onsdag 30 januari 2008
Ordlös onsdag
måndag 28 januari 2008
Jordärtskock- och palsternacksoppa
Hittade ett recept på en jordärtskocksoppa i en tidning förra veckan. Nu var det visst fisk och räkor inkluderat vilket jag helt uteslutit. Jag har inte kokat buljongen ens med räkskal i. Vitt vin skulle det vara också vilket även det är uteslutet. Det har å andra sidan inte att göra med om huruvida jag dricker vitt vin eller ej men hade inget hemma. Det ösregnade ute och jag hade ingen större lust gå iväg då till Systemet, bara för 2 dl vitt vin. Däremot har jag lagt till en palsternacka. Lite modifierat blev det till slut såhär:
Jordärtskock- och palsternacksoppa
4 port
1 gul lök
1/4 purjolök (vita delen)
10g smör
1,2 liter vatten
6 vitpepparkorn
300 g skalad jordärtskocka
100 g skalad palsternacka
1 syrligt äpple
salt
Hacka löken fint och smält tillsammans med lite smör i en stor kastrull. Slå i vatten och vitpepparkornen. Koka upp och sänkt värmen för att låta sjuda i 10-15 minuter. Skala och skär under tiden jordärtskockorna och palsternackan i skivor. Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Sila buljongen och lägg i rotsakerna och äppelklyftorna. Koka upp och sjud i ca 20 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt och mixa och soppan är färdig. För en tjockare och krämigare puréliknande soppa minskar du antingen på vattenmängden eller ökar på vikten av jordärtskockor och palsternackor.
Smaklig spis!
lördag 26 januari 2008
Quinoafest idag lördag mellan kl 13-22!
Bor du i Göteborg eller är i krokarna och inte är upptagen av den pågående Göteborg International Film Festival så ta dig en sväng till Viktorahuset (Hagabion), Stora salen för dagens Quinoafest! Boliviagruppen, Alternativ Handel, Fri Film och Folkuniversitetet med flera anordnar enquionafest för stöd till bolivianska quinoabönder. Kl 15:00 hålls det föredrag och redan halv tre utlovas det barnaktiviteter. Resten av eftermiddagen och kvällen är full av mat, musik och dans.
Så, trotsa nu ösregnet och kom in i värmen! Vi ses snart!
fredag 25 januari 2008
Muffins med kastanjemjöl och zucchini
Så var det då dags för lördagsgodis igen. Initiativtagare Brazilian Linda drog igång lördagsgodis under förra året. Mot slutet var det inte så många som lämnade bidrag. Kanske inte helt otippat då det började dra ihop sig mot jul och allt. Men nu är det nytt år och nya tag och lördagsgodis är åter ute i cyberspace. Brazilian Linda har valt zucchini som årets första lördagsgodisingrediens.
Jag som för en gång skull var tidigt ute och har redan bakat men har dessvärre inte hunnit skriva här tidigare. Kanske är det försent att lämna bidraget till svenskan i Brasilien men det må så vara. De här muffinsarna smakar gott fast det inte är lördag ;-)
Muffins med kastanjemjöl och zucchini
ca 20-25
1 zucchini, ca 300 g
100 g smör KRAV
3 ägg KRAV
2 dl socker KRAV
1½ dl mjölk KRAV
120 g vetemjöl KRAV
100 g kastanjemjöl, ekologiskt
2 tsk bakpulver
1 tsk fänkål, malen
1 tsk anis, malen
½ tsk chili
Tvätta och hyvla några skivor att spara till garnering innan du river zucchinin grovt. Smält smöret och vispa under tiden ägg och socker pösigt. Rör ner det smälta smöret och mjölken i äggsmeten. Mät upp mjöl och kryddor och sila ner i de blöta ingredienserna. Blanda och rör till sist ner zucchini. Smeten är nu ganska lös. Fyll muffinsformarna inte mer än till hälften så smeten inte rinner ut. Har du formar i annat material än papper kan du säkert fylla lite mer. Garnera med de hyvlade zucchiniskivorna. Grädda i mitten av ugnen på 200-225 g i ca 10-15 min. Min ugn är inte helt ok varför jag ibland får ha lägre grader och lite längre tid för att inte bränna ytan bara.
