fredag 29 juni 2012

Linssallad, ugnsrostad färskpotatis och smetanasås

 
Så var det redan juni igen.Tre helger har redan hunnit passera och snart är det till och med juli. Trots att jag inte bry mig sådär särskilt mycket om vädret, det blir ju som det blir ändå, så är det inte mycket till sommarvärme att tala om. Första helgen på årets första sommarmånad var solig och fin och trots att kalla isvindar svepte över oss var det dags att ge sig på sommarens absoluta goding - färskpotatisen. Till den ugnsrostade färskpotatisen med rabarber gjorde jag en kall röra av:

Smetana
hemmaodlad gräslök och dragon
salt
svartpeppar

Dessutom blandade jag ihop en sallad av:

nykokta belugalinser
skivade rädisor
hyvlad morot och 
en grön bladmix (bladspenat, rucola, röd mangold och mâchesallad)
Droppar av valnötsolja och granatäppelsirap. 
Salt och ev örtkryddor (t ex oregano/mejram/timjan)


En dag tidigare i våras då jag hängde på Twitter så fladdrade @FontanaFood förbi med en ny produkt som jag tyckte lät superdupergod. Genast började jakten på den. Jag letade och letade i den ena mataffären efter den andra men utan resultat. Plötsligt en dag i sena maj så fanns den där. Den jag letat så febrilt efter. Bäst av allt i denna måltid blev alltså, förutom den förträffligt goda ugnsrostade potatisen med rabarer, Fontanas nya Gårdshalloumi av får- och getmjölk! Jorå, den var precis sådär god jag föreställde mig den. Inte riktigt så hård som den vanliga men heller inte så mjuk som Halloumi Orginal, en ny(gammal) produkt i nylanserad förpackning, som smälte för mycket i stekpannan. Sältan känns till en början något mildare än av vanlig sort men är inte mindre salt för det. Ja, nä, att beskriva smaker är inte min starka sida men när jag slår till och unnar mig lite ost igen så kommer jag definitivt köpa en ask Gårdshalloumi från Fontana.


Smaklig spis!


***

Ursprung: 3 juni 2012 (11 juni)

onsdag 27 juni 2012

Fläderparfait

 
Det var ju detta med fläder. Jag har varit ute på jakt. Dock inte i hela stan för det finns trots allt en del i mina hemtrakter. Men väl ute så tvingas jag gång efter annan inse att jag är för kort. Jo. Är inte fläderbusken ansad som ett träd, växer syrenbuskar och annat framför/under/omkring och de eftertraktade blomställningarna svajar högt där uppe i det grå.
Men så råkade jag förbi en enrom fläderbuske vars blommor på ena sidan var onårbara men på den andra sidan... där var busken redan "slaktad". Ja ja. Vid närmare eftertanke har jag varken ork, lust, utrymme eller material för att fixa och dona med alla fläderblomsställningar, tappning och annat. Uppenbarligen finns det ändå andra som tar vara på fläderblommorna. Jag nöjer mig så länge med fläderblomssaft från Brunneby musteri.
Däremot ska jag bjuda på ett (bildlöst) recept dit det behövs koncentrerad fläderblomssaft. Inspirerad av menyn jag gjorde på min recept-på-en-matblogg-debut, med bl a kokosparfait och chiliblodgrape, så gjorde jag till Födelsedagsfesten istället en parfait med fläderblomssaft. Av den absoluta tystnaden att döma, som uppkom då gästerna serverats efterrätt, samt skrapandet av tallrikarna, tar jag som ett gott tecken på att flädersaft funkade minst lika bra som kokoslikör.


Fläderparfait
6 pers

4 äggulor
3/4 ? florsocker
3/4 ? fläderblomssaft (outspädd)
4 dl vispgrädde

Vispa äggulorna och florsockret. Tillsätt den outspädda fläderblomssaften. Vispa grädden hårt och vänd i äggblandningen. Klä en avlång bakform med gladpack och fyll med smeten. Låt stå i frysen över natten.
Servera tillsammans med t ex en annan Åsas saffransapelsin eller varma hallon.


Smaklig efterätt!

