad snabb genomgång i mitt digitala fotoalbum går det fort att konstatera att oktober är min favoritmånad att fotografera utomhus. Knallblå himmel och färgsprakande träd och buskar. Kan inte bli bättre. Nästan på dagen förra året blev det en rundvandring där jag bor för att föreviga de knallröda och nästan självlysande löven. De är så vackra att jag nästan inte vet vart jag ska ta vägen. Det är precis nu jag önskar att jag var en riktig fotograf...


Trevlig oktober önskar jag er alla mina läsare!




torsdag 7 oktober 2010

kakbokstavslek


Denna dag var tänkt att vara fylld med jobbletande och ansökningsskrivande och träning mitt på dagen och brödbak. Men ack. Den började med det tyngsta huvudet, påminde lite om baksmälla, och sen var det redan eftermiddag. Sitter fortfarande i mjukiskläder, brände lunch/middagen (har jag berättat att jag inte har någon fläkt?) och nä, inspirationen dröjer idag verkar det som.
Den enda ansökan jag fått ihop idag är den på bilden ovan. Vad tror ni? Skulle den inte vara tillräckligt kreativ och "stå ut i mängden"? Känns som det lika gärna kan kvitta nu. Är så urbota trött på att söka jobb och funderar seriöst på att testa den...

(fattas ett G i första ordet och två G i sista)

Om man dessutom sitter med salva alternativt lapp för ögat, kan man ju alltid pyssla med dessa små Bragobokstäver. Vet inte om jag redan ätit upp G:na eller om de helt enkelt inte fanns med i paketet. Det var iaf ovanligt många Å:n och Ä:n. Asken jag köpte är döpt till "Hur funkar allt?" och kanske finns det andra bokstäver i de två andra askarna. Någon som vet?

"Brago Bokstavskex passar utmärkt för dig som tycker om att leka och som inte alltid vill ta livet på dess fulla allvar."
Ja, de funkade bra som tröst efter ögonskrapningen i alla fall och idag till kaffet. Snart dags att ta tag i allvaret igen.


See ya!

tisdag 5 oktober 2010

vegan, vegetarian, lakto-ovo-vegetarian och "riktiga rätter"


Men allvarligt? Jag blir tokig! Läste i höstas (eller snarare för ett par år sedan då jag visst påbörjade denna post - 13 september 2008!) ett längre reportage i Västsveriges största morgontidning som fick mig att resa ragg. Artikeln var förvisso intressant och vad som fick mig att gå i taket den dagen var inte den stora feta rubriken Helena är vegetarian utan snarare påståendet längre ner i faktarutan, som klargör att Helenas favoritmat är fisk och skaldjur!!!! Men då är man väl ändå inte en vegetarian om man äter djur som dödats innan man stoppar det i munnen? Fiskar är väl djur? Skaldjur? Bara namnet i sig talar sitt tydliga språk.
Kanske var det kommentaren "Kul när vegetariska rätter blir just en riktig rätt" vilken jag läste nyligen (närmare bestämt i april 2010) som nu fick fart på mig att fortsätta skriva på denna post. Vadå riktig rätt? Vem bestämmer vad en riktig rätt är? Är det en köttbit, sås och potatis? Och hur är det med en så enkel sak som spagetti och köttfärssås? Är det ingen riktig rätt om man istället för köttfärs använder enbart grönsaker till såsen? Äh, så fjantigt. Visst, jag lagar inte Canard a l'Orange, biff bourgogne eller havets wallenbergare men visst kan jag ugnsbaka, koka och marinera, steka vegetter, plättar och rårakor och mycket mycket mer med bara grönsaker.

Så, apropå att det var vegetariska världsdagen den 1 oktober, känner jag att jag bara måste få ur mig denna text och dela med mig.
En vegetarian är en person som inte äter kött. Vare sig det är nöt, gris, fågel, fisk, skaldjur eller någon typ av kött alls. Skälen kan vara många. Till exempel av etiska, religiösa, miljö- eller hälsomässiga skäl. Däremot äter de flesta vegetarianer produkter som härleds från djur som t ex mjölk, ost, ägg, honung och till och med gelatin. Det vill säga en lakto-ovo-vegetarian. Lakto kommer från latinets lac/lacte som betyder mjölk och innefattar därav även smör, grädde, ost och alla produkter som tillverkas av mjölk. Ovo/ovum kommer också det från latin och betyder ägg. Fullfjädrade veganer däremot äter inget djurrelaterat överhuvudtaget. Inte ens honung.

Själv äter jag oftare veganmat än lakto-ovo-vegetariskt. Under långa perioder har jag ätit helt och hållet vegan men kan inte riktigt ta till mig veganmaten till fullo. Dels har det att göra med palmoljan som jag tidigare skrivit om. Enligt Greenpeace menar man på att dagens efterfrågan på palmolja har lett till att det skövlats stora regnskogsområden i b la Sydostasien. Redan nu, innan man börjar använda palmolja som drivmedel, är tillverkningen av palmolja en av de främsta orsakerna till den permanenta förlusten av regnskogar. Vid avverkningen av skogen släpps det ut mängder av koldioxid vilket i sin tur bidrar till ökad växthuseffekt.
Som den människorättsförespråkare jag är måste jag därför säga att jag känner mig kluven till många veganska matalternativ.

Kanske har det även med hälsoaspekten att göra? Svårt att äta mager veganmat tycker jag. Eller egentligen inte. Det är väl mest när det kommer till ersättning och alla tarvliga försök till att äta mat som l i k n a r kött (mer om det lär komma här framöver) som innehållsdeklarationerna blir mer och mer komplicerade. Och jag som älskar att baka höll under en period på att baka enbart veganskt men alltså, nä. Där går gränsen. Jag köpte t ex ett paket med äggersättning men har aldrig kommit mig för att öppna det ens. Enligt innehållsdeklarationen verkar det dock inte vara några konstiga ingredienser; potatisstärkelse, tapiokamjöl, vegetabiliska bindemedel metylcellulosa, kalciumkarbonat, citronsyra. Men varför koka ihop den blandningen istället för ägg?

Det blir bara frukt och grönsaker kvar då till slut. Likt frukterianerna nästan. Som tur är är jag inte glutenallergiker så kanske är det dags för mig att lära mig laga seitan. Dessutom är veganska alternativ till t ex ost och pastej hiskeligt dyra. Men vad gör väl egentligen det, när äpplena kostar 24:95 kr/kg? (jorå, det var en nyhet då, för snart 2 år sedan när jag började detta inlägg och de svenska äpplen som börjat komma till affärerna. Tyvärr är priset fortfarande lika rykande aktuellt).

Klar är ändå att jag allt mer inkluderar ägg (är dock lite av en äggperiodare) smör i min kost. Äter fortfarande sojayoghurt och bara någon gång då och då köper jag en liten ask keso och dricker helst mitt kaffe med en liten skvätt mellanmjölk i. I stort består dock min kost av frukt, grönsaker, rotsaker och så potatis, ris och pasta av olika slag.
Jag kan bara önska att fler vågar ge sig på att tillaga grönsaker mer än bara skära upp till en sallad. Att fler vågar ge sig på alla fantastiska rotsaker som just nu fyller hyllorna i butikerna, i saluhallarna, i stånden på torgen och inte minst hos Bondens egen marknad.




Related Posts with Thumbnails