Jag gjorde 20 muffinsar och men hade smet över som jag hällde i en liten (12x16 cm) ugnsfast form som jag oljat och ströat med kokosflingor. Den fick stå inne i nästan 25 minuter. Kakan smakade smaskens varm med Lejonet & Björnens Italienska vaniljglass till :)
Smaklig fika!
torsdag 24 januari 2008
Palsternacka, fräst med vinäger och limehonung
Palsternacka brukar jag använda ihop med morötter och lök, eventuellt lite kokosmjölk och så in i ugnen. Men nu på senaste tiden har jag tillagat palsternackan på flera andra sätt. Och idag kommer ett ytterligare ett av dom. Superenkelt dessutom!
Fräst palsternacka med vinäger och limehonung
1-2 port
1 stor palsternacka, KRAV
rapsolja, KRAV
ca 1-2 cm röd chili
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk limehonung KRAV (går bra med vanlig honung också)
flingsalt
vitlöksgräs
Skala och skär palsternackan i strimlor. Hetta upp oljan i stekpanna. Fräs strimlorna på medelvärme och rör om tills de börjar mjukna. Skär en liten bit av en röd chili - så mycket du tål! - kärna ur och skär bort det vita. Hacka den fint och rör ner den tillsammans med limehonung, vinäger och flingsalt i pannan. Låt puttra en stund. Strö över hackad vitlöksgräs på slutet. Servera till sojakorv eller en brynt strimlad vegburgare och fullkornspasta.
Smaklig spis!
tisdag 22 januari 2008
En riktig höjdare
Jag vet, jag vet, det här handlar inte om mat. Men som den Rädda Barnenaktivist jag är måste jag ju bara, lite sent dock, tala om att självaste Charlotte Petri Gornitzka, Rädda Barnen Sveriges generalsekreterare, ska gå och bli högsta chef för International Save the Children Alliance! Som första svensk och som första kvinna på posten ska hon fortsätta sitt arbete med att främja barns rättigheter världen över.
Save the Children Alliance är en paraplyorganisation för 28 Rädda Barnenorganisationer världen över som är verksamma i 120 länder.
Äppel-och päronsallad med pepparrot
Idag väntas finbesök hit till Göteborg. Jorå, självaste Al Gore är på intågande och ska motta Göteborgspriset för hållbar utveckling. Det är ett internationellt pris för att uppmärksamma insatser för hållbar utveckling. Kriterierna tycker jag är lite enkelspåriga och teknikinriktade. Jag tillhör ju å andra sidan inte heller den nyfrälsta grupp "miljömedvetna" som enbart litar till att teknisk innovation ska lösa jordens alla miljöproblem och minska fattigdomen i världen. Men det är en helt annan debatt än den här som främst handlar om mat.
För att fortsätta på salladstemat kommer här en salladsvariant på frukt. Dock inte som söt efterrätt utan en sallad du absolut kan inleda både lunch och middag med. Hittade så fantastiskt fina röd päron av sorten Anjou. Jag kunde helt enkelt inte motstå dom. De var liksom mahognyfärgade och jag har aldrig sett något liknande tidigare. Min hallonvinäger, inhandlad i franska butiken belägen i en källarlokal på Södra Larmgatan, är en av de absoluta ögonstenarna i köket. Några stänk av den får vilken sallad som helst att smaka det där lilla extra :)
Äppel- och päronsallad med pepparrot
äpple, syrligt
päron, röd anjou
färsk pepparrot
hallonvinäger
flingsalt
Tvätta frukten ordentligt. Dela och kärna ur. Skär i skivor eller tunnare klyftor. Lägg upp på tallrik och riv färsk pepparrot över. Lite flingsalt och några stänk hallonvinäger och salladen är klar.