***


måndag 25 juni 2012

kidneybönshommus

Kidneybönor i blöt
Det är ingen hemlighet att jag blötlägger och själv kokar de flesta bönor jag äter. Sällan handlar jag på burk. Eftersom det tar sin lilla tid så gör jag såklart flera deciliter åt gången. Vanligtvis lagar jag sedan mat att frysa in i lunchlådor eller så fryser jag helt enkelt in 100-gramsportioner med de kokta bönorna. Perfekt att ta fram vid senare tillfälle och pytsa i vad det nu kan vara för grönsaker som steks i pannan. Ibland händer det dock att jag låter en skål med kokta bönor bli kvar i kylen med tanken att "de kommer gå åt i veckan". Av outgrundliga anledningar gör de inte alltid så. Borde lärt mig vid det här laget.
För att undvika missöden och eventuellt kasserande av möglig mat händer det faktiskt att jag förekommer mig själv. Jodå, även jag har mina ljusa stunder.
Så det är bara att ta fram den älskade handmixern, riva av ett nummer, och vips har man gjort sig lite hummus. I det här fallet kidneybönshummus.
Ingredienserna är få:
kokta bönor (vanligtvis kikärter)
thahini
pressad citron
vitlök
spiskummin
salt
(olivolja)

Och ja, jag höftar med måtten! Det vill säga att jag tar lite efter mängden kokta bönor det handlar om. Smakar av. Pytsar i lite mer av vad jag tycker saknas. Tidigare har jag även gjort rödbetshummus och om ni vill ha idér på smaksättningar för er egen hummus så ta en titt hos de här hummustillverkarna jag råkade på idag.
Oavsett bönor och smak tycker jag det är gott på en skiva bröd, t ex som kvällsmat ihop med en kopp te. Eller på tortilla som toppas med t ex skivor av tomat och avokado innan den rullas ihop. Utmärkt mellanmål/pickninckmat. Beroende på hur fast eller lös du väljer att göra den så går den också bra till råa som rostade rotsaker. Håller ett par dagar (till) i kylen. Om inte annat går hummusen åt fortare än de kokta bönorna i skålen.


Smaklig spis!

***

torsdag 21 juni 2012

Flädertider

Det kan väl inte vara annat än på Paradisgatan det växer fläder? Godaste saften ever - fläderblomssaft. För övrigt är jag väldigt restrektiv när det kommer till söta drycker. Inte för att jag inte gillar socker (för det gör jag juh) men saft, juice och läsk dricker jag i princip aldrig längre. Som liten var jag kräsen när det kom till saft och drack företrädelsevis hallonsaft, mammas hemmagjorda svartvinbärssaft (och rödvinbärssaft fast den av svarta vinbär var godare!) och flädersaft. Jordgubbssaft gick fetbort.
Idag är fläderblomssaft mer eller mindre det enda i saftväg jag dricker. Fast då gärna tillsammans med is och vodka ;-)  Det händer även att jag köper hem tranbärsjuice och granatäppeljuice. Även dem går bra ihop med is och alkohol men mest ingår de i mina smoothiesar.
Dessvärre har jag inget fläderträd i krokarna dit jag når blommorna. I stadsnära områden verkar de bara växa på toppen av träden (eller så kan det vara så att jag inte är särskilt många äpplen höga över vattenytan). Eftersom jag inte känner mig helt bekväm med att kånka omkring på en stege och försöka smygknycka fläderblommorna, så jag lämnar flädersaftskokandet därhän.

Men visst finns ni där ute som har egna fläderträd?


***


fredag 15 juni 2012

Gazpacho med kryddstekta majrovor och tomater

När det kommer till mat finns det såklart alltid nya saker att laga, smaker att blanda, såser att koka och bönor att purea. Som vanligt när jag får för mig att göra något jag aldrig gjort tidigare saknar jag ofta en eller ett par ingredienser. Så även nu. Nu* när jag plötsligt fick för mig att göra gazpacho hade jag inte alla ingredienser hemma. Det fick duga med tomater, gurka, vitlök och buljong. Vanligtvis ingår även paprika och lök. Mixade med en vanlig mixerstav och tycker det var för mycket "skal" från både tomaterna och gurkan så jag bestämde mig för att sila soppan men sparade grönsaksköttet.
Kunde ändå inte riktigt bestämma mig om den slutliga konsistensen. Därför blev det ett par glas med en len och slät soppa och en sista skål med rubbet. Vid en närmare efterforskning och läsande av recept inser jag att gurkan ska skalas och tomaterna skållas. Det där med tomaterna visste jag egentligen men av ren lathet struntade jag i det momentet. Bröd är heller inget jag lockas så väldigt av att blanda i och rostade istället ett par skivor rågsurdegsbröd i stekpannan efter att grönsakerna var klara. Och en tunn soppa är inget jag står mig på för en dag så därför blev det lite extra grönsaker till.