Så var det ju granatäppelkärnorna då. Helt valfritt såklart. De ger dock en spännande textur till salladen då de har en lite hård kärna innanför det lysande röda, krispiga och saftiga fruktköttet.
Smaklig spis!
måndag 21 januari 2008
Morot- och apelsinsallad
Det har visst blivit en del rödbetor här på bloggen. Och igår gjorde jag ytterligare en variant. Kokade skalad och tärnad rödbeta som jag sedan smaksatte med lite balsamico, rapsolja, salt, färsk koriander och rostade pinjenötter. En skiva grillad halloumi skulle nog suttit fint till men det blev bara en bit bröd. Och mer rödbetor lär det bli men inte idag.
Nu är det ny vecka, nya äventyr, och förhoppningsvis ny mat. Har en del sallader på lager. Jag är inte så förtjust i vanlig grön sallat som ofta är lite för beska för att falla mig i smaken. Därför använder jag hellre bladspenat, mâche, mangoldskott och så vidare istället som de gröna bladen i salladen. Och så är det ju det här med granatäpplen. Den ger verkligen ett så färgglatt tillskott i maten. Märker att jag nästan på varje sallad jag gjort det senaste avslutar med att sprinkla lite granatäppelkärnor över. Det behöver man ju verkligen inte ha till varje sallad man gör!
Denna enkla mortosallad hann jag knäppa ett par bilder på innan jag, även den, strödde granatäppelkärnor över.
Morot- och apelsinsallad
1 port
1 morot KRAV
apelsincest
pressad apelsin
rapsolja KRAV
flingsalt
svartpeppar
Skala moroten och hyvla den med till exempel en osthyvel. Förväll mototsskivorna lätt. Häll av vatten och lägg upp morötterna på fat. Stänk några droppar neutral olja och sen på med flingsalt och lite nymalen svartpeppar. Tvätta apelsinen noga och och riv eller finhacka lite cest över morötterna. Pressa till sist lite färsk apelsinjuice över mototsskivorna. Klart!
Smaklig spis!
Uppdaterad: Hade visst stavat som en kratta vad gäller halloumiosten. Det är nu åtgärdat!
söndag 20 januari 2008
Smakbiten, jag!
Det sägs att kokböcker visst säljer bättre än sex... hrm, det kanske säger en del om hur det står till ute i stugorna då ;) och varför vi plötsligt blivit såååå intresserade av kokböcker. Är det måntro något vi saknar här i livet? Och visst har väl alla fantastiska TV-kockar minsann bidragit till, och fått oss falukorvsstekande medelmåttor att vässa både våra knivar och smaklökar. Vi har blivit modiga och prövar både nya ingredienser och kryddor vi inte ens kan uttala namnen på. Det ena kulinariska äventyret efter det andra avlöses numer i var mans kök. Eller? Är det verkligen ett kulinariskt äventyr att till exempel laga salsa på tomaterna som legat i kylen i 3 veckor utan minsta tecken på att vara skämd?
Ikväll visar SVT en dokumentär om råvarornas och matens ursprung. Klockan 20:00 sänds Smakbitar i 2:an (programmet går i repris två gånger). Så, alla ni matglada där ute i landet, spetsa era smaklökar ordentligt och häng med ikväll på en smakresa genom Sverige!
Uppdaterad: Och för att riktigt få igång snålvattnet så missa inte Jamie Oliver 35 minuter innan på 5:an!
fredag 18 januari 2008
Enkel rödbetssallad
Nu har jag äntligen gjort min egen rödbetssallad! Och dessutom på rödbetor som jag själv har lagt in. I de flesta recept jag hittat ska det ju såklart vara majonäs i. I vissa fall både majonäs och crème fraiche. Jag ville göra en lite lättare variant och använde mig bara av vanlig gräddfil. Gjorde faktiskt en blandning med havregrädde först. Absolut inget fel smakmässigt men den blev en aningens för tunn och jag vill ha en lite krämigare variant.
Efter jag rört ihop rödbetssalladen smakade jag på direkten. Då var den för syrlig av gräddfilen och ingredienserna liksom uppträdde en och en i munnen. Det var ju inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Därför blev jag, efter ett par timmar, glatt överraskad då smakerna blandat sig och konsistensen blivit mer krämig. Den blev supergod och inmundigades på en skiva mjukt bröd. En riktig lyxig kvällsmat blev det den dagen :)
Enkel röbetssallad
ca 1 dl gräddfil
1 1/2 tsk dijonsenap
vitpeppar
4 - 5 inlagda rödbetor
Rör i hop gräddfilen, senapen och vrid några varv med vitpepparkvarnen över. Skiva och strimla rödbetorna. Vänd i rödbetorna i gräddfilsröran. Låt stå en stund och dra. Klart!
Smaklig spis!
torsdag 17 januari 2008
Magisk purjolökssoppa
Visst är vi lite till mans ganska trötta på mat så här efter en långa jul- och nyårshelgen samt trettonhelgen innan Vardagen kom tillbaka. Eller ja, trötta och trötta. Såklart vill vi ha mat men kanske lite av det lättare slaget. Förutom att vi ännu ett år slagit köprekord under julhandeln är det ju också en extrem matsäsong. De stora mathandlarna gör sig säkert en rejäl hacka på allt smaskens vi stoppar i oss under december månad. Kanske har vi till och med lagt på oss ett kilo eller så de senaste veckorna.
Jag läste för något år sedan boken Franska kvinnors smala hemligheter av Mireille Guiliano. Säkert känner många av er redan till den. Hon skriver om fransyskors förhållande till mat och hur de äter både choklad, ost och dricker vin. Nyckeln till smarta kvinnors goda och hälsosamma liv hittar du i boken! Några exempel är att äta med måtta, öka proportionerna färsk frukt och grönsaker, laga maten själv och undvik färdiglagad mat, bearbetade varor och allt som är artificiellt, ät en ordentlig frukost, regelbunden fysisk aktivitet, ladda med ersättningar och tröst att använda istället för marodörerna, ha alltid en en-cas ("i fall", som ett lite mellanmål) i fickan för oväntade nödsituationer (t ex hungerattack) och till sist välj och avnjut helgens belöningar! Det är bara några snabba tips om en slankare tillvaro.
Detta är absolut ingen bantningsmetod utan ett hållbart och medvetet förhållningssätt till maten du äter. För att bryta en dålig relation till mat beskriver Guiliano steg för steg hur man kan gå vidare. En hel del recept finns i boken också. Ett av dom är på det hon kallar DEN MAGISKA PURJOLÖKSSOPPAN (BULJONG). Det är den du lever på under en helg för att rensa kroppen och så att säga starta om på nytt. Kanske är det inte så konstigt att det är just purjolök som soppan kokas på. Purjolök sägs sprida qi. Enligt kinesisk och persisk traditionell medicin är purjolök lämplig vid: gaser, aptitlöshet, orolig mage, uppkördhet i mage och bröst, slemmig och rosslig i luftrör.* Receptet nedan är hämtat från pocketboken Franska kvinnors smala hemligheter (s 28).
Magisk purjolökssoppa (buljong)
Till 1 person under en hel helg
1 kg purjolök
vatten som täcker dem i en stor gryta.
Rengör purjolökarna och skölj dem väl för att bli av med sand och jord. Skär av de gröna delarna, så det som blir kvar är det vita med en aning av grönt. Lägg purjolöken i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock i 20-30 minuter. Häll av vätskan och spara den. Lägg purjolökarna i en skål.