Gazpacho a la Åsa med kryddstekta majrovor och tomater

3 röda tomater
1/2 gurka
3 vitlöksklyftor
5 dl grönsaksbuljong

2 kokta majrovor
en näve blandade cocktailtomater
olivolja
örtkryddor av eget val (t ex dragon, oregano, citrontimjan m.fl.)

1-2 skivor rågsurdegsbröd

Mixa tomater, gurka och vitlök i grönsaksbuljongen. Har du tid och ork så kan du istället skålla tomaterna, som du låter svalna ordentligt, och skala gurkan innan de mixas med buljongen. Beroende på din personliga smak så sila eventuellt mixen från skalen.

Fräs sedan majrovorna och ett gäng cocktailtomater i olivolja. Krydda med salt, svartpeppar och en mix av örtkryddor. Stek till sist en eller två skivor surdegsbröd i oljan och kryddresterna från grönsakerna.


Smaklig spis!

***

* Inlägget påbörjades 30 juni 2010. Soppan lagades 28 juni då bilderna är tagna. I dessa höstlika tider (nja, det kanske är att ta i men i morse visade termometern bara 6-7 grader och det är 15 juni!) lockar nästan en krämigare, mustigare och varm soppa.

söndag 10 juni 2012

Ugnsrostad färskpotatis med rabarber


Nypremiärerna av vårens primörer avlöser varandra nu i rasande fart. Senast i raden gjorde årets första färskpotatis entré i Miss Meisters kök. Otippat nog blev det inte min annars klassiska ljumna potatissallad med gurka och kapris, utan ugnsrostade de små raringarna med rabarber. Jorå. Rabarber och potatis visade sig vara en alldeles förträfflig kombination.Jag har gjort ovanligt lite sötsaker av dem i år, i princip bara rabarberpaj i portionsformar och ingen marmelad, kräm el dyl, och blev mer sugen att använda rabarbern i maten istället. I kall sallad är inget nytt men efter detta experiment har jag bara fått mersmak av rabarber i varm mat.
För ett par veckor sedan hittade jag i Två Dagar (lördagsbilagan till Göteborgs-Posten) ett recept på bland annat potatis och rabarber. Dock även med kött i. Senare i veckan dök fler potatisrecept upp i dito tidning på klassisk potatissallad, serverad med Crème fraiche och gräslök. Det hela föll sig därmed på så vis att jag, som vanligt, utan större koll på vikt och mått kokade ihop en egen soppa.
Trots att det fortfarande växer och frodas rabarber ute i min odlingslott, är kanske den allra intensivaste rabarbertiden redan förbi men kommer ni över några rabarber kan jag å det varmaste rekommendera denna rätt.

Ugnsrostad färskpotatis med rabarber
2 port

500 g färskpotatis
200 g rabarber
1 msk rörsocker
olivolja (eller rapsolja)
flingsalt
svartpeppar

Tvätta färskpotatisen och koka ca 5 min. Använder du större potatisar så dela dem gärna till mindre bitar. Häll av vattnet och låt ånga av sig en stund. Tvätta och skär under tiden rabarbern i skivor. Blanda med en matsked socker. Häll över olja och potatisen i en ugnsfast form. Blanda i de sockrade rabarberskivorna. Salta och peppra. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Servera med t ex lins- och vattenmelonsallad. 


Smaklig spis!

***

lördag 9 juni 2012

Citronkakor


För en tid sedan fick jag möjligheten att införskaffa mig mitt första (och enda?) nummer av mattidningen Jamie Magazine. Närmare bestämt nummer 28 april/maj 2012; The Italian Issue. Trots en del kött så bjuder Jamie som vanligt på mycket grönsaker men av en outgrundlig anledning fick jag för mig att baka hans Lemon Biscuits. Enligt receptet ska det bli 20-30 kakor men då jag fick ut fler än 40 så undrar jag lite över storleken på dem i tidningen. De måste helt enkelt vara modell större. Inget för mig när det kommer till torra småkakor.

Kakorna innehåller både vanligt strösocker och ljust mjukt socker. Till saken hör att jag varken hade ljust muscovado, farin eller annat mjukt socker hemma än mörkt muscovadosocker. Den första omgången med kakorna blev därmed lite kolaaktiga i smaken. Så råkade jag ha dem lite väl länge i ugnen också så de fick tyvärr en lätt bränd smak. Det fick helt enkelt bli till att göra ytterligare ett försök. Då med nyköpt ljust muscovadosocker. I Jamies recept finns inget salt men jag brukar av sed och ohejdad vana slänga i en nypa salt när jag bakar sötsaker.