Juicen ska drickas, uppvärmd eller rumstempererad, varannan eller var tredje timme, 2 dl åt gången. Till måltiderna eller när man är hungrig tar man lite av själva purjolöken, drygt 1 dl åt gången. Vill du så fukta med några droppar olivolja och citronsaft och krydda måttligt med salt och peppar. Fram till söndagmiddagen kan du äta en bit kött eller fisk(ca 100-150g) med ångade grönsaker, olivolja och en bit frukt.
Smaklig spis!
* Hämtat ur Kinesisk kostlära (2000) Peter Torssell, Akupunkturakademin
onsdag 16 januari 2008
Ordlös onsdag
Grönt är skönt - och gott!
Vanligtvis är det ordlös onsdag idag som jag brukar vara med i. Men allas vår Nejma har säkert fullt upp för det finns inget inlägg för detta ändamål hos henne idag. Än i alla fall. Jag lägger ändå ut bilden för dagen och återkommer med recept på bildinnehållet i morgon!
Uppdaterat: Men nu så - kolla in här hos Nejma så hittar du fler härliga bilder!
tisdag 15 januari 2008
Tulpanens dag
Men hur kunde jag undgå detta faktum att tulpanen fått en egen dag? Tulpanens dag är en drygt tioårig företeelse som verkar infalla någon dag mellan den 15 och 20 januari. Hos Nässelblom & choklad fick jag nys om detta och tulpaner lyser verkligen upp tillvaron mitt i mörkret med sin skönhet och inte minst alla fantastiska olika färger de finns i. Tydligen köper vi här i Sverige närmare 130 miljoner tulpaner under en säsong! En säsong som sträcker sig ungefär från jul till påsk. Enligt Blomsterfrämjandet köper 1 miljon tulpaner om dagen då. Hua - det är ju oundvikligt i dessa tider att inte föra tankarna till det nya modeordet "klimatsmart", vilket säkert denna konsumtion av odlade tulpaner befinner sig långt långt ifrån. Lite cynisk som jag är kan man väl tro att tulpanens dag inte helt otippat uppkommit främst ur handlarnas intresse... Men ack, så ljuva och livsinspirerande de är, så en bunt eller två kan man väl i alla fall unna sig - eller hur?
Inlagda rödbetor
Hörrni, det var det enklaste sak i världen att lägga in rödbetor! Kan inte förstå att jag inte gjort det tidigare. Men en inspiration av Kinnas blogg - mormors mat fanns det liksom ingen återvändo. Och det enda du behöver är rödbetor, vatten, socker och ättika. När jag som bäst står och skivar rödbetorna, för att sedan lägga i burk, tänker jag på att jag skulle ha en sådan där mojäng som gör skivorna sådär räfflade ni vet. Som köpta inlagda rödbetor, och gurkor med för den delen, brukar vara. Har ingen aning ens om vad en sådan mojäng heter. Hur som helst när det hela var klart fick jag mejl från Kinna som visste vad jag behövde - en legymkniv! Jamen såklart måste jag skaffa mig en legymkniv. Får jag tid över i veckan ska jag springa på jakt efter en sådan. För en sak är säker. Jag ska definitivt lägga in rödbetor igen! Receptet är naturligtvis hämtat från just Kinna och det kan ni hitta här. Jag följde hennes recept på tillvägagångssättet men hade lite annan mängd rödbetor och socker.
Inlagda rödbetor
ca 2 kg rödbetor (jag tog bort de allra största betorna)
vatten
Till lagen
1 1/2 l vatten
250 g socker (ca 3 dl)
1 1/2 grad ättika (24%)
Såhär i efterhand förstår jag att jag hade för mycket vatten. Inga större problem annat än att reduceringen tog lång tid. Har hittat en mängd olika recept på kryddning och annat som ska till samt att man ett par dagar senare ska koka om lagen och så vidare. Jag tycker dock det räcker och blev alldeles utmärkt som det är.
För alla er, liksom jag, inte förstår vad som menas med "en grad" ättika kan jag tala om att det är strecken - graderna på Perstorp Ättikaflaskan! Alltid lär man sig någonting nytt. Tack Kinna!
Det jag gjorde efter att rödbetorna kokat 10 minuter i lagen var att jag tog ur betorna, la dom i skål så länge och fortsatte koka ner lagen till hälften. Som sagt, det hade säkert räckt med bara en liter vatten till att börja med men jag är ändå nöjd med resultatet. Jag lät den reducerade lagen svalna lite innan jag hällde den på och fyllde burkarna, med de redan skurna och inlagda rödbetorna, till bredden.
Smaklig spis!
måndag 14 januari 2008
Hyvlad zucchini med vitlöksgräs
Förra veckan köpte jag ett paket med Garlic Sticks. Nej, det var inga brödpinnar med vitlökssmak utan som riktigt tjock gräslök. Eller snarare lite som salladslöken fast helt separata stjälkar. 10 sticks i ett packet. Trots att jag sett vitlöksgräs i sådana kryddkrukor med färska örter som finns i alla butiker nuförtiden men måste nog erkänna att det ändå kändes lite som en ny ingrediens för mig. I alla fall som inhandlats på en av de tre stora matkedjorna i stan. Alltså inte i någon av de asiatiska butikerna där man annars hittar det mesta i smaksättarväg vad gäller gröna färska sådana. Hur som helst kan jag inte minnas att jag använt denna ingrediens i min matlagning tidigare. Har förstått att dessa sticks även kallas Kinesisk gräslök. Ju mer jag googlar om denna lök börjar jag tror jag kommit över ett par GMOstinna, anabolagödslade exemplar. Smakar vitlök gör dom i alla fall!
En liten tugga av den rå ger en ganska stark och tydlig smak av vitlök tycker jag men stinget försvann lite tycker jag i maten. Så eftersom jag förra veckan fegade dristade jag mig därför igår till att hacka ner ca 2 1/2 med den övriga löken och zucchinin. Det blev helt ok. Är du vitlöksälskare skulle jag rekommendera att riva ner en vitlöksklyfta eller två istället.
Hyvlad zucchini och vitlöksgräs
1 port
1 bit purjolök KRAV, strimlad
1/5 rödlök KRAV, strimlad
1-2 vitlöksgräs
ca 200 g zucchini KRAV
olivolja KRAV
paprikapulver
koriander, nymalen
havssalt
svartpeppar, nymalen
"sting" av valfri chilivariant
Fräs löken på medelhög värme. Skär och hyvla under tiden zucchinin. Dela den längst med och hyvla de två halvorna på kant. Lägg i tillsammans med löken. Häll eventuellt på lite vatten. Låt småputtra och steka tills den är mjuk. Krydda. Chili kan du använda din favorit. Själv har jag en sås på chilifrukten habanero som jag ibland stänker över på slutet. Men den är ju superstark och risken att för mycket slinker ur flaskan är stor. Det går bra att använd chilipulver eller en nypa cayennepeppar istället. Har du bladspenat, mangold, mâche eller annan sallat av någon sort så blanda gärna i den på slutet. Säng av värmen och låt de gröna bladen smälta in på eftervärmen. Servera med bröd eller fullkornspasta.
Smaklig spis!
fredag 11 januari 2008
Vad gillar du för vin då?
torsdag 10 januari 2008
Palsternacka med smak av pepparrot och vitlök
Det är väl ingen som missat Sveriges nyaste coolaste matsite Taffel.se va? Jag såg för ett tag sedan att de skulle ha en liten recepttävling, eller som de kallar Rotsaksolympiad, där vinsten är middag för två. Men inte vilka två som helst utan vinnaren får äta middag med självaste MatNicklas. Och det på hans alldeles nyöppnade restaurang 1900 (som tyvärr ligger i Stockholm då). Rotsaken för december månads tävling, vilken Nicklas fick bestämma, var palsternacka. Inte hann jag väl med sådant bestyr då men någonstans har palsternackan legat kvar och pyrt i huvudet och vad hittade väl inte jag idag långt inne i kylen tror ni?