Citronkakor a la Jamie
ca 40-45 st

170 g smör
300 g vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
125 g strösocker
125 g ljust muscovadosocker
1-2 krm salt
3 citroner (zest av alla tre samt juice av en)


Smält smöret och ställ åt sidan. Tvätta citronerna ordentligt och riv zest av alla tre. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt det smälta smöret, citronzest och den pressade citronjuicen. Blanda ihop allt till en smidig deg. Själv använder jag bara en gaffel men det går säkert lika bra att göra i en matberedare/mixer.
Låt vila en stund i kylen.
Rulla sedan bollar av ca en matsked deg och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 180 grader ca 10-12 minuter, eller tills de är guldbruna.


Smaklig fika!

***

fredag 8 juni 2012

Sallad av kålrabbi och citrus


Grapefruktens tid är kanske inte över (då de finns året runt i butikerna) men den, likväl som övriga citrusfrukter, uppmärksammas inte lika mycket nu under sommaren då vi istället välkomnar jordgubbarna, vattenmelonerna, bigarråerna, de färska aprikoserna och inte minst de efterlängtade nektarinerna!
Men om nu värmen kommer åter blir vi alltmer angelägna om att äta sval mat, till skillnad från tröstmatens risotto jag bloggade om nyss, och då är denna enkla saftiga sallad god till lunch, mellanmål eller tillbehör till det grillade.
En saftig och frisk sallad gör du på en apelsin, en grapefrukt och en kålrabbi.

Saftig sallad av kålrabbi och citrus
1 port

1 apelsin
1 pink grape
1 liten kålrabbi
flingsalt
olivolja
ev granatäppelsirap/vinäger

Skala kålrabbin och riv grovt. Skala och fileea apelsinen och grapefrukten. Det vill säga att du skalar och skär ut hinnfria klyftor av dem. Blanda ingredienserna i en skål. Ringla över lite olivolja. Salta. Skvätt eventuellt över några droppar granatäppelsirap alt. granatäppelvinäger/hallonvinäger.

Vårsol i Miss Meisters kök

Smaklig spis!

***



Ursprung: 14 april 2012

torsdag 7 juni 2012

Risottokväll


Det har inte varit en särskilt varm vår i år, men vår har det trots allt varit. Så vid Kristi Himmelsfärdsdagen och påföljande helg hände något och graderna steg markant under veckans sista dag. Plötsligt var det högsommarvarmt. Men säg det som varar för evigt. Redan under pingsthelgen började det svalna av något och veckan som följde verkade vara hämtad så när som ifrån istiden. Jo, kyliga isvindar svepte över stan och fredagen den 1 juni, första dagen på sommaren, satt vantarna åter på fingrarna då jag cyklade iväg på morgonen. Väl hemma igen på eftermiddagen kröp jag ner i ett varmt bad och bjöd sedan mig själv på så kallad "comfort food", tröstmat. Gärna mjuk, lättuggat och kaloririk. Risotto ingår definitivt i min tröstmatsrepertoar.

Så trots att risotto kanske inte är den vanligaste sommarmaten, såg jag alltså inget annat att göra denna fredagseftermiddag då vindarna trängt i genom märg och ben än att koka just en risotto. För att inte helt tappa greppet om att det trots allt hunnit bli sommar igen, så vände jag i några sparrisstänglar som fanns kvar i kylen och kokade med små morotstärningar än den annars vanligare stjälksellerin.
Trots att jag förhållandevis ofta äter risotto är det inget jag bloggat särskilt mycket om. Här finns en skafferirisotto, (gjord på Avorioris), och en supergod risotto med rostad paprika samt Senast i raden blev det risotto med svamp och morötter. och var jag har gjort av receptet med den rårivna rödbetan i vet jag ej. Kanske finns det fortfarande bara kvar i huvudet på mig och i den ofantligt stora bildsamlingen i datorn... 
I princip utgår jag alltid från Jamie Olivers basic risotto recipe och ändrar måtte då jag sällan kokar till 6 personer, använder endast grönsaksbuljong och fyller ut med rödbetor, edamamebönor, ärtor, sparris, svamp eller vad jag nu kan vara sugen på. Kombinationerna är oändliga!


Smaklig spis!


***



Ursprung: 1 juni 2012

Related Posts with Thumbnails