Vinnaren i rotsaksolympiaden är ännu inte korad. Och medan ni alla med spänning väntar på det ultimata palsternacksreceptet kan ni ju alltid pröva det här så länge :)
Palsternacka med vitlöksgräs och pepparrot
1 port
1 palsternacka (ca 100-150 g)
1 morot
10 cm av den gröna delen på purjolöken
1 vitlöksgrässtrå
1 msk pepparrot, färskriven
1 lime
olivolja
salt
svartpeppar, nymalen
Skala och skär palsternackan i ganska tjocka stavar. Lägg i kokande vatten. Skala och slanta moroten och lägg i tillsammans med palsternackan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och skölj under tiden purolöken ordentligt och strimla den fint. Hacka halva vitlöksgäset fint och dela andra halvan i två, tre större bitar som du bankar lätt (som man kan göra med t ex citrongräs). När purjolöken blivt lite mjuk så lägg vitlöksgräset. Se till att inte bränna vid. Pressa en halv lime över purjolöken.
Nu har nog palsternackan och moroten kokat klart. Ska du äta pasta till så ta upp rotsakerna ur det kokande vattnet med hålslev och häll i pasta istället i det redan kokande vattnet. Lägg rotsakerna i stekpannan. Om löken inte är riktigt klar än så låt rotsakerna vila på skärbrädan så länge.
Låt palsternackan och moroten få lite stekfärg och riv sedan över ca en matsked färsk pepparrot. I efterhand tycker jag nog det var lite för lite och stinget försvann så ta gärna mer pepparrot eller riv över mer precis innan servering. Pressa den andra halvan av limefrukten över rotsakerna. Smaka av med salt och eventuellt nymalen svartpeppar. Glöm inte att ta bort det lite större bitarna av vitlöksgräset också innan servering!
Smaklig spis!
onsdag 9 januari 2008
tisdag 8 januari 2008
Jordärtskockmos
Potatismos är något jag aldrig lagar här hemma. Kan inte minnas när jag senast åt det ens en gång. Men visst lagar jag mos emellanåt. Jag föredrar dock mer rotfrukter i moset än bara potatismos. Och dessutom gillar jag en lite grövre variant på moset och använder aldrig elvisp eller stavmixern till moset. Hade jag haft en potatisstöt skulle jag förmodligen använda den men det funkar alldeles utmärkt med ballongvispen. Blandar sällan i extra vätska som ex mjölk eller vatten. Om det nu blir för hårt räcker det med någon matsked eller två av havre- eller sojagrädde.
Härom dagen hittade jag stora fina KRAV-märkta jordärtskockor i affären och då var den dagens mat given. Jordärskockor är för övrigt en bra ingrediens ur miljösynpunkt då svensk ekologisk jordärtskocka finns att få tag på större delen av året.
Vanligtvis lagar man kanske jordärtskockpuré eller kokar soppa på de goda jordärtskockorna. Jag gjorde mos på dom tillsammans med en bit rotselleri och lök. Jag använder KRAV-märkta varor i så stor utsträckning jag kan samt även hur utbudet i affärerna ser ut. Har ni själva KRAV-märkta ingredienser som inte jag listat i receptet så använder ni naturligtvis dom!
När man kokar jordärtskockor bör man göra det hela med skalet på för det skiftar snabbt i färg och får en lite grådassig ton. Jag vill oftast att det ska gå lite fortare i köket så jag skalar och skär rotfrukterna i bitar och kokar upp. På så sätt är de färdiga att mosa så fort de kokat klart.
Jordärtskockmos
2 port
250 g jordärtskockor KRAV
100 g rotselleri KRAV
10 cm av en purjolök KRAV
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja KRAV
salt
vitpeppar
ev havre- eller sojagrädde
Skala och skär jordärtskockorna och rotsellerin i bitar. Lägg i kastrull och fyll på med vatten bara så det täcker bitarna. Låt koka upp. Hacka under tiden löken fint och stek på medelvärme i lite olivolja. Den ska bli riktigt mjuk och nästan genomskinlig. Viktigt att löken inte bränner vid. Känn efter med gaffel om bitarna kokat färdigt och är lagom mjuka. De ska gå att göra sönder men behöver ha lite motstånd kvar i sig. Häll av vattnet och ställ kastrullen på kall platta eller tåligt underlägg. Mosa grovt och blanda sedan i den stekta löken. Fortsätt och vispa/mosa och smaka av med salt och vitpeppar. Vill du ha den lite krämigare så ställ tillbaka kastrullen på eftervärmen och rör i en matsked eller två av havregrädde. Färdigt! Servera jordärtskockmostet till kokta grönsaker och en kokt sojakorv.
Smaklig spis!
lördag 5 januari 2008
Rödbetschips med pepparrot och getost
Lite i mörkaste laget blev rödbetschipsen denna gången men smakade gott ändå. Kanske skulle jag "möblerat om" lite mer på plåten under tiden som jag brukar. Det fanns helt enkelt inte tid denna gången samt att jag glömde bort tiden. Beroende på om du ska äta själv, bjuda som tilltugg eller som tillbehör till huvudrätt anpassar du mängden rödbetor själv. Gör du chips på ett kg rödbetor skulle jag rekommendera att använda flera plåtar samtidigt. Om du har en varmluftsugn vill säga. Annars kanske du får göra chipsen i ett par omgångar. Se till att de ligger så fritt som möjligt och helst inte på varandra då de inte blir så krispiga då.
Rödbetschips med pepparrot och getost
Rödbetor KRAV
Neutral olja KRAV
Flingsalt och/eller örtsalt
Pepparrot KRAV, färsk
Getost, färsk av god kvalité
Hallonvinäger
Granatäpple
Skala och skiva rödbetorna tunt. En mandolin är att föredra eller i en matberedaren om du gör större mängd. Häll olja i en långpanna eller på plåt och fördela de tunna rödbetsskivorna väl över hela ytan. Salta. In i ugnen på ca 200 g i 35-40 minuter. Håll ett öga på rödbetorna under tiden och se till att de inte bränner vid. Kanske de allra minsta tunna skivorna får bränna vid då de lite större tar längre tid för att de ska hinna bli lika krispiga och goda. Lägg över skivorna på hushållspapper och låt oljan rinna av.
Lägg upp på stort fat och riv rikligt med färsk pepparrot över och strö sedan över ordentligt med smulad getost. Stänk gärna några droppar god hallonvinäger på toppen och avsluta med de lite syrliga granatäppelkärorna. Tips på hur du får ut kärnorna hittar du här.
Smaklig spis!
tisdag 1 januari 2008
Nystart
Nytt år, nya tag och nytt utseende! Ja, ni har hittat rätt. Det är fortfarande Miss Meisters mat med mera... Tänkte pröva och se om jag trivs med dessa färger också. Annars är det ju bara att ändra tillbaka till min absoluta älsklingsfärg ;-)
God fortsättning på er! Hoppas ni alla haft en angenäm gårdagskväll och natt med många smakliga äventyr och upplevelser. Själv lyckades jag bränna vid både rödbetschipsen och valnötterna... Men det fanns en hel del annat att stoppa i magen så hungrig var det minsta jag var. Hoppas ni kommer fortsätta hitta nya smaker, ingredienser, beredning och hantering av mat och annat spännande som kan hända i ett kök under året.
Vi ses snart igen!